Вхід | Реєстрація

Підкову таки перенесуть?

Підкову таки перенесуть?

Минулого тижня про існування ринку в так званому районі Підкова говорили в приміщенні Кобеляцької райдержадміністрації. Там відбулась нарада за участю підприємців, керівників міста, району та області.
У середу, ближче до 14 години дня, під стінами райдержадміністрації починають збиратися підприємці, які працюють на міському офіційному ринку. У декого в руках плакати з написами: «Дорога — для транспорту, ринок — для торгівлі», «Податки — до бюджету» та «Чому в Кобеляках не діють закони?»
Загалом під стінами райдержадміністрації збирається близько п’ятдесяти підприємців. Цікавимось метою їхнього зібрання. Ті відповідають, що прийшли, бо випадково дізналися про засідання, яке має відбутися в приміщенні РДА. Під час його проведення буде обговорюватись питання існування ринку в районі Підкова. Місцеві підприємці, у свою чергу, обурені поведінкою приїжджих бізнесменів, які торгують навколо парку Перемоги, та бездіяльністю влади у вирішенні цього питання.
— Наші вимоги: хай офіційно узаконять ринок! — каже одна з жінок. — Нехай відведуть для нього спеціальне місце. Тим більше, що є безліч варіантів: авторота, торговий центр «РИМ», місце по вулиці Дружби. Хай торгують, де хочуть. Тільки не на дорозі. Тим більше, що вони працюють без документів та не сплачують містове.
— Ми вже зверталися у безліч інстанцій, щоб вирішили цю проблему, — додає інша жінка, що стоїть поруч. — І в обласне МВС, і в ДАІ, і в прокуратуру та облдержадміністрацію. Та ніхто не хоче брати на себе відповідальність.
Підприємці обговорюють існування проблеми з ринком досить емоційно. Дехто обіцяє досить радикально її вирішувати. Наприклад, перекривати всі мости та в'їзди в місто, аби приїжджі підприємці не мали змоги торгувати в Кобеляках. Через деякий час до них підходить чоловік, який представляється Андрієм Огородніковим. Він говорить, що працює головою ради підприємців при облдержадміністрації. Чоловік цікавиться вимогами місцевих підприємців. Андрій Огородніков обіцяє озвучити їх керівництву області. Зрештою, саме він і допомагає сформулювати ці вимоги.
О 14 годині 30 хвилин до райдержадміністрації приїжджають представники обласної влади та співробітники правових структур області. Усі вони разом із підприємцями заходять усередину приміщення. Серед присутніх були перший заступник голови обласної адміністрації Олег Пругло, директор Департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович, міський голова Олександр Ісип та голова Кобеляцької РДА Іван Терновий. Вони займають місця в президії. Решта присутніх розташовуються в залі. Олег Пругло одразу ж прохає аудиторію провести нараду конструктивно та спокійно.
— У разі потреби, — каже він, звертаючись до присутніх, — запросимо до зали психолога. Він вас вислухає. Зараз ми не на мітингу. Тому прошу тиші.
Через деякий час до зали засідань заходять і представники підприємців, які займаються торгівлею в районі Підкова. Одна з них, Оксана Пазюк, займає місце в президії. Засідання розпочинається. Щодо історії виникнення самої проблеми з ринком ні в кого з присутніх питань не виникає. Адже її вже неодноразово обговорювали на багатьох засіданнях, мітингах та сесіях. Не рідше ця проблема висвітлювалась і на шпальтах тижневика «ЕХО».
Спершу до трибуни запрошують міського голову, аби почути його точку зору. У своєму виступі він пояснює причину, чому ринок із центру міста таки вирішили перенести.
— Справа в тому, що до 2011 року міська рада отримувала сплату до міського бюджету за розміщення тимчасових об’єктів торгівлі, — каже він. — З 2011-го, у зв’язку з введенням у дію нового податкового кодексу, цю сплату відмінили. Тому нам потрібно було думати, як наповнювати бюджет. Тим більше, що з роками інфраструктура в місті суттєво розбудувалась. У центрі з'явилось багато нових магазинів і супермаркетів. Відповідно, збільшилась і кількість автомобілів, які паркуються в цій частині міста. От і виходить, що центр став перевантажений. І цю проблему треба було вирішувати. Тому ми й перенесли ринок на вулицю Дружби. Він проіснував там близько року. І все було б цивілізовано. У місті офіційно працювали б три ринки. І підприємці, які на них торгували б, сплачували податки. Та після Майдану свідомість багатьох людей змінилася. І в результаті підприємці вирішили робити так, як зручно та вигідно саме їм.
У своєму виступі Олександр Ісип зізнався, що силами одного лише міського голови та депутатів цю проблему вирішити не вдається. Тому він звернувся за допомогою до керівництва області, щоб ті виступили координаторами у вирішенні цього питання. І наголосив, що міська влада фінансово не зацікавлена у розв’язанні проблеми на користь однієї зі сторін конфлікту. І, мовляв, керівництво міста готове шукати компроміс.
Після виступу очільника підприємці з Підкови нагадують, що їм було обіцяно створити необхідні умови праці на вулиці Дружби. Зокрема, і автобусне підвезення покупців до ринку. Та ці обіцянки виконані не були. У свою чергу Олександр Ісип наголошує, що він у цих домовленостях участі не брав. І, мовляв, автобусним підвезенням повинні були займатися приватні підприємці, а не міський голова.
Далі Оксана Пазюк зазначає, що всі підприємці з Підкови регулярно сплачують податки. А замість ринкового збору збирають благодійні внески, які згодом витрачають на потреби міста.
— Ми також платимо податки, — зривається з місця жінка, яка торгує на офіційному ринку. — Ми працюємо у відповідності з законом і нічого в результаті не заробляємо. Так для чого нам тоді це, коли ми можемо вийти у неділю на Підкову і заробити достатньо? Поставте нас у рівні умови!
Та все ж таки присутні представники керівництва області зійшлися на думці, що існування Підкови — поза законом. Тому варто шукати інше місце для здійснення торгівлі.
— Такі місця є? — питає Олег Пругло у міського голови.
— Достатньо, — відповідає він.
— Тоді створіть необхідні умови для праці підприємців на одному з таких місць. І хай люди торгують там, — сказав перший заступник голови ОДА.
Зрештою підсумком наради було те, що обласна влада ініціювала створення робочої групи з вивчення та вирішення цієї проблеми.
— Це питання має спільно вирішувати міська влада й громада. Почніть із малого: сядьте за один стіл і домовтесь, — підсумував Олег Пругло.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 серпня 2014, 12:24 | Кобеляки | Суспільство
1. traktorist / 31 серпня 2014, 13:23
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1.мирний
« Нехай автор статті вийде для справедливості у неділю на цю "Підкову" і розпитає і покупців, і продавців про закриття і зробить адекватні висновки... »

Не хуйово,в покупців і продавців розпитає,а якже люди які проживають біля підкови,їх не запитають,чи їм подобається це "гетто" під час торгівлі?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації