- Ltava
21 березня, 07:54
На тему: До 1 квітня луки поряд із Оріллю не розорюватимуть - alexderjav
13 березня, 11:18
На тему: Кожен п’ятий є непридатним до служби - Ltava
11 березня, 16:33
На тему: Штрафи зросли - Ivan Vlasiuk
29 лютого, 16:28
На тему: Перед тем, как купить «стиралку», домохозяйки штудируют Интернет - ludmila65
26 лютого, 17:09
На тему: 27 лютого можуть «скинути» Фещенка
Що обрати: свіжі, сушені чи печені яблука
Яблука — найдоступніші фрукти круглий рік. Тому вживати їх можна хоч щодня, адже яблука — справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Щоб яблука приносили не лише задоволення, а й користь, розбираємося, у якому вигляді їх краще їсти.
Свіжі яблука. Незалежно від свого сорту, свіжі яблука мають приблизно однакову харчову цінність. Вони багаті на клітковину, органічні кислоти, поліфенольні антиоксиданти, калій, залізо, йод, вітаміни С і B та інші корисні речовини й мінерали, і при цьому практично не містять крохмалю, білків і жирів. Дослідження показують, що регулярне споживання яблук знижує ризик захворювання на рак, гіпертонію, діабет і серцево-судинні захворювання. Енергетична цінність цільного яблука зі шкіркою становить приблизно 95 калорій, у очищеному вигляді — 77, проте в цьому випадку, крім калорій, губляться деякі корисні властивості яблука.
Сушені яблука. У сушеному вигляді яблука також поживні і зберігають більшість своїх корисних властивостей. Енергетична цінність однієї чашки сушених яблук становить приблизно 210 калорій. Така різниця в харчовій цінності одного розміру порції обґрунтована тим, що в процесі сушіння яблуко разом із водою втрачає частину своєї маси, при цьому зберігаючи більшу частину цукру та поживних речовин.
Сушені яблука багаті на йод і пектин та мають корисний вплив на травлення, роботу кишківника і метаболізм. Однак, купуючи пакетовані сушені яблука, пам’ятайте, що вони можуть містити шкідливі консерванти у вигляді метабісульфіту натрію (Е223) або діоксиду сірки (Е220).
Печені яблука. Так само, як і свіжі та сушені, печені яблука багаті на клітковину та інші мікроелементи. Одна чашка непідсолоджених печених яблук містить 105 калорій. У печеному вигляді яблука також багаті на пектин, який сприяє очищенню організму і поліпшенню роботи кишечника. Вони нормалізують кислотний баланс травної системи та усувають печію. Недарма їх застосовують як лікувальний засіб при отруєннях.
Отже, найкраще їсти яблука саме в свіжому вигляді (особливо якщо ви стежите за фігурою), оскільки так у них зберігаються всі поживні речовини та корисні елементи і міститься найменше калорій. Але якщо вам все-таки хочеться солодкого, печені та сушені яблука — відмінна альтернатива шоколадним батончикам та тістечкам, тому що навіть у готовому вигляді яблука, як і раніше, зберігають левову частку корисних властивостей.