Вхід | Реєстрація

Проект переходу на освітлення енергозберігаючими лампами розроблятимуть полтавці

Проект створять на основі нової європейської директиви, яка передбачає захист Європи від ввезення китайських ламп розжарювання та перехід протягом кількох років на освітлення люмінесцентними лампами. І директива, і проект спрямовані на покращення екологічної ситуації в світі та в Україні. Цікаво, що саме в Полтаві буде центр, який займатиметься втіленням цього проекту в життя. Зараз відбувається дооснащення спеціальної лабораторії ДП «Полтавастандартметрологія». Саме в ній будуть відбуватись дослідження та сертифікація ламп, виготовлених провідними світовими фірмами-виробниками (Helvar, Osram, Philips) .
„Ми зараз дооснащуємось, бо наша лабораторія буде основною, в тому числі там працюватиме міністерство екології. Тобто питання екології напряму буде залежати від наших досліджень. Тому що ми будемо давати висновок по всіх тих питаннях, які включені в даний проект. Тобто я хочу сказати, щоб люди не думали, що ми тільки ковбасою займаємось, чи лічильники перевіряємо. Ми не замкнулися в своїй скорлупі, а й слідкуємо за світом” – повідомив гендиректор ДП «Полтавастандартметрологія» Віктор Мирунко.
Головними перевагами люмінесцентних ламп у порівнянні з лампами з ниткою розжарювання є висока світловіддача (люмлампа у 23 Вт дає таку ж освітленість як 100 Вт лампа розжарювання) і тривалий термін служби (6000-20000 годин проти 1000 годин). Проте усі люмінесцентні лампи містять ртуть (у дозах від 40 до 70 мг), яка є отруйною речовиною. Ця доза може заподіяти шкоду здоров'ю, якщо лампа розбилася. Після закінчення терміну служби лампу, як правило, викидають будь-куди. На проблему утилізації цієї продукції в Україні (на відміну від Європи) не звертають уваги ні споживачі, ні виробники...

Автор: regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 жовтня 2009, 20:09 | Полтава | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації