Вхід | Реєстрація

«Біликигаз» не створюватимуть, принаймні поки що

«Біликигаз» не створюватимуть, принаймні поки що

13 січня відбулося спільне засідання комісій депутатів Білицької селищної ради. Його ініціювала група з 12 селищних обранців на чолі з Павлом Гунжелем.

Зокрема, 12 січня вони подали заяву голові громади Миколі Скрильнику, в якій вимагали, у зв’язку з подорожчанням вартості послуги з транспортування газу та ціни на природний газ, винести на сесію два проекти рішень. Перше — про взяття на баланс Білицької селищної ради газових мереж та ГРП, що знаходяться на території громади, друге — про створення комунального підприємства «Біликигаз».

Головувала на засіданні секретар селищної ради Альона Демиденко. Після того, як вона зачитала заяву, виступив Олександр Бажан, голова комісії з питань  екології, будівництва та перспективного планування. Він пояснив присутнім, що теж підписувався під заявою, але в нього був час усе обміркувати. На думку депутата, питання про взяття на баланс газогону можна вирішити лише в суді. Та відразу виникає кілька нюансів:

  1. Газову мережу в Біликах будували молочноконсервний, цукровий заводи, відгодівельний комплекс і колгосп. Якщо для цих потреб і створювалися кооперативи, то їх документи не уціліли.
  2. Білицька селищна рада не мала відношення до будівництва гозогонів. Хіба що суто формальне. А значить, не могла успадкувати це майно.
  3. Підприємства, що діють на базі заводів і комплексу, не є правонаступниками. Одні підприємства були державними, інші стали приватними.    

Тому суд скасує рішення про передачу мереж селищній раді. Також Олександр Бажан наголосив, що під час обговорення можливості створення в громаді комунального газового господарства, за основу брали досвід Мукачевого. Але там газова мережа будувалася за місцеві кошти. Потім її передали на баланс облгазу, юридично залишаючись власниками. Коли виникли невдоволення в облгазі, мережу повернули в міське комунальне господарство.

Бажан підсумував, що в Мукачевому діяло право власності. Лише власник може повернути собі мережі. А біличани і селищна рада не являються власниками газових труб.

Павло Гунжель, у свою чергу, пообіцяв надати документи про те, що органи місцевого самоврядування рішенням виконкомів передавали магістралі газовим господарствам. І звинуватив у таких діях колишнього селищного голову Юрія Латиша.

Тетяна Кищенко порадила Гунжелю спершу порахувати витрати на утримання мережі і комунального господарства з технікою й працівниками, а вже потім підбивати прибутки.

Кілька аргументів недоцільності прийняття рішення про створення власного газового господарства навів заступник селищного голови Ігор Федь:

  1. газорозподільні станції будувалися за державний кошт, і громада не має на них жодних прав;
  2. у тариф з транспортування входить доставка газу магістралями від сховища до Біликів. Тобто, АТ «Полтавагаз» виставить плату за транспортування, яку буде змушене гасити «Біликигаз»;
  3. відповідно до законодавства, обслуговування транспортних мереж являється ліцензійною діяльністю, яку надають одному підприємству. Регулятор, НКРПЄ, розраховує тариф, згідно поданих затрат цим підприємством, контролює його роботу. Тому двом організаціям дозволи на обслуговування мережі регулятор дозволів не надасть;
  4. народний депутат Костянтин Касай звертався до НКРЕКП стосовно перегляду тарифу на транспортування. Регулятор вказав у відповіді, що проект виносився на обговорення, але скарг не поступало.

Виступив перед присутніми і керівник міжрайонного підрозділу «Полтавагазу» Роман Романенко. Він пояснив обґрунтування тарифу. Найцікавішим із його відповідей виявилося те, що 39 відсотків тарифу — це нормативні технологічні витрати. Тобто, споживач платить не лише за доставку до свого лічильника, а й за втрати, які несе підприємство, що обслуговує газову мережу.

Щоправда, Павло Гунжель заявив присутнім, що в залі присутній житель мікрорайону Поділ, у якого є документи кооперативу, котрий проводив газ у мікрорайоні Поділ.

Із цього приводу Тетяна Кищенко нагадала, що лише в Біликах по кожній вулиці був окремий кооператив.

Після довгих дискусій, взаємних образ та відвертих наклепів, депутати вирішили не скликати сесію і не виносити на неї питання, що вказувалися у зверненні. Замість цього — направити звернення президенту, голові Верховної Ради, прем’єр-міністру з вимогою:

  • не підвищувати тарифи на природний газ і електроенергію;
  • скасувати підвищення тарифів на природний газ, послуги розподілу газу та електроенергію з 1.01.2021 року;
  • привести тарифи на послуги розподілу газу до єдиного значення для всіх громадян України;
  • надати структуру розрахунку тарифу по оплаті за газ побутовим споживачам та структуру розрахунку тарифу за послуги транспортування газу;
  • на законодавчому рівні розробити та затвердити механізм щодо компенсації коштів за використання газотранспортних мереж, прокладених за власні кошти громадян;
  • передбачити додаткові заходи за рахунок коштів державного  бюджету для соціального захисту населення.  


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2021, 10:09 | Кобеляки | Суспільство
1. Fed654Frumos / 14 січня 2021, 11:21
От депутатам гемор з цими тарифами.Пхалися в депутати,щоб земельки хапонути,та якихось відкатів з прийнятих рішень поімєть,а тут треба свою сраку підставляти підписуючи,якісь палєві звернення.Так можна в немилість впасти від тих,що бабло на вибори давав.Адже не для того їх у владу пхали,щоб вони пір’я піднімали.
2. Fuks / 14 січня 2021, 13:02
Та можна було б і сесію зібрати,як в інших громадах це роблять.Бояться депутати,бояться чогось.В області зібрали сесію а тут діячі хренові побоялись.Послухали б що газовик розказав би за тарифи,та й за39 процентів втрат спитали б..Премію ж він отримує.Більшість депутатів прийшли свої особисті питання вирішувать,і почнуть робити вони це вже скоро.Чекайте.Гунжеля одного на їх всих не вистачить.Подивіться які вони пихаті та пузаті...Нафіг їм ваш газ..
3. arturwanga / 14 січня 2021, 16:33
2.Fuks
«Нафіг їм ваш газ..»

Вони то ці іуди які голосували проти створення «Біликигаз» вже отримали своі 30 серебряників, переконаний люди скаро іх на вилах будуть виносити, і ту торговку, і так званого несостоявшегося юриста, і канадского мента, та його ментовську свиту. А жучок що ненаісься земельки ніяк?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації