Вхід | Реєстрація

Закрили школу і 2 ФАПи

Закрили школу і 2 ФАПи

На сторінках тижневика ми повідомляли про те, що Михайлівська ЗОШ І-го ступеня, за рішенням сесії селищної ради, припинила свою діяльність. Закрили також і Юр’ївську ЗОШ І-го ступеня. За ліквідацію школи проголосували депутати на останній сесії селищної ради. Таке непопулярне рішення було виваженим. Про це говорили і начальник відділу освіти виконкому Сергій Китайгора, і голова громади Геннадій Сумський. Чому так сталося? Ситуації, що склалися в обох школах, дуже схожі. Школи давно були під загрозою ліквідації, але до цього часу з різних обставин ще працювали: то батьки відстоювали, то сільська громада, то місцеві підприємці допомагали фінансово підтримувати. Але ситуація на краще не змінювалася, зокрема і в Юр’ївці. Час показав, що треба щось робити. Дійшло вже до того, що і батьки вже не бажають, щоб діти навчалися в таких умовах. Головні причини: низька демографічна ситуація в селі, мала кількість дітей у школі (17 учнів), зведені класи, де навчаються діти різного віку, а від цього страждає якість освіти. Крім цього, на початок навчального року немає першого класу. До того ж, вартість утримання одного учня в Юр’ївській школі складає 40 тисяч гривень на рік, це більше, ніж в інших школах громади. Усі ці причини зумовили прийняти таке рішення. Як повідомив Сергій Китайгора, школярі Юр’ївської школи навчатимуться в Преображенській школі. Буде виділено додатковий автобус для підвозу. Як запевнив Китайгора, педагоги без працевлаштування не залишаються. Технічному персоналу пропонується робота за можливостями. Вивільнені кошти, які йшли на утримання шкіл, спрямують на потреби інших освітніх закладів громади.Керівництво Царичанської громади планує максимально використати для користі селян спортивну залу школи.

Крім того, не працюватимуть Березівський та Щербинський ФАПи. Про функціонування цих лікувальних закладів йшла мова на останній сесії. Як повідомила керівник первинної ланки медицини у громаді Наталія Дениско, після детального вивчення роботи цих установ, аналізу, консультацій адміністрація громади прийняла рішення закрити заклади. У світлі медичної реформи утримувати ці фельдшерсько–акушерські пункти стає недоцільно і неекономно. За нормами, ФАП має обслуговувати близько 700 громадян, Березівський обслуговує лише близько 200. До того ж, сама будівля установи — аварійна і перебуває в оренді. Крім того, Березівський ФАП знаходиться неподалік Бабайківської амбулаторії, де є все необхідне для обслуговування населення.Хороша новина для мешканців — до амбулаторії прийшов працювати новий професійний лікар. Те, що працівники ФАПів втрачають роботу, дуже прикро, але, по можливості, їх працевлаштують. Аналогічна ситуація і з Щербинівським закладом, який знаходиться на території Китайгородської ОТГ. Хворих буде обслуговувати Рудківська амбулаторія. Ймовірне скорочення чекають і ФАПи в Проточах (Могилівська громада), Катеринівці (Цибульківська сільська рада), Шарівці (Ляшківська громада). У планах вище зазначеної громади — відкриття сільської амбулаторії.

Відтепер у Царичанському центрі первинної медико–санітарної допомоги є своя сімейна кімната. Відвідавши лікарню, кожні мама, тато чи бабуся з дідусем мають гарну можливість перепочити з дитиною раннього віку. У кімнаті, яка знаходиться на 2-му поверсі «первинки», можна маля погодувати, розважити, при потребі, перепелинати, поміняти підгузки, помити тощо. Кімната оснащена усім необхідним для цього: дитячими меблями, світлом, водою, іграшками, столиками, шафами. Крім цього, тут є так звана «соціальна шафа», у якій можна залишити дитячі речі до 1–2 років: комусь уже не потрібні, а хто цього потребує, може їх узяти.  Оглядаючи кімнату для дітей раннього віку, присутні познайомились із малим однорічним Артемком Маріним, котрий разом зі своєю мамою зробив перший крок до кімнати. Маля одразу оцінило м’який пуф для сидіння.

До створення сімейної кімнати долучилося чимало людей. Ініціаторами такого корисного проекту стали випускниці Академії жіночого лідерства Царичанської громади Ольга Блоха, Таїсія Рашевська, Євгенія Велегура при підтримці колег Ніни Самарської, Валентини Сергієнко, Олени Сульжик. Проект назвали «Лікарня, приязна до пацієнтів: створення комфортних умов для дітей раннього віку». Він реалізувався при підтримці Українського жіночого фонду і Національного демократичного інституту (NDI) в рамках програми USAID DOBRE. Царичанська селищна громада є партнером програми, котра фінансується Агенством США з міжнародного розвитку. На реалізацію проекту був отриманий грант у розмірі 1400 доларів. Громада підтримала ініціативу і на умовах співфінансування з місцевого бюджету було виділено 10 000 гривень.

Підтримати і привітати з хорошим почином випускниць приїхали представники програми DOBRE і жіночих організацій Яна Казакова, Максим Ліушан, Олена Панченко. Відбулася тепла зустріч між гостями і тими, хто працював над проектом. Кожен міг висловити свою думку. Зокрема, голова громади Геннадій Сумський націлив увагу присутніх на те, що, не дивлячись на 4 гранти, які виграла громада цього року, залишається не до кінця вивченим питання дозвілля жінок у громаді. Найбільше занять для дітей і чоловіків. Геннадій Вікторович задоволений тим, що попри все, жінки у громаді дуже активні і являються рушійною силою у життєдіяльності суспільства, вони хочуть і можуть примінити свої здібності у різних справах, цим самим подаючи гарний приклад для інших.

— Випускницями Академії жіночого лідерства треба пишатися, і їхній позитивний досвід треба розповсюджувати, про це треба знати, — вважає Олена Панченко.

Яна Казакова: — Проект дуже гарно виписаний, професійно. Ми дуже цим втішені і чекаємо від жінок–лідерок нових ідей та проектів. Максим Ліушан подякував за гарну ініціативу та зауважив, що успіх залежить від спільних зусиль.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 вересня 2018, 14:26 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації