- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Льох є найкращим місцем для зберігання яблучок
Для хорошого лежання плодам потрібно створити відповідні умови, а також підготувати ящики або контейнери. Взимку в погребі вони будуть дозрівати і доходити до кондиції.
Особливість зберігання цих фруктів полягає в тому, що при лежанні плоди виділяють етилен. Ця газоподібна речовина сприяє дозріванню як самих яблук, так і інших овочів, що зберігаються з ними в одному погребі. Так, наприклад, картопля починає передчасно проростати. Тому зберігати яблука найкраще в окремому приміщенні. Якщо такої можливості немає, бажано зробити в погребі кілька відсіків.
З цієї ж властивості випливає необхідність сортувати плоди за розміром. Чим крупніше яблуко, тим швидше в ньому відбуваються біологічні процеси і тим більше етилену воно виділяє. Тому краще закладати на зберігання дрібні і середні плоди в окремих ящиках.
Другою особливістю яблук є те, що при тривалому зберіганні вони здатні вбирати сильні запахи, що також відбивається на їхньому смаку. Від вищезгаданої картоплі яблука набираються не надто приємної «крахмалистості», а от від часнику можуть набратися специфічного аромату. Це ще один аргумент на користь зберігання яблук у окремому приміщенні.
Перш ніж закладати урожай в льох, потрібно підготувати саме приміщення і тару. Стіни можна побілити вапном, а ящики і стелажі обробити дезінфікуючими речовинами. Ідеальною температурою для зберігання яблук вважається –1 — +3 градуси. При такій температурі виділення етилену буде мінімальним і врожай пролежить максимально довго. Вологість має бути в межах 85–95 %. Високий показник вмісту вологи в повітрі вбереже яблука від зморщування і висихання. Льох для зберігання яблучок повинен мати хорошу вентиляцію. Циркуляція повітря необхідна для зниження концентрації етилену. Приміщення має бути добре захищене від ґрунтових вод, також варто подбати про гідроізоляцію стін і перекриттів. Для підтримки стабільної температури взимку підвал потрібно добре утеплити.
Способи зберігання яблук в домашніх умовах
Способів зберігання яблук існує безліч. Кожен садівник з роками виробляє свою технологію, що дозволяє в умовах саме його погребу зберегти врожай найкраще. Наведемо найбільш популярні способи.
Розкладаємо плоди на стелажах. Стелажі попередньо потрібно просушити і застелити папером або мішковиною. Чудово, якщо у вас є стелажі із ящиками, які висуваються. Складати яблука потрібно в один ряд, плодоніжками вгору, залишаючи між ними невеликі проміжки. Таке зберігання зручне і дозволяє бачити стан всього врожаю.
Використовуємо овочеві ящики. Звичайні дерев’яні решітчасті ящики підходять і для яблук. Дно контейнера потрібно простелити папером або тканиною, щоб зробити поверхню м’якшою. Якщо складаєте яблука в кілька рядів, стежте, щоб верхні плоди не подряпалися об плодоніжки нижніх. Видаляти плодоніжки не рекомендується, так як це загрожує виникненням грибкових захворювань. Між шарами також можна прокласти тканину або папір. Не робіть занадто багато яблучних рядів у одному ящику, так як в цьому випадку верхні ряди будуть тиснути своєю масою на нижні, а ті, у свою чергу, можуть пом’ятися і почати псуватися.
У картонних коробках. Сенс приблизно такий же, як і у випадку з дерев’яними ящиками. Вибирайте коробки з щільного картону. На кожній коробці можна також підписати маркером, який сорт яблук в ній лежить.
Загортаємо в папір. Для цієї мети можна використовувати рулонні паперові рушники. Кожне яблучко потрібно обернути в декілька шарів і вже в такому вигляді складати на зберігання в ящики. Папір є додатковою теплоізоляцією, вбирає зайву вологу і не дозволяє плодам стикатися. Якщо в погребі вологість невисока, іноді рекомендують змащувати папір будь-яким маслом без запаху. Проте, варто враховувати, що поверхня яблук в цьому випадку буде жирна. Пересипаємо тирсою.
Тирса повинні бути з листяних порід деревини. Як правило, для зберігання овочів рекомендують використовувати хвойну стружку. Але яблука, як уже було сказано вище, здатні вбирати в себе сторонні запахи.
Закопуємо в пісок. Пісок для цих цілей варто брати практично сухий, попередньо його варто просіяти і прожарити для знезараження. На дно ящика пісок насипається шаром в 10 см, і укладається перший шар яблук. Між плодами повинні залишатися невеликі проміжки. Після цього перший шар повністю засипається піском і поверх укладається другий. Цей спосіб зберігання, як і два попередніх, хороший при невеликих обсягах врожаю.
Зберігаємо в поліетиленових мішках. Для цього способу нам знадобляться невеликі поліетиленові пакети. Яблука фасуються в них по 1–2 кілограми. Пакети зав’язуються і розкладаються на стелажах на зберігання.
Додаткова обробка яблук перед зберіганням
Щоб зберегти яблука від гнилі та хвороб, деякі садівники перед закладкою в погріб обробляють поверхню фруктів різними розчинами. Така обробка дозволяє плодам зберігатися довше, однак перед вживанням фрукти потрібно буде дуже ретельно мити з милом.
Спеціальні розчини для обробки овочів можна придбати в магазині, або скористатися одним з таких варіантів:
- Змочіть м’яку ганчірочку в гліцерині і обережно протріть кожен фрукт.
- Опустіть плоди в 4?відсотковий розчин хлористого кальцію і потримайте там протягом хвилини. Після цього просушіть.
- Розчиніть в спирті 100 г прополісу. Занурюйте туди яблука на кілька секунд.
- Розведіть неміцний розчин марганцівки і обробіть ним яблука.
Користуватися чи ні додатковою обробкою плодів, кожен садівник вирішує для себе сам. Деякі речовини цілком нешкідливі, а деякі можуть завдати шкоди організму. Тому будьте уважні. Варто зауважити, що добитися ідеальних умов, які дотримуються при промисловому зберіганні яблук, у реаліях домашнього погребу не завжди просто