Вхід | Реєстрація

Про Сократа, сліпу пляму, Тетріс, Нью Йорка і військових експертів    

Давно хотів написати про сліпу пляму, та ніяк руки не доходили. А тут трапилося одразу кілька подій, проігнорувати які не маю права.

По-перше, запис у блозі вельмишановного Антона Борисовича. По-друге, розмова з двома приятелями про війну на Донбасі.

Про військових експертів

Перша розмова відбулася за баночкою пива, друга - за комп’ютером через ВКонтакт. Перший мій співрозмовник обурювався діями наших вояків. Точніше бездіяльністю. Каже, ми б давно уже могли розгромити всіх сєпарів з москалями, і вже забули б про війну. А вони все сидять чекають. Другий співрозмовник теж обурювався. І теж діями військових. Мовляв, їм потрібно покинути фронт і роз’їхатися по домах. Бандити побачать, що їм нема проти кого воювати, покидають автомати та підуть сіяти пшеницю. І люди перестануть гинути. Я не надто сперечався з хлопцями, але вкотре здивувався, як впевнено і безапеляційно люди можуть городити хуйню.

Звідки їм знати?! Звідки перший знає можливості нашої армії, можливості противника, звідки йому відомо, що робиться в голові божевільного російського государя, скільки військ у разі чого пришлють на підмогу сепаратистам? Він аргументує: "Це і так ясно". Ясно?! Як так ясно? Кому ясно? Звідки ясно?

Яким дивовижним чином другий (миролюбний) дружбан вирішив, що найкращий спосіб зберегти життя людей - це повернутися до озброєних злочинців голою жопою? Звідки він знає, що у них на умі, які у них плани, які завдання ставлять перед ними? Дивовижно. Люди думають, ніби мають чітке уявлення про ситуацію, хоча не володіють ніякою інформацією. Більше того, вони мають відповіді на питання: "що буде, якщо..." і "що було б, якби..."

Про сліпу пляму

А ви чули коли-небудь про сліпу пляму? Виявляється, посеред ока кожної людини є ділянка, яка зовсім нічого не бачить. Тому і називається сліпою плямою. І кожне око бачить не суцільне зображення, а з діркою. Людина дивиться одночасно двома очима, зображення з них накладаються одне на одне, і ми цих дірок не помічаємо. Та найцікавіше відбувається, коли ми дивимося одним оком. Око бачить зображення з діркою. Але таке зображення викликало б дискомфорт, тому мозок вигадує фокус: щоб більмо не мозолило око, він, немов використовуючи інструмент "штамп" у Фотошопі, закриває дірку сусідніми шматками видимого зображення. Перевірити цей фокус дуже просто. Гляньте на зображення нижче. Тримайте голову навпроти картинки. Закрийте праве око, а лівим дивіться на хрестик у кружечку. Поступово наближайте голову до монітора, і в якийсь момент інший хрестик зникне. Безсовісно обдурені власним мозком, ви побачите чисте біле поле.

BlindSpot.svg

І мозкові плювати, що ви щойно бачили чорний жирний хрест - він нахабно сує вам чистеньке біле полотно. От і вір після цього власним очам...

Про Тетріс

Та виявляється, подібні фокуси підступний мозок витворяє не лише з побаченим зображенням, а і з будь-якою іншою інформацією. Кожна людина на підставі отриманих протягом життя знань формує власні принципи, шаблони, уявлення про те, за яким принципом усе на світі працює. І от коли людина дізнається про якусь подію, то мозок давай одразу новину обробляти, заповнювати інформаційні дірки власноруч вигаданими деталями. Щоб інфа комфортно вклалась в голову користувача. Мозок ніби грає в Тетріс. Крутить факти, переставляє, міняє місцями, щоб вийшла заздалегідь відома форма - пряма лінія. Якщо пряма лінія ніяк не складається, мозок без проблем проігнорує непідходящі факти і сам наклепає підходящих.Tetris NES play.png

 

Чим дурніша людина, чим менше вона знає, чим менше думає - тим менше багажу в нижній частині екрану, тим легше мозковому Тетрісу.

Про Нью Йорка

Спробую на прикладі описати, як це працює. 

25 травня на сайті з’явилася новина: Командира бригади «Привид» Мозгового і його прес-секретаря вбили. Її прочитав, але десь в іншому місці, наш старий знайомий Нью Йорк. Суть новини виглядала приблизно так:

23 травня ввечері в ході спецоперації ГРУ було вбито одного з лідерів ЛНР Олексія Мозгового. Крім нього було розстріляно двох цивільних, які випадково їхали на машині слідом за джипом бойовика.

Нью уже давно зробив висновки стосовно війни і ситуації у країні в цілому: "В усьому винен проклятий майдан, нинішня українська влада і силовики". Нью-йоркський мозок повинен відредагувати новину так, щоб вона підтверджувала зроблені раніше висновки. Простір для маніпулювання фактами є: Нью не знає ні де вбили Мозгового, ні що воно таке за ГРУ. Мозок береться за справу. Спочатку відділяє зерно від полови:

23 травня ввечері в ході спецоперації ГРУ було вбито одного з лідерів ЛНР Олексія Мозгового. Крім нього було розстріляно двох цивільних, які випадково їхали на машині слідом за джипом бойовика.

Потім додає трохи власної творчості: ГРУ = Г... Р... України.

Після нехитрих маніпуляцій новина виглядає так:

23 травня в ході спецоперації українські військові вбили двох цивільних.

Обурений Нью Йорк в’їдливо хизується своєю правотою: "І чого це на Донбасі Україну не люблять???" Мовляв, є за що не любити. Ділиться висновками, зробленими задовго до прочитання новини. Ділиться знанням, згенерованим з незнання.

Та в коментарях йому раптом пояснюють, що подія сталася далеко від фронту, посеред ЛНР. Крім того виявилося, що ГРУ - це Головне розвідувальне управління Російської Федерації. Виходить, нещасних цивільних росіяни вбили. Виходить, у дончан є підстави Росію не любити. Але ж ні, не виходить. Якщо інформація не підтверджує раніше зайняту Нью Йорком позицію - то нічого її брати до уваги. Осічка вийшла. Мозок її проігнорує, вона йому не підходить. Все і так ясно... Проклятий майдан...

Про Сократа

А я тим часом натрапив на згаданий вище конспект Антона Борисовича і зі здивуванням дізнався, що Сократові 24 століття тому приходили в голову ті ж думки, що і мені зараз, щоправда йому - більш егоцентричні:

Йдучи звідти, я розмірковував сам собі, що цієї-то людини я мудріший, бо ми з нею, напевно, обоє нічого досконало не знаємо, але вона, не знаючи, думає, що щось знає, а я коли вже не знаю, то і не думаю, що знаю. На якусь малість, думається мені, я буду мудрішим за нього, раз я, не знаючи чогось, і не вдаю, що знаю цю річ.

Будьте мудрішими, слухайте Сократа. Він все-таки мертвий грек, а не якийсь там живий хохол. 

Енджой, можете не дякувати.

Поділитися:
12 червня 2015, 16:58 | Блог: Блог Миколи Гузченка | Переглядів: 4633
Автор: Микола Гузченко
Кількість записів: 45

Обережно!!! Перегляд блогу небезпечний для ваших хромосом!
1. Кобелячанин / 31 жовтня 2017, 13:58
Та зробите ви лайки чи плюсики чи шо небудь щоб підняти рейтинг матеріалам? Адміністрація...... агов.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації