Вхід | Реєстрація

Учені досліджували кажанів у парку «Нижньоворсклянський»

Учені досліджували кажанів у парку «Нижньоворсклянський»

У регіональному ландшафтному парку «Нижньоворсклянський» працювала червнева наукова експедиція з вивчення екології кажанів, організована й проведена Національним науковим центром «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини». У її складі працювали знані в науці харківські вчені, а саме – доктор ветеринарних наук Музика Д.В., доктор біологічних наук Влащенко А.С., кандидат ветеринарних наук Рула О.М., кандидат ветеринарних наук Корнєйков О.М. За результатами досліджень підтверджений видовий склад кажанів на території парку. Зафіксовано особини п’яти видів: вечірниця руда (Nyctalus noctula), вечірниця мала (Nyctalus leisleri), нетопир лісовий (Pipistrellus nathusii), Нетопир пігмей (Pipistrellus pygmaeus), кажан пізній (Eptesicus serotinus). До того ж, здійснювалося кільцювання тварин та  з’ясовувалась ситуація із паразитичними враженнями їх. Результати досліджень будуть оприлюднені в наукових публікаціях та звітах науковців, а для парку – це цінні матеріали для аналізів, узагальнень і розробки заходів зі збереження рукокрилих, всі види яких мають національні та європейські охоронні статуси.

Нагадаю, що кажани – дивні літаючі ссавці, схожі на птахів. Незважаючи на певні подібності, у різних їх видів вистачає й відмінностей, але об’єднує їх всіх одне – нічний спосіб життя. 

Завдяки здатності до польоту кажани поширені по всіх куточках Землі. Існує близько 1000 видів, і кажани становлять майже одну чверть усіх сучасних видів ссавців. В Україні представлені підковиками й кількома родами з родини лиликових. У народі про це знають і часто називають кажанів ласкаво «лиликами».

Хоча кажани досить поширені, у регіонах із інтенсивним розвитком промисловості й сільського господарства чисельність їхніх популяцій катастрофічно зменшується, і багато видів нині перебувають на межі зникнення. Всі відомі станом на 2023 рік види кажанів української фауни внесені до Червоної книги України.


Автор: Смоляр Наталія, кандидат біологічних наук, заступник директора з наукової роботи РЛП «Нижньоворсклянський»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 червня 2023, 12:13 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації