Вхід | Реєстрація

У квітні — нові розміри пенсій

У квітні — нові розміри пенсій

Відповідно до чинного законодавства та соціальних ініціатив Президента України В. Ф. Януковича з квітня ц. р. розпочато поетапне підвищення пенсій для непрацездатних громадян.
Квітневі перерахунки пенсійних виплат стосуються чотирьох категорій непраце-здатних громадян, нарахування проведено в декілька етапів, кожен з яких має свої особ-ливості.
Перш за все, з 1 квітня відбулося зростання базового соціального стандарту — про-житкового мінімуму для непрацездатних громадян. Ця величина збільшена з 822 грн. до 838 грн., тобто на 16 грн.
Таке підвищення і є підставою для перерахунку пенсій найменш забезпеченим пен-сіонерам, зокрема тим, у кого основна пенсія не досягала 838 грн., але стосується лише непрацюючих пенсіонерів, яких в районі налічується майже 11 тисяч.
Крім основної пенсії перераховано й інші виплати, які базуються на прожитковому мінімумі: доплата до пенсії за понаднормативний стаж роботи, надбавки інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, вдовам загиблих військовослужбовців та померлих інвалідів війни, дітям війни, додаткові пенсії чорнобильцям та ряд інших надбавок соціально вразливим категоріям.
Особливості інших трьох етапів перерахунків пенсій полягають у тому, що вони проводяться з доплатами за минулий час, які будуть проведені у квітні.
Зокрема, з 1 березня здійснено щорічні перерахунки трудових пенсій за коефіцієнтом 3,52 %. Цей коефіцієнт відповідно до чинного законодавства відповідає 20 % темпу зростання середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні, яка у 2011 році по відношенню до 2010-го підвищилася на 117,6 % (17,6 х 20 %: 100 % = 3,52 %).
Березневому перерахунку підлягають пенсії близько 1,9 тис. громадян, які, на від-міну від малозабезпечених, отримують свої виплати вище прожиткового мінімуму. Розмір цих виплат протягом минулого року зріс менше, ніж на 3,52 %, тоді як пенсії малозабезпечених щоквартально підвищувалися у 2011 році в зв’язку із зростанням соціальних стандартів, середнє підвищення яких склало 7 % (з 750 грн. до 800 грн.).
Зростання середньої зарплати в державі є також підставою для перерахунку і 70 новопризначених пенсій. Це третя категорія непрацездатних, яким проведено підвищені виплати в квітні. Сюди відносяться ті громадяни, які вийшли на заслужений відпочинок після 1 січня 2012 року. Їм до остаточного затвердження середньої зарплати за 2011 рік пенсії тимчасово нараховувалися із середньої зарплат в меншому розмірі — за 2010 рік. Тепер отримувані виплати збільшено і доплачено у квітні з часу виходу на пенсію.
Четверту категорію громадян, яких торкнеться квітневе збільшення пенсій, складають працівники льотного складу цивільної авіації, яких в районі на пенсійному обліку налічується 5 громадян.
Нарахування їх пенсій також залежить від зростання показника середньої заробіт-ної плати в Україні. Перерахунок здійснено з 1 березня з виплатою доплат у квітні.
На виплату всіх підвищених у квітні пенсій пенсіонерам району передбачається спрямувати понад 400 тис. грн. додаткових коштів з Пенсійного фонду та Державного бюджету України.
Органи Пенсійного фонду вже завершили всі перерахунки пенсій для того, щоб всі квітневі виплати та їх доплати за минулий час пройшли у визначені терміни.
Оскільки багатьом пенсіонерам в квітні будуть проведені доплати пенсій за мину-лий час, то в травні вони отримають виплати в дещо менших розмірах, вже без проведених вказаних доплат.
Крім того, відповідно до соціальних ініціатив Президента України В. Януковича, у травні для переважної більшості пенсіонерів відбудеться чергове зростання пенсійних виплат.
Перш за все, очікується підвищення пенсій для тих людей, які вийшли на заслужений відпочинок до 2008 року. Таких громадян в районі налічується понад 10 тис.чол. або 70 % від загального числа усіх пенсіонерів. Під час перерахунку середній заробіток для обчислення пенсій цим особам буде осучаснено до рівня 2007 року, замість 2006 року, який існує під час розрахунку на даний час. Тобто базова величина підвищиться з 928,81 грн. до 1197,91 грн. або на 269,10 грн.
Внаслідок перерахунків пенсія у цих громадян зросте в середньому на 100 грн., але розмір доплати залежить від індивідуальних даних по стажу і заробітку, які в кожного пенсіонера різні, тому і суми доплат також будуть неоднакові.
Також у травні підвищаться надбавки до пенсій учасникам війни з числа трудівників тилу, яких в районі налічується понад 1,6 тис.чол. Зараз ці ветерани отримують надбавки до пенсій на рівні 10 % прожиткового мінімуму, а ті, хто має нагороди за працю в роки війни, — 15 відсотків.
Після 1 травня рівень цих надбавок збільшиться на 5 %, тобто ті, хто має нагороди, будуть отримувати 20 %, а інші трудівники тилу — 15 %. У грошовому виразі збільшення надбавки для вказаних категорій відбудеться майже на 42 грн. і поступово зростатиме по мірі підвищення соціальних стандартів: з 1 липня, 1 жовтня та з 1 грудня.
З 1 травня розпочнеться також і поетапне підвищення пенсій для 323 вдів померлих інвалідів війни, які зараз отримують надбавку до пенсії на рівні 28 % прожиткового міні-муму, що менше на 14 %, ніж у вдів загиблих воїнів, які одержують 42 % цього мінімуму. Грошовий ріст надбавки у вдів інвалідів війни відбудеться на 117 грн. і також поступово буде збільшуватися протягом всього нинішнього року.


Автор: Валентина Ященко, заступник начальника УПФУ в Кобеляцькому районі


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 квітня 2012, 12:56 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації