Вхід | Реєстрація

Україна цього року експортувала агропродукції на 21,1 мільярдів доларів

Україна цього року експортувала агропродукції на 21,1 мільярдів доларів

Попри суттєві втрати, яких зазнало сільське господарство через агресію рф, Україна зберігає значний експортний потенціал в агросфері. Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко в інтерв’ю телеканалу СNN, яке незабаром вийде в ефір.

«Загалом за 11 місяців поточного року Україна експортувала 50,9 млн тонн продукції АПК та харчової промисловості на загальну суму 21,1 мільярдів доларів. В обсягах це на 16,7%, а в вартості – на 13,7% менше, ніж за 11 місяців минулого року», – зазначила Юлія Свириденко.

Серед продукції агропромислового комплексу та харчової промисловості найбільше було експортовано, зокрема: 

  • кукурудзи (21,9 млн тонн на суму 5,3 млрд дол.);
  • пшениці (9,6 млн тонн на суму 2,3 млрд дол.);
  • олії соняшникової (3,9 млн тонн на суму 5,0 млрд дол.); 
  • насіння свиріпи або ріпаку (2,9 млн тонн на суму 1,4 млрд дол.);
  • шроту з рослинних жирів і олій (2,9 млн тонн на суму 671,2 млн дол.).

Дані показники досягнуті українськими виробниками попри втрати АПК України. Так, за даними звіту, підготовленого KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства збитки (прямі втрати) аграрного сектору сягнули $6,6 млрд. Непрямі - $34,25 млрд.

Як підкреслила Юлія Свириденко, вагоме значення у відновленні обсягів експорту мають «зернова ініціатива», що діє з липня 2022 року, та нова  програма Grain from Ukraine, ініційована Президентом Володимиром Зеленським у листопаді.

 

Довідково:

З початку роботи «зернового коридору» Україна експортувала 13 млн тонн агропродукції.

На реалізацію програми Grain from Ukraine, до участі в якій долучилися понад 30 країн і міжнародних організацій, залучено понад 180 млн доларів США.

3-го грудня до Ефіопії прибуло перше судно з 25 тисячами тонн української пшениці. Ще одне - з 30 тисячами тонн пшениці на борту - вирушило до цієї країни. Завантажуються ще два судна,  що доставлять загалом 55 тис. тонн гуманітарної пшениці для Сомалі та Судану.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 грудня 2022, 14:54 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації