Вхід | Реєстрація

17-річний хлопець організував підробки довідок про можливість виїзду за кордон: за період війни він встиг заробити більше мільйона гривень

17-річний хлопець організував підробки довідок про можливість виїзду за кордон: за період війни він встиг заробити більше мільйона гривень

Організатором злочинної схеми з організації виїзду чоловіків призовного віку став 17-річний киянин, який виїхав під час воєнних дій на Тернопільщину.

Кіберполіція встановила, що 17-річний хлопець зібрав команду з 11 осіб, які займалися розробкою, рекламою, адмініструванням відповідного телеграм-каналу, приймали замовлення та готували підроблені довідки. Послуги вартували в середньому 1000 євро.

– Ціль: ошукати тих, хто хотів ошукати країну. Замовники своїх документів для виїзду за кордон так і не дочекалися. Бо підроблені довідки були не про непридатність до служби, а про нібито фігурування у кримінальних провадженнях. Цю інформацію надавали клієнту та вказували, що нічого з цим зробити не можуть. Й оскільки це випадок не гарантійний, тому кошти не повертатимуть. Таким чином злочинній групі вдалося ошукати 34 особи та привласнити понад 1 млн 200 тисяч гривень, – повідомив Ігор Клименко.

Після отримання заяви від потерпілого кіберполіції знадобилися лічені дні, щоб вийти на «слід» зловмисників. Нині всіх учасників схеми встановлено, організатору повідомлено про підозру за шахрайство.

За словами глави Нацполіції, загалом кіберполіція отримала майже 700 звернень громадян про випадки шахрайств, пов’язаних із воєнними діями. Встановлено майже 480 причетних осіб. Це псевдоволонтери, псевдорієлтори, псевдоперевізники та підроблювачі документів для виїзду за кордон:

«Ми продовжуємо виявляти та затримувати тих, хто наживається на чужій біді. Якщо Ви стали жертвою шахраїв, обов’язково повідомляйте про це Кіберполіцію [email protected]».



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 травня 2022, 11:35 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації