Вхід | Реєстрація

Засмічені Кобеляки: Карма чи погана звичка?

Засмічені Кобеляки: Карма чи погана звичка?

Продовжуємо публікацію, у якій житель Кобеляк, керівник міської ветеранської організації Олександр Спиця, розмірковує з приводу того, як громаді вирішити проблему утилізації побутових відходів.

... Дуже велика проблема — це гілки і листя дерев. Останнє, якщо його не бездумно спалювати, а винести із подвір’я і акуратно скласти на купку на обочині, швидше за все, вивезуть комунальники. А ось із гілками ситуація гірша. Їх, чомусь, більшість кобелячан вперто складують прямо на майданчиках, де стоять контейнери для збору відходів. А таке хаотичне нагромадження органіки створює безліч незручностей. І не лише для роботи комунальників. Гори гілок заважають водіям автотранспорту, утруднюючи огляд дороги. Та й іншим жителям чи гостям міста доводиться не лише споглядати, м’яко кажучи, не надто мальовничі краєвиди, а й зайвий раз маневрувати між численними перепонами із хмизу. Цікаво, що при цьому велика кількість містян купують дрова для опалення, дружно скаржаться на їх високу вартість, а самі викидають сировину для обігріву.

На сьогодні кобеляцьке комунальне підприємство придбало обладнання, за допомогою якого перебиває гілки на щепу. Це — добре продуманий крок на перспективу. Адже цінність щепи, як сировини для опалення, важко переоцінити. І впевнений,що через кілька років її прийматимуть, куплятимуть і  використовуватимуть, як і пластикові пляшки, котрі недавно були неліквідом.

Зараз ще в комунальників основне завдання інше — вирішити проблему вивезення гілок. Адже жоден полігон для утилізації відходів гілки, як і листя, не прийме.

Тому жителям міста потрібно теж проявити навіть не ініціативу, а краплину громадянської свідомості, тобто не тягти гілки на майданчик до контейнерів, а скласти їх обабіч дороги. Після цього можна подати заявку в комунальне підприємство, і його працівники або за помірну плату подрібнять їх для вас, або вивезуть на спецмайданчик, де теж перероблять на щепу.

За словами керівника «Водоканалу Плюс» Сергія Ткаченка, при накопиченні достатньо великої кількості щепи він планує пресувати її в брикети. Це теж буде сировина для опалення приміщень.

І, нарешті, ще один вид відходів  —  так звані харчові. Вони складають близько 60 відсотків від загальної кількості твердих побутових відходів. Але ще більшою проблемою є той факт, що в дійсно харчові відходи, які є органікою, щедро домішані рештки одягу і взуття, батарейки, алюмінієві та металеві баночки та безліч іншого непотребу. І все це запаковане в поліетиленові пакети і пакетики, котрі будуть розкладатися в землі до 200 років.

Теоретично, харчові відходи люди можуть компостувати і використовувати, як екологічно чисте добриво на своїх городах і в садках. При цьому навантаження на комунальників зменшилося б на відсотків 50.  Але це  теоретично. Практично це  неможливо. Ну не будуть усі люди дисципліновано і свідомо компостувати відходи. Саме тому для вирішення проблеми із цими відходами і необхідно придбати пересувну лінію для сортування відходів.

Комунальне підприємство

На сьогодні перед Сергієм Ткаченком і ввіреним йому в керівництво підприємством стоять дві проблеми, котрі вони самостійно вирішити не можуть.
Перша — це узаконений полігон для твердих побутових відходів, і друга — пересувна сортувальна лінія. І, що головне, окреслені проблеми не можливо вирішити окремо, а виключно в комплексі. Нижче поясню, чому.

По суті, полігон без сортувальної станції  вже не є полігоном у чистому вигляді, а перетворюється в банальне радянське сміттєзвалище, де вітер розносить по всіх усюдах поліетиленові пакети та папір, гуляють бездомні собаки, куди вивозять рештки будівельних матеріалів і послід тварин, і все це періодично тліє, димить і спалахує.

Сортувальна станція без полігону теж  ніщо…  Вона зможе працювати лише рік. А потім прибуде, не проти ночі буде згадана, екологічна інспекція і накладе штраф в розмірі від 3 до 5 мільйонів гривень.

І все залишиться без результату. Хіба що вчергове буде констатовано, що «ситуація в Кобеляках із твердими побутовими відходами катастрофічно наближається...».  Про все це ми вже чули і читали.

І останнє. Просто для інформації. На початку травня в Кобеляках відбулася нарада, організована обласними державними службами і за їх безпосередньої участі. На ній обговорювали виклики і вимоги, які виникають перед усіма у зв’язку  із вступом у законну силу Закону України «Про управління відходами». Під час наради багато говорили про різні програми, які,  на думку «обласників»,  допоможуть вирішити проблему із відходами. Говорили і про інвесторів, котрі нібито можуть збудувати поряд із Полтавою чи Кременчуком сміттєпереробні заводи.

А я думаю, що навіть у разі, коли станеться диво і в Україну, котра перебуває в стані війни, зайдуть інвестори, згодні ризикнути і вкласти десятки, якщо не сотні мільйонів доларів у проекти, термін окупності яких досягає двох десятків років (розумієте мій скепсис?), то Кобеляцькій громаді від цього аж ніяк не полегшає. Адже на такий завод у будь-якому разі доведеться возити лише сортовані відходи і платити за це немалі кошти.

Фактично, ми будемо платити за розвиток інших громад, а транспортне «плече» в 75 кілометрів зробить процес вивезення відходів настільки коштовним, що це не дасть розвиватися ні нашому комунальному підприємству, ні всій громаді. Тобто для нас  у будь-якому разі — це шлях в нікуди.

Тому без облаштування власного полігону перспективи для розвитку в нас відсутні. І вирішувати це питання потрібно вже сьогодні.

Ми фактично приречені власні проблеми вирішувати самостійно. І дуже сподіваюся на те, що нинішня кобеляцька влада це усвідомлює і буде діяти, а не чекати якоїсь міфічної допомоги.


Автор: Олександр Спиця, голова міської організації ветеранів


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 червня 2023, 19:37 | Кобеляки | Суспільство


1. Vova / 14 червня 2023, 08:43
Ні про що.
Піднявши цю тему, Спиця, переслідує лише одну мету - а саме нагадати про себе.
До недавнього часу, одного з найближчих поплічників СанСана.
2. микола козак / 14 червня 2023, 15:42
Дійсно , ситуація складна , проїжджаючи по Кобеляках , складається враження , що міська рада взагалі нічим не займається.В центрі міста купи сміття , по місту купи гілля, і ніякої перспективи вирішення.Перш за все , водоканал може не по заявкам та з оплатою , а самостійно включити ту дробілку і робити на постійній основі переробку гілок , це безкоштовний матеріал , а потім продавати виготовлене паливо по помірній ціні з якоюсь невеликою рентабельністю.А із сміттям ще простіше вирішення.Побрибирати по всьому місту контейнери , оголосити , що збір сміття буде проводитись , як це було раніше по графіку з оголошенням графіка по вулицях , приймання проводитиме людина із сміттєвоза і з оплатою від кількості сміття.Такий спосіб більш , ніж впевнений дозволить зменшити кількість сміття в десятки разів , люди перестануть нести буряни з грядок , кролячий чи інший навоз При цьому встановити контроль за стихійними смітниками і хоч я противник штрафів , але в даному випадку за стихійні смітники встановити максимальний штраф і прибирання стихійних смітників за рахунок винних у їх створенні.
3. Чудо Юдо / 14 червня 2023, 21:41
Я оце подумав... А це, часом, не той Спиця, що багато років для Санича писав огидні статейки у його "бюлетні", в основному про редактора ЕХО, в яких розповідав, що при Саничі все у «Водоканалі» офігенно і смітник у лісі - то офігенно?
Ще й приправляв ці статейки якимись дурнуватими малюнками.
4. Чудо Юдо / 14 червня 2023, 21:43
2.микола козак
«самостійно включити ту дробілку і робити на постійній основі переробку гілок»

До речі, дробілку біля контейнерів останні місяців бачив не раз. Дійсно, прикочують, ставлять і дроблять гілки, при цьому матюкаючись, бо одні свині приперли і кинули ті гілки, а інші свину в ті гілки жбурнули пакети зі сміттям. І тепер працівникам «водоканалу» приходиться з тих гілок вибирати всяку хрінь, перш ніж засунути у дробілку.

Але, видно, дробілка то не така швидкісна утилізація гілок, ніж їх просто накидати у ГАЗон і відвезти у ліс, як робилося раніше.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації