Вхід | Реєстрація

Лікувальні і корисні властивості помідора

Хто не любить овоч під назвою помідор? Напевно, таких людей просто не знайдеться. Спілі й соковиті помідори завжди є бажаними гостями на нашому столі. Ці овочі не просто смачні, вони ще й володіють корисними та лікувальними властивостями. У помідорах міститься велика кількість різних вітамінів, мінеральних речовин і кислот.

Властивості помідора використовуються людством протягом багатьох років. Застосовуючи їх у своєму харчуванні, можна запастися вітамінами, поліпшити смак приготованого блюда. З їх допомогою можна лікувати хвороби. Їх застосовують в якості косметичного засобу, роблячи маски для обличчя, шиї і області декольте. Ну, а про кулінарію навіть говорити нічого. Помідори їдять в сирому вигляді, консервують, солять, маринують, використовують в якості соусів і навіть варять варення.

 

Корисні властивості помідора

Одним з особливо корисних властивостей помідорів є те, що в них міститься лікопен, який належить до антиоксидантів. Тому помідори є незамінним засобом при багатьох хворобах. Вживаючи в день хоча б один помідор, можна знизити ризик розвитку захворювань серцево‑судинної системи.

Вченими світу встановлено, що однією з кращих корисних властивостей помідорів є їхня антибактеріальна дія. Помідори є свого роду рослинними антибіотиками і володіють протизапальними властивостями. У них містяться в невеликій кількості фітонциди, які здатні вбивати бактерії і мікроби, що потрапляють в організм людини з зовнішнього середовища.
Однією з корисних властивостей помідора вважається і вміст у ньому серотоніну, речовини, що піднімає настрій. Та помідори здатні піднімати не тільки настрій, але й апетит. Варто лише поглянути на цей яскраво‑червоний овоч. А потрапляючи в шлунково‑кишковий тракт, він ще й посилює процес травлення.

Помідори можуть розрідити кров. Отже, вони є прекрасним профілактичним засобом при тромбоутворенні. Помідори більш ніж на 90 % складаються з води, тому їх рекомендується вживати при захворюваннях нирок і сечокам’яної хвороби. Приймаючи їх постійно в їжу, можна очистити організм від піску і дрібних каменів. Мають помідори і сечогінну дію, що також вкрай важливо для серцево‑судинної системи, особливо при високому тиску і декомпенсації.

Помідори належать до дієтичних овочів,  тому їх можна зустріти в багатьох дієтах в якості основної страви на вечерю або легкий перекус. Саме помідорами можна легко вгамувати голод під час інтенсивного схуднення.

У помідорах містяться пектинові речовини, здатні знижувати рівень шкідливого холестерину в крові людей. З допомогою помідорів можна нормалізувати артеріальний тиск.
Ну, а про застосування помідорів в косметології можна написати цілу книгу. Маски, приготовані з м’якоті помідорів, не тільки покращують колір обличчя, але й сприяють омолоджуванню шкіри, зупиняючи природний процес старіння.

 

Лікувальні властивості помідора

Як уже було сказано, сік помідорів має протизапальну і бактерицидну дію, тому з його допомогою можна з легкістю лікувати гнійні рани і виразки на шкірі та слизових оболонках.
Не менш важливо вводити помідори в раціон хворих, виснажених людей, вагітних жінок і дітей, чий організм ослаблений або ж не має достатньої кількості вітамінів.

У Франції помідори називають яблуком кохання. І неспроста ці червоні стиглі овочі отримали таку назву. Здавна помідори застосовують для поліпшення чоловічої потенції при статевому безсиллі.

Помідори є хорошим профілактичним засобом проти раку. Особливо їх рекомендують хворим злоякісними новоутвореннями після тривалих курсів хіміотерапії.

Помідори здатні виводити з організму продукти розпаду, знімати інтоксикацію при отруєнні.
Безсумнівно, як і всі рослини земної кулі, помідори мають і свої протипоказання. Помідори — сильні алергени, тому їх не рекомендується вводити в харчування дітям до року. У дорослих вони також можуть викликати алергічну харчову реакцію.

Помідори категорично протипоказані у великій кількості хворим, які страждають на подагру, за рахунок вмісту у них (хоч і в мінімальній кількості) щавлевої кислоти.

Не рекомендується також харчуватися одними помідорами і тим людям, у яких є в наявності захворювання жовчного міхура (жовчнокам’яна хвороба). Помідори є гарним жовчогінним засобом, тому можуть викликати рух каменів і таким чином закупорити жовчні протоки.
Для людей з хворою серцево‑судинною системою не рекомендується приймати в їжу консервовані та квашені помідори. За рахунок того, що в них містяться оцет і велика кількість солі, у хворих можуть виникнути набряки.



Автор: За матеріалами інтернет-видань
27 серпня 2015 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації