Вхід | Реєстрація

Ольга Киричко: «Ми не забираємо землю. Ми хочемо навести на ній порядок»

Ольга Киричко: «Ми не забираємо землю. Ми хочемо навести на ній порядок»

Земельне питання є нині найактуальнішим не лише для агровиробників, а й для органів місцевого самоврядування.

Останнім часом серед частини білицької громади почали поширюватися чутки про те, що у них заберуть землю під городами. Мова йшла про ті ділянки, що розташовані на незадіяних відстійниках цукрового заводу. Чимало біличан вже кілька років поспіль вирощують там добрі врожаї городини. Адже стоки цукровиробництва слугують землі добривом, підвищуючи її родючість і вберігаючи від хвороб.

«Перевозити землю — дуже дорого»

Із цим питанням ми звернулись до білицького селищного голови Ольги Киричко. Ольга Григорівна відповіла наступним чином: «Згадану землю орендує цукровий завод, він платить за неї податки. Те, що біличани там працюють і забезпечують себе продуктами — добре. Але вони повинні розуміти, що це, як би точніше сказати, — самодіяльність. Якщо цукровики потребуватимуть заповнення цих відстійників стоками, вони це зроблять. І нікого не питатимуть, бо це їх землі. Селищна рада ніякого відношення до тих ділянок не має».

У той же день ми зустрілися із директором цукрового заводу Володимиром Осикою. Він вважає, що побоювання біличан безпідставні. Хоча в наступному році підприємство планує ще збільшити кількість переробленої сировини. Але заповнювати стоками недіючі відстійники навряд чи буде. Справа в тому, що з кожним роком буряк стає дедалі якіснішим, у тому числі й чистішим. Аграрії застосовують іноземну техніку, яка ретельно очищує сировину від бруду. Причиною цьому є економічні чинники. Володимир Осика сказав: «Перевозити землю з місця на місце дуже дорого. Тому її залишають на полі, а нам везуть чистий буряк».

Селищна рада проведе ретельну ревізію землі

Між тим, Ольга Киричко охоче продовжила розмову на земельну тему. Вона говорить:

— Ох, ці люди, землі їм мало, бояться втратити. Та землі у Біликах поки що вистачає, у тому числі й під городи. Аби вони лише господарювали на тій земельці, а не бур’яни двометрові викохували!

Ольга Григорівна повідомила, що зараз і вона, і спеціалісти селищної ради займаються ревізією земель. Вона розповіла:

— Наша мета — не забрати землю, а навести на ній порядок. Ми поки що не чіпаємо людей, які позаводили бур’яни біля своїх садиб, хоча руки дійдуть і до них.

За словами посадовця, основна мета ревізії — визначити, хто користується тією чи іншою ділянкою, чи платять користувачі податки і чи належним чином використовують землю. Для цього влада організовує сходки в різних мікрорайонах селища. Біличан про час і місце заходів повідомляють, розклеюючи оголошення.

Уже перші результати ревізії неприємно вразили. Ольга Киричко пояснила:

—Те, що не платять за землю, — півбіди. Хоча заплатити 7 копійок за «сотку» — це недорого. Головне те, що деякі наші земляки не дбають про землю. Буває таке, що й крайнього, тобто того, хто користується ділянкою, не знайдеш. Іван віддав Петрові, той — Василеві і так далі. Інші ж (слава Богу, таких меншість) позаводили двометрові бур’яни.

Користуючись нагодою, посадовець попрохала виявити громадянську свідомість — прийти в селищну раду, переоформити документи на землю, в разі необхідності — відмовитись від неї.

Наступні сходки громадян з земельних питань відбудуться у так званому новому житловому районі (вулиці Жукова, Баришева та ін.) у вівторок, 13 грудня і в четвер, 15 грудня — за жомовими ямами. Початок сходок о 15:00. Також Ольга Григорівна дуже просила біличан терміново прибрати з вулиць свої будматеріали.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2011, 17:12 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації