Вхід | Реєстрація

Викрадення велосипеда або ціла «трагедія»

Викрадення велосипеда або ціла «трагедія»
У Кобеляках люди бояться припарковувати велосипеди. Про це автору статті розповідали випадкові співрозмовники.
Багато кобелячан у теплу пору року сідають на велосипеди. Знайти таких людей у місті зовсім неважко, однак зупинити, щоб задати питання — вже тяжче.
Галина, 47 років: «У мене за життя вкрали чотири велосипеди. Один із них біля приміщення «Укртелекому». Я тоді поросила бабусю, що продавала соняшникове насіння, приглянути за транспортом. Коли вийшла — його вже не було. Старенька лише розвела руками, говорила, її якраз люди обступили, товар купували, от вона і не помітила, хто того велосипеда взяв.»
Віктор, 62 роки: «Я ніколи не залишаю велосипед неприв’язаним. Защіпаю його на спеціальний замок. Тому в мене сталевого коня ніколи не крали. А в інших цупили, я не раз чув.»
Максим, 25 років: «У мене ніколи ще не крали. Но у магазин заходити стрьомно. Все боюсь, що вийду, а його нема.»
Олександр, 52 роки: «У дружини викрадали. Це було років десять тому. Вона його десь протюкала. Тоді ціла «трагедія» була. Ледве зміг її заспокоїти.»
У телефонному режимі ми звернулися до Кобеляцького РВ УМВС з проханням надати вибірку по факту крадіжки велосипедів за 2009 та початок 2010 року. На інформаційний запит відповіді ще не отримали.
Проте у Єдиному державному реєстрі судових рішень ми знайшли сім вироків Кобеляцького районного суду по кримінальним справам (за 2007–2010 рік), пов’язаним з викраденнями велосипедів. Здебільшого,  транспорт  викрадався паралельно з іншим майном з сараїв та гаражів потерпілих. Дехто з крадіїв отримав вирок — до 3‑х років позбавлення волі.


Чому корисно пересісти на велосипед
1. Позитивний ефект на сер­­це і кров.
Під час їзди на велосипеді ми можемо самостійно вибирати рівень навантаження на серцево‑судинну систему залежно від настрою або фізичної форми. У результаті періодичних тренувань або прогулянок на велосипеді, зміцнюються серце і судини, підвищується загальна витривалість організму, що дозволяє менше втомлюватися протягом дня і добре висипатися. Значно скорочується вірогідність ішемічних змін міокарду і ризик здобуття інфаркту. Катання на велосипеді на свіжому повітрі сприяє інтенсивній вентиляції грудної клітки і навіть тих ділянок легенів, які зазвичай знаходяться у стиснутому стані. Збагачене киснем і аероіонами свіже повітря парку змусить вас забути про головний біль і смог. Кров із високим вмістом кисню чудово забезпечить потреби головного мозку і м`язів, і ви відчуєте прилив нових сил.
2. Вплив на опорно-руховий апарат
На відміну від бігу, 70–80 % ваги тіла приходиться на сідло, кермо і педалі, що значно розвантажує великі суглоби і знімає зайве навантаження з хребта. Окрім цього, хрящі на поверхнях суглоба, завдяки постійним колоподібним рухам, зміцнюються і нарощуються. А під час бігу вони більшою мірою трамбуються і розплющуються. Через декілька тижнів після їзди на велосипеді ви зможете відчути, як зміцніли ваші ноги. І якщо раніше доводилося їх волочити, то тепер інколи хочеться куди-небудь заплигнути. Все через те, що велосипедні прогулянки тренують не лише м`язову витривалість, але й силові якості м`язів.
3. Допоможе скинути зайву вагу
Під час тривалих аеробних тренувань активізується обмін жирових речовин. При показниках пульсу приблизно від 60 до 65 відсотків максимальної частоти (220 мінус вік) у новачків 60 % енергії виробляється з жирових відкладень, а в тренованих — ще більше. Для цього краще всього підійде тривалість їзди більше 45 хвилин.
4. Покращує імунітет
Крім того, їзда на велосипеді на свіжому повітрі зміцнює імунну систему. Проте відразу такий ефект не виявиться, потрібен час. Але якщо ви звикнете до постійних прогулянок, то самі не помітите, як станете здоровими.
5. Зміцнює вестибулярний апарат
Велосипед зможе зміцнити ваш вестибулярний апарат. Постійно змінюючи фокусування погляду, тренуються м`язи ока, що запобігає порушенням зору. Підвищиться апетит, а у курців легені швидше очистяться від тютюнових смол.
6. Велосипед робить нас кращими!
Якщо поглянути на спосіб життя закордонних людей, то можна помітити, що велосипед став для них не лише засобом пересування, який витісняє автомобілі, але й чимось більшим. Мабуть, для багатьох із них він став символом нового способу життя. Способу життя здорової людини і душевно, і фізично. Іноземці давно оцінили переваги велосипеда і для особистого здоров`я, і для екології всієї держави. Створена в зарубіжних країнах спеціальна інфраструктура (велосипедні доріжки, стоянки, можливість взяти у тимчасове користування тощо) дозволяє людям використовувати сталевого коня практично постійно, куди б вони не прямували. Нам до цієї практики ще далеко.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 травня 2010, 11:30 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації