- ludmila65
30 березня, 10:12
На тему: Кобеляцька міська рада: потрібно міняти будівлю - toksik
30 березня, 04:26
На тему: Придніпрянські луки: висловилися всі, шукають «крайнього» - Ltava
21 березня, 07:54
На тему: До 1 квітня луки поряд із Оріллю не розорюватимуть - alexderjav
13 березня, 11:18
На тему: Кожен п’ятий є непридатним до служби - Ltava
11 березня, 16:33
На тему: Штрафи зросли
Шипшина убереже організм від авітамінозу
Справжнім чемпіоном за кількістю вітаміну С серед рослинного світу стала шипшина. У її плодах міститься близько 20% вітаміну С.
Наразі відомо близько 100 видів шипшини. У її плодах, окрім вітаміну С, є також вітаміни групи В, К, Е, Р, а також каротин, глікозиди, цукор, органічні кислоти, солі кальцію, фосфору, магнію, дубильні речовини, ефірні олії. Ось чому ця рослина вважається лікувальною і застосовується у народній медицині для профілактики цинги, при атеросклерозі, малокрів’ї, захворюваннях очей, печінки, шлунка, нирок.
Лікувальна дія шипшини пов’язана насамперед з наявністю в ній аскорбінової кислоти та флавонових сполук. Рослину часто використовують при лікуванні хвороб, які супроводжуються кровотечами, інфекційними захворюваннями, переломами кісток, пневмонією тощо. Застосовують її і як жовчогінний засіб. Препарати з плодів шипшини ефективні при лікуванні хронічного гепатиту, холангіту, неврастенії.
Найпоширеніший спосіб застосування шипшини — приготування настоїв і відварів з плодів. У домашніх умовах настій готують так: сушені плоди миють, подрібнюють у ступці або блендері і кладуть у емальований посуд. Потім заливають окропом (250 мілілітрів на 10 грамів подрібнених плодів) і кип’ятять 10 хвилин. Відстоюють 2 години, проціджують і п’ють як чай.
Можна приготувати напій у термосі. Для цього помийте плоди шипшини, засипте в термос і залийте кип’ятком (20 грамів плодів на 500 мілілітрів окропу). Настоюйте 12 годин.
При постійному вживанні відчувається бадьорість, організм набуває стійкості проти грипу, ангіни, нервових захворювань.