Вхід | Реєстрація

Вибори довгих черг під знаком Хеллоувіну

Вибори довгих черг під знаком Хеллоувіну
31 жовтня, доки західний світ святкував Хеллоувін, або ж День усіх святих, задобрював нечисть цукерками, аби та не бешкетувала і не лізла в дім, українці пішли на вибори. Символічно це чи ні, але без впливу Хеллоувіну не обійшлося
і в православній країні. А як інакше можна ще прокоментувати результати виборів у деяких регіонах та містах?..

Як голосувала Україна

Про те, як Україна проголосувала на місцевих виборах у неділю, на вівторок було невідомо. На офіційному сайті ЦВК — жодної інформації. Не оприлюднено навіть дані про відсоток тих, хто на ці вибори при-йшов голосувати. Станом на 14-ту годину вівторка 2 листопада колеги з «Газети по-київськи» мали інформацію про явку виборців лише у 10 регіонах та Республіці Крим. Дані отримали або від територіальних виборчих комісій, або від керівників областей чи від відділів реєстрації виборців. Так, у Дніпропетровській області на дільниці з’явилося 40,8% виборців, у Донецькій — 44%, у самому Донецьку — 47,97%, у Київській області — до 60%, Кіровоградська область — 46,4%, Кіровоград — 35,4%, АР Крим — 47,7%, Миколаївська область — 42,34%, Рівненська область — 54%, Рівне — 48,5%, Сумська область — 48,79%, Суми — 44,34%, Харківська область — 46,5%, Харків — 40%, Хмельницька область — 54,3%, Хмельницький — 41,6%, Чернігівська область — 50,5%, Чернігів —39,6%.
Тобто на вибори українці йшли неохоче. У великих містах сусідньої Дніпропетровської області взагалі на дільниці прийшло, від сили, 37% мешканців.
Не обійшлися нинішні вибори й без інцидентів. У Луганській області громадська мережа «Опора» заявила про додатковий друк «зайвих» 6 тисяч бюлетенів для голосування. Вони призначалися для виборів мера міста Стаханов. Власник друкарні відмовлявся утилізувати зайві бюлетені до приїзду правоохоронців.
Бійка сталася на виборчій дільниці № 20001 в Сумах. Там 40-річний виборець намагався винести з дільниці бюлетені. Хуліган спробував схопити за горло члена виборчкому, який не випускав чоловіка з дільниці. Порушника спокою затримала міліція та вилучила бюлетені.
Перший смертельний випадок на цих виборах зафіксували у Дніпропетровську. Там на виході з дільниці від серцевого нападу помер чоловік 1946 року народження.
Через плутанину в бюлетенях було зірвано вибори на 8 дільницях Вінницької області. На Донеччині в місті Докучаєво взагалі голосували за покійного кандидата — той помер у ніч перед виборами. А в Одесі осіб без певного місця проживання прописали за адресою центру соцзахисту й зареєстрували для участі в виборах.
У Донецькій області два нардепи влаштували кулачні бої у ніч підрахунку голосів. Сталося це в місті Ясинувата. У бійку вилилося з’ясування стосунків між народним депутатом від НУНС Юрієм Гримчаком та регіоналом Олександром Касянюком. В Інтернеті навіть розмістили відео депутатського «спарингу».

На Полтавщині перемагають «Регіони»?
В Полтавській області голоси впевнено набирала Партія регіонів. Станом на ранок вівторка Полтавська обласна виборча комісія отримала протоколи по виборах до обласної ради з Машівського, Чорнухинського, Великобагачанського та Котелевського районів. В усіх районах лідирує Партія регіонів, на другій позиції — ВО «Батьківщина». За результатами паралельного підрахунку голосів, який веде обласний штаб Партії регіонів, ця політична сила перемагає й у майже 30-ти одномандатних виборчих округах. У одномандатному виборчому окрузі № 2 (Великобагачанський район) на виборах до обласної ради переміг Віктор Кордубан (партія «Сильна Україна»). Мешканці цього району також делегують в облраду Григорія Хана від Народної партії (округ № 1). У Котелевському районі перемогли Тетяна Корост (Партія регіонів) та Олександр Коросташов (Народна партія). У Машівському районі — Олександр Ляшенко та Валерій Ченчевий від Партії регіонів. У Чорнухинському — Василь Стасовський (СПУ) та заступник губернатора Борис Галушко (ПР).
Полтавська міська виборча комісія на ранок вівторка отримала протоколи по виборах до обласної ради зі 111 дільниць Полтави. Решту 24 мали підвезти до кінця дня. Тоді ж мали отримати й протоколи від трьох районів — Октябрського, Київського та Ленінського щодо виборів у міську раду та виборів Полтавського  міського голови. Остаточно офіційні результати виборів мають оприлюднити не раніше 4 листопада. А до цього часу можемо оперувати лише даними паралельного підрахунку голосів та інформацією штабів партій.
За результатами паралельного підрахунку голосів, який веде обласний штаб Партії регіонів, ця політична сила перемагає на виборах міських голів у Миргороді, Комсомольську та Лубнах. Так, за підрахунками «регіоналів», вибори у Миргороді виграв Сергій Соломаха. У Комсомольську перемагає діючий мер Сергій Супрун, а в Лубнах — Олександр Грицаєнко.

Міським головою Кременчука став представник ВО «Батьківщина» Олег Бабаєв.
А в Полтаві перемагає Олександр Мамай — за підрахунками його штабу він має отримати майже 62% голосів виборців. Окрім того, за попередніми даними, на виборах до міської ради Полтави в багатомандатному виборчому окрузі перемагає партія «Совість України». Вона отримує майже 40% голосів виборців, а це — 14 місць у міській раді. Кандидати від партії «Совість України», за попередніми даними, також здобули перемогу в 24-х (із 25-ти) одномандатних виборчих округах. За прогнозами, до міської ради також потраплять представники Партії регіонів,
ВО «Батьківщина», ймовірно, «Фронту змін» та «Сильної України». Проте все це — лише результати паралельного підрахунку голосів, а не офіційні дані.

Щоб проголосувати на виборах, полтавцям доводилося простоювати у чергах по півгодини…
Велика кількість бюлетенів, які спочатку мали заповнити виборці, а члени дільничних комісій потім перерахувати стали головною причиною того, що й досі не підведені офіційні результати виборів. Тому ці вибори охрестили виборами довгих черг. Бо в них довелося вистояти ледь не кожному, хто минулої неділі вирішив виконати свій громадянський обов’язок і пішов на виборчу дільницю. У Полтаві, наприклад, кожен виборець отримав на руки одразу сім бюлетенів: городяни мали обрати міського голову, депутатів до обласної ради за партійними списками та мажоритарників, депутатів до міської ради — знову ж таки, партійних та мажоритарників та до районної ради — і теж за двома окремими списками. При чому в Полтаві черги на виборчих дільницях спостерігалися з самого ранку й до вечора. Дільниці в Полтаві відкрилися рівно о 8-ій ранку.
— На час відкриття дільниці під дверима своєї черги чекали півсотні виборців, — розповів голова ДВК № 30008, що знаходилася в приміщенні ОЦЕВУМу, Едуард Ткачов. — Через те, що не перевели годинники, деякі виборці вимагали відкрити їм дільницю о 7-ій ранку. Активність виборців дуже висока: зазвичай в обід на дільниці майже нікого немає — зараз зал повний, стоять черги. Це пов’язано з тим, що кожен виборець отримує по 7 бюлетенів. Час затрачається на те, щоб видати бюлетені. І в самих кабінках для голосування люди тривалий час розбираються зі списками. І якщо з партіями вони визначилися, то списки кандидатів-мажоритарників перечитують довго. Мало часу було на агітацію, а тому про кандидатів по мажоритарному округу майже не знають. Особливо складно літнім людям, яким важко розібрати дрібний шрифт, яким надруковані списки в бюлетенях. У бюлетені в обласну раду 36 кандидатів, у міську — майже 25. У районну раду — 16. Сидять, перечитують, а потім наугад вибирають.
На кількість та розміри бюлетенів скаржилися й представники інших дільничних комісій. Як прокоментувала голова ДВК № 30004 Світлана Бібік, вона працює у виборчій комісії з 1974 року. І кожні вибори по-своєму складні. Цього разу — особливо. «Виборець повинен заповнити 7 бюлетенів: складно розібратися, перечитати списки партій та прізвища депутатів-мажоритарників. І бюлетені самі великого формату — 60 сантиметрів завдовжки. Незручні», — зауважила жінка.
Стояти в чергах у полтавців бажання не було. Тому голосували найстійкіші — переважно літні люди. Вони втрачали свідомість, переживали серцеві напади, проте вперто йшли голосувати. Як наприклад, на виборчій дільниці в ОЦЕВУМі, де в літньої жіночки так підвищився тиск, що їй довелося викликати «швидку». Як зауважив голова комісії Едуард Ткачов, лікарі надали їй першу допомогу, вона відпочила у вестибюлі фойє — і пішла додому лише після того, як проголосувала.
Натомість молодь, побачивши черги на дільницях, розверталася і йшла геть. Зокрема, й сімейні пари, котрі на вибори за звичкою йшли з дітьми. «Ні, ми не голосували, повертаємося додому, — прокоментувала молода полтавка, котру зустріла на східцях однієї з дільниць. Жінка кивнула на маленьку донечку: — При всьому бажанні, довго в черзі ми не вистоїмо. Так що вкладу малу і голосувати прийду вже сама».
— Я сам майже 40 хвилин вистояв у черзі, аби проголосувати, — зауважив кандидат у депутати до міської ради Ігор Кислов. — І зараз на дільниці переважно люди старшого віку, за 60 років. Молодь або відмовляється голосувати, або ж приходить, бачить такі черги — і йде геть. Сам спостерігав таку картину.

… а рахували голоси майже добу
Полтавські телеканали в понеділок увечері показували, як студенти педагогічного університету зранку не потрапили на пари. Двері були зачинені, бо працювала дільнична комісія — рахували бюлетені. Гострі на язик користувачі Інтернет-ресурсів одразу засипали форуми коментарями про те, що представники комісій не вміють рахувати. Дехто навіть висловлював припущення про фальсифікації. Проте самі члени виборчих комісій передбачали таку ситуацію. Особливо на великих дільницях. Як прокоментував у день виборів голова ДВК № 30008 Едуард Ткачов, лише на цій дільниці доведеться обробити 15700 бюлетенів — на минулих виборах їх було трохи більше 2000, і то комісія працювала добу. А ці бюлетені в ОЦЕВУМі планували рахувати весь понеділок. Як повідомляли ЗМІ, у деяких регіонах України навіть призупиняли роботу дільничних комісій із підрахунку голосів — через перевтому їх членів.
— Переконаний, що помилок буде багато, — так прокоментував умови, в яких працюють члени виборчих комісій один із кандидатів на посаду міського голови Полтави Валерій Асадчев. — Бо те, що відбувається — на межі людських можливостей. І до цього політичним силам потрібно поставитися з розумінням. Бо боюся, що на цьому почнуть спекулювати, як завжди. Потрібно розуміти людей, які працюють у виборчих комісіях. Таких виборів проводити не можна — це дуже складно для людей: і для тих, які голосують, і для тих, хто організовує вибори.
Спілкуючись із журналістами, члени виборчих комісій висловлювали сподівання, що на майбутнє центральні органи влади врахують усі недопрацювання, які мали місце на цих виборах. Адже вибори на основі змішаної системи в Україні проводяться вперше. А перший млинець, як відомо, нанівець.
Не обійшлося на цих виборах без курйозів і в Полтавській області. Так, у Кременчуці та Комсомольську довелося передрукувати 100 тисяч бюлетенів через допущену помилку. На одній із дільничних виборчих комісій Машівського району через неуважність члени комісії спалили печатку. Увечері 29-го жовтня її вкинули разом із паперами в урну для сміття. Наступного ранку сміття спалили. Тож довелося терміново виготовляти дублікат печатки. Вибори на дільниці пройшли в штатному режимі.
А от у селі Тахтаулове Полтавського району зранку в день виборів недорахувалися 1000 бюлетенів. Цю пачку бюлетенів до виборів сільських голів та сільських депутатів помилково видали дільничній комісії у Розсошенцях. Проблему вирішили протягом години після звернення голови комісії. Пачку бюлетенів, які випадково передали на іншу дільницю, оперативно доставили назад.
Про проблему черг говорили й міжнародні спостерігачі, які моніторили вибори в Полтавській області. У неділю двоє з них — Олег Ерліх (Ізраїль) та Олег Шахрай (Росія), котрі представляють міжнародну організацію «За чесні вибори», — дали прес-конференцію в інформагенції «Новини Полтавщини». Нинішні вибори спостерігачі порівнювали з попередніми — президентськими, які також моніторили в нашому регіоні.
— Зранку ми відвідали чимало дільничних комісій. Вибори проходять у діловій обстановці, за винятком технічних моментів, пов’язаних насамперед із великою кількістю бюлетенів для голосування, — прокоментував Олег Ерліх. — Головне, що не відчувається політичного протистояння, як це було на президентських виборах. Не було брудної боротьби між партіями, чорного піару, як це мало місце на попередніх виборах. І спостерігачі, які знаходяться на дільницях від різних партій, поводяться коректно.
Відзначили й той факт, що на нинішніх виборах набагато менше проблем зі списками виборців. І ті, хто до цих списків не потрапив, мав змогу проголосувати цього дня. Людей направляли до суду, після того, як суд виносив постанову, виборця на дільниці вносили у додатковий список.
Особливих порушень на цих виборах спостерігачі не помітили. А те, що полтавці голосували на підвіконнях та колінах, втомившися стояти в черзі до кабінки, серйозним порушенням, яке могло б вплинути на результати виборів чи призвести до їх опротестування в судах, не вважають.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2010, 11:03 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації