Вхід | Реєстрація

П`ятикласники вивчатимуть одразу дві іноземні мови

П`ятикласники вивчатимуть одразу дві іноземні мови

З нового навчального 2013-2014 року в усіх школах України з 5-го класу викладатимуть дві іноземні мови.
Міністерство освіти і науки України прийняло рішення ввести обов’язкове вивчення в школах другої іноземної мови, починаючи з п’ятого класу. Це рішення почне діяти з нового навчального року. Водночас другою іноземною може бути російська або інша мова національних меншин в Україні.

Минулого тижня до редакції газети «ЕХО» звернулась мама четвертокласниці Олена. Її донька навчається в Кобеляцькому навчально-виховному комплексі № 1. За словами жінки, із наступного року в школі другою іноземною мовою буде французька. Хоча батьки категорично проти цього. На їхню думку, дітям необхідніша більше російська мова.

— Зараз література, преса, телебачення, усе, в основному, русифіковане. Тому краще б діти вивчали російську мову. Тим більше, що до Франції ми навряд чи коли потрапимо. А от в Росію — більша ймовірність, — підсумувала жінка.

За коментарем ми звернулися до директора навчально-виховного комплексу № 1 Якова Постольника. За його словами, питання з другою іноземною мовою в школі вже вирішено. І рішення прийняли на користь російської.

— У такому випадку батькам необхідно звертатися у першу чергу до адміністрації школи, — каже Яків Григорович. — Навіть, якщо вони будуть не задоволені якимось рішенням. Загалом, позиція і політиків з приводу другої іноземної мови повинна бути чітко виважена. У першу чергу це питання повинно бути врегульовано на рівні Міністерства освіти України. Та поки що невідомо за рахунок чого вводиться друга іноземна мова. Чи це за рахунок англійської, яку діти й так недостатньо знають, чи для цього будуть надані додаткові години. Другу іноземну мову обирають залежно від того, який із фахівців наявний у штаті школи. У нашій школі є фахівець із французької мови. Тому ще минулого року ми вирішили запровадити другою іноземною мовою саме французьку. Та зовсім нещодавно нам прийшло роз’яснення, що можна вводити іноземну мову російську або ж іншу мову національних меншин в Україні. І так як до дирекції школи було відповідне звернення від батьків, ми обрали другою іноземною мовою російську. Хоча це звучить парадоксально. Адже в Україні близько 70 відсотків населення говорить російською. Хіба ж це іноземна? — підсумував директор.

Яків Постольник запевнив, що викладачі російської мови в навчально-виховному комплексі № 1 є. Плюс до всього, ця мова факультативно вже читається в початкових класах.

Начальник районного відділу освіти Наталія Коваль розповіла, що вибором другої іноземної мови в школах займається педагогічна рада. Хоча, за її словами, аби не виникали конфліктні ситуації з батьками, дирекції необхідно збирати в школах збори і доводити всю необхідну інформацію до їхнього відома.

— У класах 25-30 дітей. І коли кожен почне обирати, яку мову хто вивчатиме, то до єдиного рішення прийти буде дуже важко. Один захоче німецьку, інший побажає французьку, а хто — російську. Тому рішення повинна приймати адміністрація школи. Та в кожній школі буде по-різному. І в основному, рішення прийматиметься на користь тієї іноземної мови, викладач якої наявний у штаті школи, — сказала начальник районного відділу освіти.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. ната / 13 лютого 2013, 17:03
Це називається просто " не мытьем -так катаньем". Знайшли спосіб як заставити всіх перейти на російську мову , щоб зробити її офіційною державною .Всі знають які шкільні знання з іноземних мов і очевидно , що і англійської не знають , а тут ще і франзузька .Тому і обиратимуть російську , а потім ,оскільки її вивчатиме більшість , і введуть другою державною .
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації