Вхід | Реєстрація

Школи двері відчинили

Школи двері відчинили
Сьогодні у школах міста продзвенів перший дзвоник. До нового навчального року школи й дитсадки підготувалися як ніколи. У мерії рапортують про ремонти й нові меблі. Щоправда, без коштів спонсорів та батьків звіт був би набагато скромнішим.
Як повідомив начальник міського управління освіти Геннадій Москалик, цьогоріч відремонтовано покрівлі у 17 навчальних закладах, у шести школах здійснено ремонт харчоблоків на суму 1 млн.40 тис. грн. Частково замінено водопровідні та теплові мережі. Усе це за бюджетні кошти. Батьківські та спонсорські залучали на не менш нагальні потреби. Наприклад, шкільних туалетів відремонтовано аж на 100 тис. грн! Це в чотири рази більше, ніж було витрачено на водопроводи та тепло. Поповнилися школи також новою комп’ютерною технікою та навчальними дошками.

Спасибі батькам та спонсорам
Велика кількість робіт цього року була виконана за спонсорські кошти: замінено двері кабінетів та вікна, придбано шкільні парти, новий кухонний посуд, нові дошки, комп’ютерну та офісну техніку.
Чи не найбільше пощастило 10-й школі, яка, як-то кажуть, повністю змінила обличчя. Завдяки допомозі торговельної компанії «Лукас» у школі новий стильний ганок.
— Шкільний ганок був практично в аварійному стані, - розповідає директор школи № 10 Наталія Мамон. – Тому, коли нам запропонували допомогу, вирішили, що краще зробити саме ганок. Взагалі, без допомоги батьків школам було б дуже сутужно.

Світло та економно
З метою збереження електроенергії практично в усіх навчальних закладах замінюють лампи розжарення на енергоекономні. На ці цілі цьогоріч використано майже 46 тис. грн, зазначає начальник міськуо Геннадій Москалик.

Підручників не вистачає
Щоб повністю забезпечити кременчуцькі школи підручниками, потрібно 205,6 тис. примірників. Станом на 15 серпня їх кількість становила близько 180 тис., що складає 90% від потреби. Стовідсотково книжки отримали лише учні 5–9 класів. Проте, як зазначає Геннадій Москалик, надходження підручників триває:
— У зв’язку зі зміною навчальних програм цього року перевидано підручники для 11-х класів. На початок навчального року кременчуцькі одинадцятикласники забезпечені підручниками лише на 45%. До шкіл міста вже надійшли підручники з української мови, світової літератури, екології, креслення, російської мови та хімії. Найближчим часом плануємо отримати підручники з геометрії, всесвітньої історії, фізики, географії, економіки та біології.

Харчування не подорожчало
Вартість комплексних шкільних обідів залишилася на рівні минулого року. Так, вартість сніданку для учнів 1-4 класів становить 4,2 грн, а обід для дітей пільгових категорій коштує 5,5 грн. Ці витрати оплачуються з міського бюджету.
У дитсадках обід коштуватиме 13,3 грн. З цієї суми батьки сплачують 50%, багатодітні родини – 25%. До кінця року вартість шкільного харчування не зросте, зазначають у міському управлінні освіти.

Щоб за партою було завжди зручно
Нові меблі-трансформери напередодні навчального року отримала ЗОШ № 19 від Всеукраїнського благодійного фонду «Джерело Дніпра», Почесним Президентом якого є Володимир Матицин.
На серпневій вчительській конференції вітання для всіх освітян від Почесного Президента Всеукраїнського благодійного фонду «Джерело Дніпра» Володимира Матицина:
— Бути вчителем – нелегка праця. В кожному учневі – частинка вашої щедрої душі, любові та терпіння. I від того, хто навчатиме наших дітей, залежить майбутнє країни. Залежить також і школа, яка живе та розвивається завдяки вашому ентузіазму, професіоналізму та відповідальності. Тож нехай ваше життя буде сповнене не лише буднями, але й прекрасними світлими святами. Бажаю вам гарних, допитливих учнів, здоров’я, щастя, нових звершень та перемог!
За незмінною традицією з нагоди початку нового навчального року одна з кременчуцьких шкіл отримує подарунок від Фонду «Джерело Дніпра». Торік Фонд придбав нові парти та стільці для ЗОШ № 14, раніше передав електронні дошки для шкіл № 17 та № 13. Цьогоріч сертифікат на нові меблі було вручено директорові школи № 19.
Столи та стільці-трансформери унікальні. Їх висоту можна змінювати відповідно до зросту дітей. Меблі підійдуть як для першокласників, так і для старших учнів. Як зазначає директор школи № 19 Андрій Пашедін, на такі меблі в навчальному закладі чекали з нетерпінням:
— Потреба в нових партах та стільцях виникла давно, шкільні меблі в нас здебільшого старі. З кожним роком учні стають дедалі більш освічені, а навчальні заклади старіють, і це треба якось вирішувати. Тому весь наш колектив дуже вдячний Почесному Президентові Фонду «Джерело Дніпра» Володимиру Матицину за такий доречний подарунок. Для нас дуже важливо, щоб діти приходили до гарних класів, бачили себе в цивілізованій обстановці, адже це сприяє розвитку особистості.


Ярослав:
— Було б добре, якби ззовні школа була пофарбована в темно-синій колір! А ще, щоб у школі було більше уроків праці, на яких ми б виготовляли якісь вироби з дерева.

Кароліна:
— Хотілося б навчатись у школі, де книжки – чарівні, і вони літають. А ще непогано, аби портфель мав крила і його не треба було б носити.

Владик:
— Мрію про школу, у якій можна було б на уроках малювання розфарбовувати стіни, стояло багато різних скульптур у коридорах, а в живому куточку було багато тварин.

Автор: Тетяна АПРЕЛЄВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 вересня 2011, 15:56 | Кременчук | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації