Вхід | Реєстрація

Шкільні академіки захищали свої роботи

Шкільні академіки захищали свої роботи

Грудневими днями по всій Україні проходив 1-й етап відбору робіт Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів для Малої Академії Наук України. Новосанжарський район теж укотре брав участь у цьому конкурсі.

Сам конкурс проходив у нас два дні в приміщенні Новосанжарського НВК. Журналіст побував на відборі у перший день. Цього дня повинно було виступити п’ять чоловік зі своїми роботами. На наступний — ще шість. У перший день слухали учнів за темами трьох секцій: історико-краєзнавчої, психологічної, математичної. Кожен учень повинен був викласти свою тему протягом 10 хвилин, а потім протягом трьох хвилин відповісти на додаткові питання.

Усі в очікуванні початку захисту — шановне журі, школярі і їхні наукові керівники на місці. Першою вийшла до дошки учениця 11-го класу Малоперещепинської ЗОШ Інна Штепа, яка захищала роботу з краєзнавства: історії рідного села. Вона розповіла такі цікаві факти, як те, що спочатку село населяли купці з крамом та переважно козаки. Жили небагато, але мали постійний заробіток. Село мало капелу бандуристів. Туди навіть приїздив славнозвісний Остап Вишня, який написав «Мисливські усмішки» під враженням від цього краю. Також відоме місце тим, що тут у1912 році знайшли скарб. Те багатство колись належало Кубрату, ханові Великої Болгарії.

Наступною вийшла захищати наукову роботу з психологія Дарія Степаниця, учениця 11-го класу Новосанжарського НВК. Вона розповідала про особливості впливу соціального середовища на особистість. І підсумувала, що еталонною групою для наслідування учнем є все ж сім’я, незважаючи на те, що в наш час це не пропагується. Також вона сказала, що вибрала цю тему, бо хотіла б у майбутньому, стати психологом.

За темою цієї ж секції виступила Катерина Давиденко, учениця 11-го класу Руденківської школи, яка досліджувала вплив творчих гуртків на здібності учня. І дійшла висновку, що участь школяра у творчих гуртках стимулює уяву і сприяє розвитку творчих здібностей надалі.

Здивувала своїми знаннями з математики Марія Крутько, учениця 10-го класу Соколовобалківської ЗОШ. Вона чудово володіла математичними термінами і гарно захистила роботу по розв’язуванню нерівностей з периметрами, з легкістю розв’язавши приклад на дошці.

Останнім виступав Едуард Васюта, учень 11-го класу з Малого Кобелячка, який захищав роботу з математики, присвячену спрощенню розв’язування прикладів для учнів.

Коли всі учні виступили, то журі, порадившись, назвали переможців: Марія Крутько з Соколової Балки в секції математика, Катерина Давиденко з Руденківки з секції психологія та  Інна Штепа з Малої Перещепини (секції краєзнавства).

Потрібно зауважити, що в конкурсі взяли участь лише 11 чоловік. Це пояснюється тим, що такі дослідницькі роботи — це праця не тільки учня, який повинен бути інтелектуально розвинений, а й наукового керівника, і батьків. Це складна робота, яка потребує, знань, терпіння і неабиякої працездатності. Та надіятимемось, що таких талановитих дітей на наступний рік буде більше.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації