Вхід | Реєстрація

Театр імені Гоголя відсвяткував юбілей

Театр імені Гоголя відсвяткував юбілей
1 травня виповнилося 75 років з часу заснування обласного музично-драматичного театру ім. Гоголя.
Полтавський театр має прадавні театральні традиції. Саме у Полтаві 1818 року вистави «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник», за п’єсами Івана Котляревського започаткували історію українського професіонального театру.
Незважаючи на ремонт у приміщенні театру, трупа живе повноцінним життям. Гастролі, участі у фестивалях, нові акторські ролі і вистави...
Нову виставу «Назар Стодоля» за п’єсою Тараса Шевченка трупа готує разом з Київським режисером, заслуженим діячем мистецтв України Юрієм Кучеренком.
Перша згадка про театр у місті над Ворсклою датована 1810 роком. А от перший професіональний театр у Полтаві було відкрито у 1818 році. Називався він Полтавський вільний театр, а його першим директором став основоположник нової української літератури Іван Котляревський. У трупі тоді було з 15 артистів, серед яких і кріпак Михайло Щепкін.
1 травня 1936 року представив свою першу виставу Державний театр музичної драми, як тоді іменувався театр, утворений у Полтаві на базі Харківського комсомольського музичного театру. Засновником театру був його майбутній головний режисер, народний артист УРСР Володимир Скляренко. На сцені ставилися також оперні твори. У 1937 році після утворення Полтавської області він набув статус обласного. Розміщувався цей головний культурний заклад міста у просвітницькому будинку імені Миколи Гоголя, у теперішньому приміщенні кінотеатру «Колос».
Під час війни та фашистської окупації той будинок було зруйновано.
А до 100-річчя і від дня народження Миколи Гоголя місто отримало сучасне приміщення музично-драматичного театру. Саме на цій сцені розпочинав свій творчий шлях народний артист СРСР Іван Козловський. Родина Сумських, а ще ціла когорта відомих на Полтавщині і за її межами артистів.
Театр живе своїм неповторним життям і стоїть на варті добра та справедливості. А ми любимо наших акторів і з нетерпінням чекаємо на нові вистави.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 травня 2011, 18:22 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації