Вхід | Реєстрація

Спас — злодіям не указ

Спас — злодіям не указ

Цьогорічний Спас у Кобеляках видався щедрим не лише на урожай яблук та медозбір. Не обійшлося і без криміналу та адмінпорушень.

Якраз напередодні свята працівники Кобеляцького райвідділу поліції при допомозі своїх колег із карного розшуку обласного управління Нацполіції затримали двох чоловіків, яких підозрюють у розбійному нападі на будинок пенсіонера.

Повідомлення про злочин надійшло в липні цього року. Тоді поліцейським повідомили про те, що двоє зловмисників проникли в будинок жителя села Просяниківка. Чоловіки напали на господаря, побили його і зв’язали. Під тиском переляканий пенсіонер розповів, де зберігає гроші. Оскільки пограбування було здійснене із застосуванням насильства, то цей злочин поліцейські кваліфікували, як розбійний напад.

У ході розслідування поліцейські встановили, що до розбійного нападу на пенсіонера причетні двоє жителів Кобеляк. 16 серпня при допомозі колег із Полтави підозрюваних затримали. Їм уже оголошено про підозру. Рішенням Кобеляцького районного суду затриманих заарештували на два місяці, зараз вони знаходяться в СІЗО.

До речі, до редакції зателефонував чоловік, який став жертвою розбою, і попрохав через газету подякувати правоохоронцям за їх професійні дії.

Цьогорічне святкування Преображення Господнього ознаменувалося в Кобеляках досить резонансною подією кримінального характеру. Злодії вчергове підтвердили, що для них не існує релігійних свят і недоторканих осіб. У цей день у райцентрі зловмисники проникли у будинок одного з місцевих священиків. Вони відкрили вікно і викрали з будинку гроші. Господар в цей момент якраз відправляв у церкві службу. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за ознаками статті 185 Кримінального кодексу України «Крадіжка».

Не обійшлося в цей день і без інших правопорушень. Як відомо, значна частина українців вважають будь-яке релігійне свято приводом для зловживання алкогольними напоями. Із невідомих причин громадяни стверджують, що в такі дні не можна працювати. Альтернативою праці, як правило, вважається розпиття алкогольних напоїв. Частина адептів культу Бахуса, перехиливши кілька чарок, а то й спорожнивши кілька пляшок, сідають за кермо транспортних засобів.

У цей день в Кобеляках поліцейські склали два адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Саме цією статтею передбачене покарання за керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння та відмову від проходження відповідного огляду.

Увечері на Спаса поліцейським довелося переслідувати чоловіка на «Пріорі», який одразу не зупинився на їх вимогу. Зрештою, автомобіль зупинили. Чоловік, із ознаками сп’яніння, відмовився від проходження огляду. Був складений протокол, який передали до суду. Порушнику загрожує штраф у розмірі 10200 гривень та позбавлення права керувати транспортними засобами терміном на один рік.

Іншого «релігійного фанатика з алкогольним ухилом» затримали в досить несподіваному місці. А саме — на одному з міських пляжів. До поліції зателефонували відпочиваючі. Люди повідомили, що їм дошкуляє чоловік, який їздить біля пляжу на моторному човні. Коли поліцейські прибули на виклик, водій «моторки» буквально випав зі свого транспортного засобу. Перевірка на Драгері засвідчила, що в його організмі було 2,7 проміле алкоголю.

«Водному» водієві теж загрожує вищевказаний штраф. Утратить він і посвідчення водія.

 

Маєш моторний човен, водний мотоцикл чи глісер? Катайся в Дніпрі

Випадок із затриманим п’яницею на човні вчергове примусив нагадати про актуальну проблему. Мова йде про поки що абсолютно безконтрольне використання моторних човнів на річці Ворскла. Кобелячани, які люблять влітку поніжитися на міських пляжах, постійно нарікають на те, що їх спокійному відпочинку заважають власники моторних човнів. Вони не лише швидко їздять поряд із місцями відпочинку, а ще й облаштовують прямо на пляжах імпровізовані човнові станції, «паркуючи» там свої транспортні засоби.
Редакція вирішила поцікавитися законністю моторних розваг на воді, які в останні роки стали модними серед частини заможних кобелячан. Для цього ми проштудіювали документ, що має назву «Правила користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Полтавської області.

У цих Правилах є пункт 3.17. І там чітко написано: «На всіх озерах, ставках, водосховищах (крім Кременчуцького і Дніпродзержинського), а також на середніх і малих річках на території Полтавської області рух маломірних суден з механічною тягою заборонено протягом року…»

Отже, якщо керуватися цими Правилами, то поліцейські повинні затримувати всіх без винятку власників дорогих і дешевих човнів з моторами та водних мотоциклів одразу після того, як вони виїдуть у води Ворскли, що є середньою річкою. А найближче місце, де вони можуть із високо піднятою головою проїхатись по воді, хизуючись транспортним засобом вартістю у кілька тисяч або десятків тисяч доларів, знаходиться десь у районі сіл Кишеньки, Світлогірське чи Орлик.

Звичайно, наївно сподіватися, що в сучасній Україні, у сучасних Кобеляках усі відразу стануть законослухняними, а поліцейські швиденько «розберуться» із всіма любителями демонстративно порушувати закон, катаючись на моторних човнах поряд із пляжами. Але вакханалія на воді рано чи пізно закінчиться. Чим? Швидше за все, трагедією.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2018, 11:45 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації