- Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям? - Selena2017
10 листопада, 18:20
На тему: Підприємця із Кобеляк засудили за незаконну вирубку дерев - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:58
На тему: Міська рада поновила Дмитра Жугана на посаді - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:57
На тему: У Кобеляках загорілася церква - Dikaia
28 жовтня, 11:48
На тему: Зимняя куртка – женственно и функционально
Що їсти і пити для боротьби з похміллям
Тема позбавлення від похмілля особливо актуальна в період зимових свят.
Овочі для печінки. Броколі, капуста, лимон, куркума і буряк — відмінні очисники печінки. Їжте їх під час застілля якомога більше.
Фахівці пояснюють, що світлі спиртні напої, такі як горілка, містять менше токсинів, що викликають похмілля, у порівнянні з темними напоями, такими як коньяк і віскі.
Що допоможе на наступний день? Перш за все, вода: вона буде виводити токсини з організму. Залиште пляшку води у своєму ліжку, щоб пити при пробудженні, і продовжуйте пити протягом наступного дня.
Сніданок. У дослідженні за участю 2000 британців, вживання гарячого за сніданком при похміллі допомогло 38 % осіб одужати за три години, у той час, як знеболюючі зробили те ж саме тільки для 19 % людей.
Знеболювальні. Протизапальні знеболюючі (зокрема, ібупрофен) теж можуть допомогти. Але їх не можна приймати натщесерце.
Трав’яні чаї. Можуть допомогти відновити тіло і розум. Імбирний чай допомагає при нудоті, чай з розторопші очищує печінку, а гаряча вода з медом і лимоном допомагає повернути тонус.
Також фахівці розповіли, як вживати алкоголь, щоб не відчувати похмілля. Під час застілля варто уникати вживання газованої води. Вуглекислий газ (ті самі «бульбашки») сприяють швидкому проникненню алкоголю в кров і, відповідно, миттєвому сп’янінню. Слід пити негазовану воду та інші негазовані напої — сік, узвар або компот. Вода допоможе знизити концентрацію алкоголю в організмі й прискорить його виведення, тим самим запобіжить швидкому і надмірному сп’янінню.
Потрібно пити не більше одного келиха або чарки алкоголю на годину. Цей часовий інтервал дозволить печінці встигати переробляти спиртне і виводити його з організму, що, знову ж таки, запобіжить сильній інтоксикації.
Їжте більше калорійних страв. Такі страви формують бар’єр від алкоголю. Таким чином сп’яніння буде наступати значно повільніше.
Після гучного святкування варто випити склянку молока, яка створить оболонку для шлунка. Це дозволяє печінці більш ефективно справлятися з отруйною речовиною, завдяки чому похмілля якщо і настане, то не таке важке.
Продукти, які небезпечно вживати на другий день приготування
Існують продукти, які при повторному розігріванні приносять більше шкоди, ніж користі. Отже, потрібно бути обережними, готуючи страви відразу на кілька днів вперед.
По-перше, це овочевий салат, оскільки при нарізанні й очищенні овочі не можна зберігати при температурі вище 4 °C більше 12 годин. Тому краще робити так, щоб приготованого салату вистачало тільки на один прийом їжі, або ж заморожувати те, що залишилося.
Практично у всіх овочах, особливо покупних, містяться нітрати, які також утворюються в них і при довгому зберіганні. Потрапляючи в організм, вони викликають кисневе голодування, провокують проблеми з шлунково?кишковим трактом і підвищують ризик виникнення онкологічних захворювань.
До всього іншого, овочі дуже швидко в’януть, втрачають свій вигляд і стають просто несмачними.
Другим небезпечним продуктом вважається рис. Фахівці стверджують, що в сирому вигляді він містить спори величезної кількості небезпечних бактерій. При варінні більшість із них гине, але деякі все ж примудряються виживати. У залишеному «на завтра» блюді ці бактерії оживають і починають активно розвиватися. Особливо швидко процес йде при кімнатній температурі. І все це загрожує харчовим отруєнням.
І третє місце в цьому «чорному» списку відведено салатам із майонезом, що особливо актуальні напередодні новорічних свят. Адже багато людей доїдають салати, які залишилися після застілля, ще протягом двох-трьох днів, стверджуючи, що викинути їх просто шкода. У результаті, заробляють серйозні отруєння.
При цьому варто розуміти, що салат із майонезом не можна зберігати довше доби навіть у холодильнику, а тим більше — залишати його надовго при кімнатній температурі.
Спеції, що замінюють ліки
Ряд прянощів за своїми лікувальними властивостями не поступаються лікарським препаратам. Перевага спецій полягає в тому, що вони не володіють побічними ефектами.
Які спеції можуть допомогти в разі потреби:
- Куркума. Сприяє виробленню жовчі, що полегшує процес засвоєння жирної їжі.
- Імбир. Кращий засіб проти нудоти, що показав свою ефективність навіть при токсикозі.
- Майоран. Поставить на ноги при перших ознаках застуди і сприятиме нормалізації роботи органів шлунково?кишкового тракту.
- Чебрець. З легкістю усуває проблему неприємного запаху з порожнини рота.
- Аніс. Позбавить від метеоризму, зніме спазми шлунку і кишківника.
Шампанське шкодить «сердечникам» і гіпертонікам
Напередодні Нового року багатьох людей, які страждають від підвищеного артеріального тиску і хвороб серця, мучить питання, чи можна під бій курантів випити шампанське? Лікарі накладають значні обмеження на спиртне, але наскільки небезпечні новорічні порушення режиму? І чому взимку збільшується число інфарктів?
Медики заявляють, що спиртне сприяє підвищенню тиску. Однак кардіологи не заперечують проти одного-двох келихів шампанського за умови, що пацієнт приймає правильно підібрану гіпотензивну терапію. Кількість етилового спирту в келиху шампанського мінімальна (10–15 мл), а більшість препаратів сумісні з таким обсягом алкоголю. Інша справа, що за келихом шампанського часто слідує чарка горілки і закуска (у вигляді солоної і жирної їжі), а всі свята пацієнти проводять за столом. Тому кардіологи до новорічних канікул відносяться насторожено, так як на фізичному стані деяких пацієнтів вони позначаються негативно.
За даними статистики, кількість інфарктів збільшується у зимовий час до 40 %. При цьому, підкреслюють лікарі, якщо людині підібрана адекватна медикаментозна терапія, вона буде почувати себе добре, незалежно від пори року.