Вхід | Реєстрація

Нерест: порушників чекає штраф або в’язниця

Нерест: порушників чекає штраф або в’язниця

З 1 квітня на території всієї країни починає діяти щорічна заборона на вилов риби і раків, що пов’язана з нерестовим періодом у водних мешканців.

Згідно з Наказом Держрибагентства України, у період із 1 квітня до 9 червня забороняється виловлювати всі види риби. Щорічна заборона встановлюється з метою збереження рибних ресурсів і створення сприятливих умов для нересту риб.

Обласне управління Держагентства рибного господарства забороняє лов риби в акваторії Кам’янського та Кременчуцького водосховищ з їх стометровою прибережною захисною смугою. У всіх інших рибогосподарських водних об’єктах області заборона діє з 1 квітня по 20 травня, а у придаткових системах річок — із 1 квітня по 29 червня.

У зв’язку з линькою раків, забороняється їх лов у такі терміни: з 1 квітня по 30 червня — період виношування ікри та першої линьки; з 25 серпня по 30 вересня — період другої линьки.

Також у нерестовий період встановлюється «час тиші». У зв’язку з чим, заборонено проводити днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт на землях Водного фонду, добувати піщано-гравійні суміші, займатися розчищенням русел річок, берегоукріпленням, проводити змагання зі спортивного рибальства, займатися підводним полюванням, пересуватися плаваючими засобами.

 

Де знаходяться нерестовища

Риболовля в природних нерестовищах категорично заборонена. Місця нерестовища риби встановлені в таких межах:

  • від вантажного річкового порту Комсомольськ (лівий берег) до Тахтаївського кар’єру, включаючи Саловські, Келебердинські, Григоро-Бригадирівські, Солошинські плавні. Від корінного берега до форватера — 4000 гектарів;
  • Чикалівські, Успенські плавні (правий берег) — від Чикалівського до Дереївського кар’єру. Від корінного берега до форватера — 400 гектарів;
  • гирло річки Ворскла (лівий берег): від рибгоспу «Ворсклянське» до мосту біля села Лучки (1700 гектарів);
  • Ворсклянська заплава: плавні від села Вільховатка до турбази «Перлина» (село Придніпрянське), вглиб водоймища до форватера, включаючи острови Вишняки, Орлянський (6000 гектарів).

У річках Псел, Ворскла, Сула та їх притоках нерестовища знаходяться в межах заплав водойм.

 

Ловити можна вдень однією вудкою

Виняток щодо заборони становить любительська риболовля. Відповідно до правил аматорського лову риби, під час нересту вилов проводиться тільки з берега, у межах населеного пункту, у місцях, де немає природних нерестовищ. Дозволяється використовувати лише незаборонені знаряддя лову: вудка з одним гачком або спінінг. Норма вилову становить до 3 кілограмів за добу на одну людину.

 

Яка відповідальність?

У Кодексі України про адмінправопорушення зазначається, що за незначне порушення правил рибальства громадяни відбудуться попередженням або сплатять штраф від 34 до 170 гривень, посадові особи — від 170 до 510. Якщо людина грубо порушує правила (рибалить із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин), то заплатить від 340 до 680 гривень та позбудеться знарядь і засобів вчинення правопорушення. Якщо грубий порушник виявиться посадовою особою, то сума зросте від 510 до 850 гривень із конфіскацією.

У залежності від ступеня нанесених державі збитків, законом передбачена і кримінальна відповідальність: штраф від 3400 до 6800 гривень або позбавлення волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову та незаконно добутої риби. Крім того, порушник компенсує вартість кожної рибини. Незаконно виловлений судак коштує 510 гривень, сом — 425, щука — 340, короп — 306, білий амур і товстолобик — 255, лящ — 170, линь — 119, плоскирка й синець — 85, краснопірка — 68, підуст — 34, карась, окунь і верховодка — 17.

Обласне управління Держагентства рибного господарства закликає громадян бути відповідальними, дотримуватися Правил рибальства та реагувати на факти браконьєрства. Про правопорушення на воді повідомляйте на «гарячу» лінію Держрибагентства за номером 0(800)50–52–50 або в обласне управління — (050) 747‑25‑79, (096)907–50–08.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2018, 13:07 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації