Вхід | Реєстрація

Епідемія паніки

У вас болить голова? Нудить? Піднімається температура? Ні, у вас не грип, а звичайнісінька паніка після перегляду теленовин. Так діє самонавіювання: ми починаємо вишукувати у себе симптоми, думаємо про них і (о, диво!) вони у нас з’являються. Повірте, це не припущення. Мої слова підтвердить будь-який спеціаліст-психолог. Певна річ, в області є категорія людей дійсно хворих на звичайний грип та ГРЗ, адже кожного року в цей період лікарі починають боротьбу із цією недугою. Однак у Полтавській області випадків саме каліфорнійського грипу не зафіксовано.
Давайте поглянемо, що в даній ситуації коїться у Кобеляцькому районі, як поводять себе люди і хто цим часом наживається на людському горі.

Паніка «стартонула»
Субота. 31 жовтня. Перші сюжети про грип вже з’явилися на телеекранах. Із серйозним обличчям Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко погодинно закликає не панікувати і розповідає про запровадження карантину. А тим часом найспритніші жителі райцентру одразу «окупували» аптеки.
— У нас марлеві пов’язки були ще вчора, але їх уже розібрали, — повідомляє фармацевт однієї з аптек у центрі міста. У цей час забігає жіночка і з порогу запитує: «Нема нічо?» Аптекар відповідає, що немає, а мені роз’яснює, що жінка мала на увазі антивірусні препарати, такі як амізон, арбідол, анаферон, афлубін та ін. Фармацевт повідомила, що вітамінні препарати також «розгрібають». Навіть звичайної «аскорбінки» в аптеці вже не було.
Така сама ситуація і в інших аптеках Кобеляк. На дверях однієї з них взагалі вивішений список ліків, яких немає у продажу. До списку включені і марлеві пов’язки. Але черги від цього не зменшились, люди беруть практично усі ліки, що пов’язані зі словами «нежить, температура, кашель». Більшість із покупців зізнається, що у їх родині хворих нема, але на всяк випадок «треба взяти».
Продавці в продуктових магазинах говорять, що лимони і часник стали брати частіше, але на прилавках цей товар є.
Неділя. 1 листопада. Від перегляду новин кидає в жар. По телеканалу «Лтава» до жителів області звертається заступник голови ОДА Надія М’якушко. Вона переконливо прохає не панікувати, а у «бігучому рядку» в цей час показують номера, за якими потрібно звертатися з приводу питань, пов’язаних із грипом. Записую номер в Кобеляцькому районі — 3–13–53. Виявилось, це приймальня райдержадміністрації.

Хаос
Вівторок. 3 листопада. Ранок. Після телевізійних залякувань аптекарі відмовляються давати будь-які коментарі. Ліки ще не завезли. Всі фармацевти у масках. Знайшла аптекарку, в якої марлева пов’язка на вухах, але знята і зачеплена за підборіддя. Ймовірно жінці стало душно. Коли бідолашна побачила, що я дістаю фотоапарат — почала кричати.
— Дєвушка, не нада тут фотографірувать! Хазяйки нема!
Я не стала сперечатись. Пізніше дізналась, чим викликала таку реакцію. Виявляється, по Кобеляках розповсюдилась інформація, що, нібито, на фармацевта, який продає ліки без маски, накладається штраф у розмірі 400 гривень. Схожа ситуація у державних установах, яким «зверху» прийшла вказівка надягати пов’язки в обов’язковому порядку.
Виникає питання: де брати маски?
— У нас навіть всі бинти на пов’язки розібрали, — розповідають в іншій аптеці. — До мене нещодавно чоловік прибіг, каже, його не пускають на прийом у земельний відділ, так я йому власноручно пов’язку зшила.
У районному відділі земельних ресурсів повідомили, що із власної ініціативи приймають людей лише у пов’язках. Люди в черзі понатягали на себе бинти, хустки, шарфи та ін.

«Кому — война, а кому — мать родная» Бідою людей, за традицією «по-українськи», користуються на кожному кроці. У державні установи працівників не пускають без пов’язок. Їм доводиться бігати по місту і шукати хоч якийсь вихід. Неабиякий дохід у ці дні отримують швейні лавки. В одній із них я знайшла «гору» пов’язок із білої тканини за ціною у сім гривень. В іншій торговій точці мені запропонували по три гривні.
— Та не три! Кажи по п’ять! — радить жінці, що шиє пов’язки, колега, яка зайшла з іншого магазину. — Он у Полтаві взагалі по десять гривень продають! А шо? Це ж людський труд!
Ціна на лимони піднялась від 15–17 гривень до 25–30. У деяких магазинах лимони зникли взагалі. Продавці пояснюють — вони стали дуже дорогі на оптовій закупці. Ціна на часник збільшилась від 20 до 30 гривень. На ринку стверджують, що все одно часник одразу «розмітають» навіть за такою ціною.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2009, 17:04 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації