Вхід | Реєстрація

По гніздів’ям птахів можна визначити клімат минулого

«Затяжна зима не зашкодить перелітним птахам», — сказав в інтерв’ю «Полтавщині» доцент кафедри екології та охорони довкілля ПНПУ, кандидат біологічних наук Віктор Попельнюх. Сьогодні подамо наш діалог у повному обсязі.
Та весна краса, тендітна, прекрасна покличе назад,Кличе далеко, почує лелека, повернеться в сад,Час прилітати, тебе зігрівати багато тепла,Та до землі й до теплого сонця міць крил понесла.
— Віктор Васильович, які ж чинники, явні і неявні, запускають у дію механізм відльоту та прильоту птахів?
— Це довжина світового дня. Якщо, наприклад, він скорочується, то це сигнал перелітним птахам, що час готуватися до міграції.
— А холоди, хіба вони не впливають на таке пташине рішення?
— Це вже другорядний чинник, якщо не десятий. Наприклад, водоплаваючим потрібно, щоб було відкритим водне плесо. Якщо воно не замерзає і є корм, то вони взагалі можуть перезимувати. Це стосується і горобинних — їм достатньо мати в наявності постійну кормову базу. Раніше, коли радгоспи та колгоспи зберігали багато зерна у себе на фермах, то окремі птахи залишалися на зимівлю. Це зяблик, вівсянка, зеленяк — усі зерноїдні. Частина комахоїдних, якщо є великий шар снігу, також можуть перейти на зерно. А от, наприклад, ластівки їдять комах лише у повітрі, тож узимку у них стовідсотково відсутня кормова база.
— Тобто, головне, це корм?
— Звичайно, тут від людей птахи не відрізняються. Їжа потрібна і перед перельотом. Як я уже казав, птахи накопичують для цього достатні жирові резерви. За добу дрібні види можуть долати відстані (в залежності від напрямку і сили вітру) до 250-300 кілометрів. Потім вони зупиняються, щоб поповнити жировий резерв. І такими скачками деякі із них досягають навіть території Південноафриканської республіки, туди, де у них знаходяться свої зимовочні ареали.
— А де саме вони у полтавських птахів?
— Це увесь африканський континент та Західна Європа. Однак не можна говорити «полтавські птахи». Це дуже умовно. Є наприклад, інвазійна міграція. Є роки, коли із тайги, де, наприклад, неврожай кедрових горіхів, зокрема і на Полтавщину можуть перелетіти тамошні види. Або птах повертається на гніздів’я, яке розташоване у Карелії. І тут він зупиняється лише для того, щоб поповнити жировий резерв.
— Вікторе Васильовичу, а чому птахи гніздяться там, де все-таки суворий клімат? Чи не природніше було гніздитися там, де тепліше?
— Це досить цікаве запитання, яке породило багато версій. Наприклад, окремі гуси гніздяться у тундрі. Тут можна багато говорити. Але це вже на генетичному рівні — повертатися туди, де народився і виріс. Протягом тисячоліть полюси Землі кілька разів зміщувались і клімат на континентах змінювався. Напевно, ще до останнього такого зміщення, у сучасній тундрі було тепло. Потім почав наступати льодовик, місця для гніздів’я змінювалися, але бажання повернутися на батьківщину було сильнішим.
— Таким чином можна визначити, який був клімат, наприклад, 10 тисяч років назад?
— У вигляді версії звичайно можна.
— Наостанок запитаю, скільки ж всього видів птахів живуть і кочують на Полтавщині?
— Якщо брати і осілих і перелітних і узагалі усіх, хто може тут з’явитися, то це до 200 видів.

Автор: Ян ПРУГЛО, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2010, 17:09 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації