Вхід | Реєстрація

Презентували документальну виставку «Злочини Третього Райху. Полтавщина»

Презентували документальну виставку «Злочини Третього Райху. Полтавщина»

У обласному Держархіві презентували документальну виставку «Злочини Третього Райху. Полтавщина».

До 74-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі презентували документальну виставку «Злочини Третього Райху. Полтавщина». Фахівці Державного архіву Полтавської області підготували експозицію. Вона складається із двох розділів, які містять 67 документів.

Документи першого розділу інформують про окупаційну політику Третього Райху в Україні у 1941-1944 роках. В експозиції є оголошення, накази та агітаційні матеріали нацистської влади, а саме об'яви про обов'язковий перепис населення 1941 року, оголошення польового коменданта міста Кременчук про здачу місцевим населенням у комендатуру протягом 5 днів усіх радіоприймачів 1941 року, Пам'ятка про нагальні завдання в роботі голів районів і міст (голів волостей і старост сіл 1942 рік). У центральній частині розділу представлено архівні документи й матеріали періодичних видань, що розповідають про створення нацистською владою  на теренах Полтавщини низки концентраційних таборів, особливі фільтраційні справи військовополонених Червоної армії. Розміщені також тогочасні світлини, повідомлення з місцевих періодичних видань, зокрема із «Зорі Полтавщини», свідчення очевидців.що свідчать про трагічні долі сотень тисяч молодих людей, які у період Другої світової війни опинилися на чужині, на примусових роботах передовсім у Німеччині. Найбільш інформативні документи  цього напрямку – фільтраційні справи та листи остарбайтерів. Листи невільників Третього Райху свідчать, що остарбайтерів активно використовували як німецькі, так і радянські ідеологи.

«На онові наших документів і матеріалів Державного архіву України розповідаємо студентам про окупаційний режим та «новий порядок», який був запроваджений у 1941 році. Цей «новий порядок» стосувався злочинів, які відбувались не тільки проти військових, а й проти цивільного населення. В архіві зберігається велика частина документів і фільтраційних справ остарбайтерів, колишніх військовополонених радянської армії, інформація про руйнування, яких зазнала Полтавщина в період окупації. Тематичні документи й представлені на виставці», – розповів заступник директора – начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

Також він додав, що документи Другої світової війни – цінне і неупереджене джерело для об'єктивного пізнання минулого. Україна у тій страшній війні постраждала чи не найбільше серед інших колишніх республік СРСР.

 Основне гасло документальної  виставки «1939 – 1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо». Експозиція працюватиме в приміщенні Державного архіву Полтавської області до 20 травня.


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 травня 2019, 17:12 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації