Вхід | Реєстрація

Сьогодення кобеляцького козацтва

Сучасне життя поставило перед нами нелегке завдання — відновити при загублені традиції, героїку нашого народу, ще раз споглянути на непростий, часом трагічний шлях нашого народу, його віковічне прагнення до встановлення незалежності власної держави. Велика роль на цій дорозі належить українському козацтву.
Козацтво — складне і багатогранне суспільне явище, яке відіграло надзвичайно важливу роль в історії України та її народу. Саме завдяки козацтву в середині XVII століття була створена суверенна українська держава, яка продовжила державотворчу традицію українського народу. Унікальність України полягає в тому, що це був єдиний край, де козацтво створило свою державу, організовану на козацьких засадах. У другій половині XVII — першій половині XVIII століть Українське козацтво не лише виступало як національні збройні сили, а й було головним чинником збереження української державності. Завдяки впливові козацтва на українську культуру, збереженню козацьких традицій, українці і в подальшому, у часи бездержавності, зберегли прагнення до волі і незалежності, а образ козака став уособленням ідеалу безстрашного чоловіка-воїна, захисника вітчизни.
Після проголошення незалежності України козацький рух охопив широкі кола громадян. Сьогодні козацькі організації та їх об’єднання роблять вагомий внесок у зміцнення державності, відродження та розвиток історичних, патріотичних, господарських та культурних традицій українського народу.
Сьогодні на теренах Кобеляччини діють два паростки козацького руху: «Козацька громада Кобеляцького району» та представники Міжнародної академії козацтва.
Кобеляцька районна громадська організація «Козацька громада Кобеляцького району» була створена в березні 2009 року. За цей короткий час ми виконали основні організаційні моменти: підготували і затвердили Статут діяльності, інші нормативні документи, виготовили печатку. Було сформоване районне керівне ядро — козацька управа. Очолюю управу я, Микола Жук, потомственний козак, заступник голови районної ради. Управа має штаб та інші структурні одиниці. У Жуківській, Кунівській, Вільховатській сільських радах розпочали роботу козацькі застави. Найкраще в цьому плані спрацював «Кунівський курінь». Мабуть тому, що роботу взяла під контроль сільський голова і козацький сотник Валентина Бабенко. Будемо розширювати поле козацького впливу і в інші сільські громади.
Козацький рух набирає сили. Наприклад, у Вільховатці створена футбольна команда із юнаків‑козаків. Саме ця козацька молодь надала дієву допомогу у проведенні свята села та впорядкуванні території спортивного комплексу даного населеного пункту.
На початку червня цього року наша козацька громада та Кобеляцька ДЮСШ уклали угоду про співпрацю з метою зміцнення матеріально-технічної бази відділення кінного спорту, сприяння гармонійному розвитку молоді (навчання верхової їзди, організація походів на конях, оволодіння українськими спортивними видами бойових мистецтв). Члени козацької громади села Жуки безкоштовно надали допомогу по заготівлі грубих кормів. Керівники господарств — члени козацьких організацій сприяли придбанню якісного фуражного зерна за мінімальними цінами. Хочемо, щоб діти навчальних закладів ґрунтовно оволоділи навичками верхової їзди і прохаю керівників шкіл активізувати роботу в цьому напрямку.
Виконуючи статутні вимоги, зараз готуємо дозвільні документи для того, щоб ефективно співпрацювати з міліцією. Головний міліціонер району Анатолій Гриценко зацікавлений в такій співпраці, організаційно допомагає нам.
Та все ж головним нашим завданням є відновлення історичних традицій українського народу, збереження культурної спадщини, пробудження національної самосвідомості, а для виконання господарських, санітарно-ремонтних, будівельних і інших робіт є спеціальні організації, яким надаються певні суми бюджетних видатків, хоча їх завжди було недостатньо.
Я переконаний, що прийде час, коли козаки будуть не тільки помічниками дільничних інспекторів міліції, а й будуть депутатами всіх рівнів, увійдуть в органи місцевого самоврядування, заслужать повагу в жителів села чи селища.
Нещодавно підписали угоду з регіональним ландшафтним парком «Нижньоворсклянський». А тому цілком реальним є створення на базі ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» табору відпочинку козачат. Тут вони зможуть не тільки оздоровитись, а й оволодіти козацькими видами бойових мистецтв, покращити дисципліну, виховати товариськість, взаємодопомогу, поглибити знання з історії рідного краю. Адміністрація парку іде нам на зустріч, а молоді представники Міжнародної академії козацтва готові використати свій багатий потенціал в навчанні дітей. Але без допомоги виконавчих органів влади нам цю справу не вирішити.
Посмію сказати, що у День українського козацтва на заходах святкування козаки будуть в козацьких одностроях, а не в напівміліцейській формі. Носіння однострою не є показом помпезності і виконують його в суворій відповідності до Положення. На одностроях розміщені елементи української символіки та козацьких символів.

Автор: Микола Жук, голова «Козацької громади Кобеляцького району»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 жовтня 2009, 11:13 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації