Вхід | Реєстрація

Державні виплати на дітей пообіцяли поки що не скорочувати

Державні виплати на дітей пообіцяли поки що не скорочувати

В Україні у 2011-му народилося більше дітей, ніж уряд сподівався.

На виплату державної допомоги та планове її збільшення у бюджеті не вистачає 1 мільярда гривень.

У заможних матерів одиначок державну допомогу вирішили не відбирати

Наприкінці листопада з’явилася інформація про те, що уряд перегляне свій підхід до надання соціальної допомоги одиноким матерям та одиноким усиновлювачам.

Мовляв, допомогу (у розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму) відмінять, якщо сусіди матерів-одиначок розкажуть соціальним інспекторам про наявність у родинах дорогих речей: посудомийної машини, велосипеда. Про це заявив Сергій Тігіпко, віце-премєр-міністр, на розширеному засіданні уряду. Міністр соціальної політики пояснив, що з 1 грудня в Україні почнеться експеримент по непрямій оцінці прибутків громадян, що претендують на соціальну допомогу. Таку методику вже півроку застосовують у Волинській, Кіровоградській та Чернігівській областях. Там інспектори управлінь праці та соціального захисту населення дізнаються від сусідів претендентки на соціальну допомогу, чи є у жінки сучасний велосипед або скутер, кондиціонер, посудомийна машина, чи допомагають матері грошима батьки, чи є у будинку породиста тварина.  Результати дослідження свідчать про те, що лише кожна четверта мати-одиначка дійсно потребує допомоги уряду.

Заява викликала резонанс у пресі та на телебаченні, після чого 2 грудня на сайті міністерства соцполітики з’явилося роз’яснення.

–  У 2012 році соціальні  гарантії для сімей, в яких народилися діти, для одиноких матерів, для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, для дітей-інвалідів та малозабезпечених сімей будуть підвищені протягом року 4 рази, та ніяких обмежень чи призупинення виплат державних допомогу не передбачається, – йдеться у роз’яснювальній записці. – На зазначені цілі у проекті державного бюджету на наступний рік передбачені відповідні кошти в сумі 30,2 млрд. грн., що на 3,8 млрд. грн. більше ніж у цьому році. Крім того, кожній малозабезпеченій сім’ї  на дитину від 3 до 13 років виплачуватиметься додаткова допомога у розмірі 120 гривень, на дітей віком від 13 до 18 років – 230 гривень.

Такі доплати до 2014 року поступово будуть збільшені відповідно до 250 та 500 гривень.

У Міністерстві заявляють, що перевірки, які проводять  соціальні інспектори у 3 областях, жодним чином не вплинуть на «дитячі виплати».

– Жодної скарги на перевірки, проведені в 1240 сім’ях в 5 областях рамках експерименту в управління соцзахисту, не надійшло, – заявила прес-служба.

Проте законопроект № 9516 «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», зареєстрований у Верховній Раді 29 листопада, і який передбачав скорочення видатків забезпеченим матерям-одиначка, пообіцяли відкликати. Щоправда, на офіційному сайті Верховної Ради значиться, що законопроект «опрацьовується у комітеті».

– Дітей у нас, до нашої величезної радості, у 2011 році народилося більше, ніж розраховували навіть оптимісти. До кінця року виявилося, що на ці виплати (по народженню дитини) потрібні додаткові витрати. Потрібен ще 1 мільярд гривень, – про це написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Микола Азаров 30 листопада.

З 1 грудня грошей дали більше

У грудні у країні вкотре збільшився прожитковий мінімум – він становить 1004 гривні, що вплинуло на розмір дитячих виплат.

Згідно з Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», з 1 грудня розміри державної допомоги збільшилися наступним чином:

Допомога при народженні першої дитини: 26100 гривень, з яких 8700 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців. Щомісяця виплачують 725 гривень.

Допомога при народженні другої дитини: 52200 гривень, з яких 8700 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців. Щомісяця виплачують 906 гривень.

Розмір при народженні третьої й кожної наступної дитини: 104400 гривень, з яких 8700 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців. Щомісяця виплачують 1329 гривень.

Допомога по вагітності й пологах незастрахованим особам – 251 гривня.

Максимальна допомога одиноким матерям (50 відсотків прожиткового мінімуму дітей певного віку) –  435 гривень (діти до 6 років). Діти від 6 до 18 років – 521 гривня. Від 18 до 23 років – 502 гривні на місяць.

Мінімальна допомога одиноким матерям (30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей певного віку) – 261 гривня – діти до 6 років. Від 6 до 18 років – 312 гривень.

Максимальна допомога на дітей, над якими встановлена опіка: 1740 гривень – на дітей до 6 років, 2084 гривень – на дітей від 6 до 18 років.

За даними головного управління праці та соціального захисту населення обладержадміністрацї, 8 грудня в область надійшли кошти на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та кошти тимчасової державної допомоги у сумі 58,1 мільйона гривень за листопад поточного року. Найближчим часом кошти будуть перераховані на особисті рахунки одержувачів допомоги.


Автор: Таня Цирульник, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 грудня 2011, 15:38 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації