Вхід | Реєстрація

Обезводнення

Обезводнення
Уже більше тижня жителі деяких міських мікрорайонів Кобеляк живуть фактично в екстремальних умовах. У їх оселях немає води.
«Організм людини важко переносить обезводнення. При втраті 1–1,5 літра води з’являється відчуття спраги. Якщо людина втрачає 6–8 % своєї маси за рахунок дефіциту води, в її організмі порушується обмін речовин, гальмуються окислювальні процеси, зростає в’язкість крові, підвищується температура тіла, прискорюється пульс, червоніє шкіра, з’являється м’язова слабкість, головний біль, в’ялість. При втраті 10 відсотків води патологічні явища стають непоправними. На шкірі з’являються тріщинки, западають очні яблука, погіршується зір, спостерігаються спазми в горлі, людина втрачає свідомість. Втрата 21 % води призводить до смерті. Обезводнення людського організму небезпечніше, ніж позбавлення його їжі: без їжі людина може прожити до 40 днів, а без води вмирає на восьму добу.». (Джерело: htt://provodu.kiev.ua).
Дійсно, різні джерела стверджують, що без води людина може прожити всього-навсього 5 чи 7 днів. Кілька сотень жителів Кобеляк обходяться без неї більше тижня. Звичайно, до смерті від обезводнення цим людям далеко, воду для життя вони беруть у більш щасливих земляків або купляють у магазинах. Але комфортним і цивілізованим їх життя назвати не можна. Тому й не дивно, що тема води, точніше її відсутності, є головною у Кобеляках. Уже давно «почервоніли» телефони у приймальні міського голови Олександра Ісипа та директора «Водоканалу» Юрія Тагадюка. Дістали «обезводнені»городяни навіть голову РДА Анатолія Таранушича, який перебував у відрядженні у Києві.
Та, як часто це буває, більшість кобелячан власне дзвінками й обмежилися. На цьому їх активність вичерпалася. Ніхто не відважився на акції протесту, ніхто не спробував більш-менш професійно розібратися у ситуації і знайти шляхи її вирішення. За віковою звичкою українці чекали «Грицька, який дурніший». Це того, що «свисне», тобто спробує надати проблемі публічності.
Першим, у кого увірвався терпець, став Володимир Рева, власник готелю «Ворскла» та голова громадської організації «Сила громади». «Ще три тижні тому хотів подати позовну заяву на «Водоканал» через відсутність води, — розповідає Рева. — Та вода появилась. Я остив. Бачу, що напрасно».
Декілька днів тому у Кобеляках виникла проблема із відсутністю води. Тоді її не було у готелі і кількох багатоповерхівках, розташованих у центрі Кобеляк. Керівництво міста і «Водоканалу» пояснювало, що проблема виникла через пошкодження електрокабелю. А Володимир Рева стверджував, що причина криється у водонапірній башті, що поряд із райвідділом МНС. «У мене є інформація, що башта та аварійна, — впевнено говорить Володимир Федорович. — Це мене страшенно обурює. Адже я, як депутат райради, голосував у минулому році за виділення грошей на ремонт споруди. А тепер не знаю, що й думати. Чи ті гроші «відмили», чи просто халтурно роботу виконали».
І директор «Водоканалу» Юрій Тагадюк, і міський голова Олександр Ісип категорично заперечили припущення частини кобелячан щодо того, що причиною обезводнення Кобеляк є аварійна водонапірна башта. Керівник комунального підприємства назвав три причини, які негативно впливають на стан водопостачання. Перша — це полив городів. Через це частина кобелячан, ті, що проживають у низинних мікрорайонах в одноповерхових будинках, мають змогу виростити гарні овочі, а їх земляки тижнями не бачать води у своїх квартирах. Друга — це відсутність нових насосів на всіх свердловинах та енергозберігаючого обладнання на них. Третя — занадто низький тариф на воду. Його потрібно було змінювати ще у минулому році. Та через ряд причин, в основному політичних, «Водоканалу» не дозволили піднімати ціну на воду. У результаті збитки підприємства станом на червень 2010 року становлять 200 тисяч гривень. За словами Юрія Тагадюка, води у водонапірній башті немає лише через те, що вона вся надходить у мережу і виливається на городи. А насоси на діючих артсвердловинах працюють у безперервному режимі.
Олександр Ісип теж заявив, що основною причиною відсутності води у багатоквартирних будинках є полив городів. Ось що він сказав: «Якщо внизу, у приватному секторі йде полив хоча б на 16 шлангів, то одна свердловина працює лише на це. Якщо поливають городи 160–200 чоловік, це означає, що інші жителі міста залишаються без води. Гарантую, що тільки-но піде дощ, вода буде у всіх оселях. Зараз же можу лише закликати до свідомості городників. Люди, будьте толерантними до інших. Не можна, щоб один жирував, а десять чоловік страждали».
Також у міськраді заявляють, що механізму впливу на поливальників практично немає. Якщо людина має лічильник і сплачує за спожитий об’єм води, то їй неможливо пред’явити претензії.
У понеділок голова РДА Анатолій Таранушич скликав термінову нараду у зв’язку із проблемами в системі водопостачання Кобеляк. Під час неї в черговий раз виникла суперечка між Володимиром Ревою та Юрієм Тагадюком. Вислухавши аргументи сторін, Анатолій Таранушич запропонував займатися не словесною перепалкою, а пошуком шляхів вирішення водної кризи. Між іншим, у ході обговорення стало відомо, що із десяти артсвердловин діють лише сім. На трьох вийшли за ладу насоси. А у «Водоканалу» немає грошей, щоб відремонтувати їх або придбати нові. Міська влада виділила підприємству 45 тисяч гривень дотації. Але цих коштів вистачить лише на погашення боргів за електроенергію.
У ході дискусії були запропоновані три варіанти відновлення нормального водопостачання в місті. Перший — боротьба із поливальниками, другий — подача води по графіку почергово в різні частини міста, третій — терміновий запуск недіючих свердловин. Обговоривши всі пропозиції, учасники наради визнали перші два варіанти малоефективними. Ось що сказав з цього приводу Петро Маник: «Я довго працюю у місті. І хоча газове господарство — то інша сфера діяльності, але маю досвід вирішення і водних питань. Боротися з поливальниками — безнадійно. Подавати воду по графіку — малоефективно. Тагадюку доведеться біля кожної задвижки по охороннику ставити. Люди будуть самі їх відкривати. Тому потрібно терміново запускати у дію ще три свердловини».
З цією пропозицією погодилися всі. Щоправда, ні представники РДА, ні міської ради навіть не обіцяли «Водоканалу» фінансову допомогу. Юрію Тагадюку запропонували мобілізувати всі приховані резерви. І він мобілізував. Уже до вечора понеділка знайшлися 9,5 тисяч гривень для придбання двох насосів. А у вівторок пообіді обладнання привезли в Кобеляки. Щоправда, скептики стверджують, що навіть запуск усіх артсвердловин, які є в райцентрі, проблеми не вирішить. Вони говорять: «Та хоч п’ять додаткових свердловин запускайте — нічого не зміниться. Просто внизу у поливальників буде кращий напор. А в готелі у Реви та у багатоквартирних будинках як не було води, так і не буде. А виправить ситуацію лише дощ».

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 червня 2010, 11:46 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації