Вхід | Реєстрація

В Кременчуцькій гімназії №5 відкрили новий музей бойової слави

В Кременчуцькій гімназії №5 відкрили новий музей бойової слави

11 квітня в Кременчуцькій гімназії №5 ім.Т.Г.Шевченка відбувся «круглий стіл» в рамках районного проекту «Пам’ять про війну єднає!». В його роботі прийняли участь голова Автозаводської районної ради Володимир Коваленко разом із своїм заступником Віталієм Добруновим та представниками райвиконкому, голова районної ветеранської організації Олексій Зубченко, та директора шкіл разом з керівниками шкільних пошукових загонів тих 8-ми навчальних закладів району, які задіяні в героїко-патріотичному проекті. Наприкінці «круглого столу» був урочисто відкритий повністю оновлений шкільний музей бойової слави.

Про хід реалізацію районного проекту «Пам’ять про війну єднає!» зібранню розповів голова Автозаводської районної ради Володимир Коваленко. Він запропонував створити до травня 2013 року у парку Миру Бузкову алею.  Його доповнив презентаційний відеофільм, який підготовила гімназія на здобуття обласної премії ім. С.А.Ковпака в номінації «Урок мужності». Подивившись цей фільм журі конкурсу порушило клопотання перед обласною радою і директор гімназії №5 Ілона Бобер у січні цього року була нагороджена Почесною грамотою Полтавської обласної ради за вагомий особистий внесок у військово-патріотичне виховання молоді та активну громадянську позицію.

Відеофільм нагадав, що героїко-патріотичний проект «Пам'ять про війну єднає!» був започаткований в Автозаводському районі ще у 2008 році. В його рамках визначили 8 шкіл, в яких створили пошукові загони для проведення дослідницької роботи. У тому ж 2008 році в парку Миру збудували Алею Слави, присвячену цим військовим частинам, та відкрили Музей військової техніки, який став місцем проведення патріотичних уроків по історії визволення Кременчука. За минулі з того часу роки пошуковцями було вивчені бойові шляхи 8-ми військових частин, яким за визволення Кременчука було присвоєне почесне найменування «Кременчуцьких». Пошуковцями було проведено багато зустрічей з ветеранами війни, свідками бойових дій, та налагоджені зв’язки з пошуковцями і ветеранськими організаціями тих міст, де формувалися військові частини, що визволяли Кременчук. У школах створили музеї бойової слави цих військових частин. А минулого року Автозаводський райвиконком організував поїздки пошуковців та ветеранів до міст формування частин: Москву, Ногінськ, Подольськ, Острогожськ, Пєтушки, Уфу та Ставропольський край. Вони привезли частку землі з тих міст, і 27 вересня 2011 року, напередодні 68-ої річниці визволення Кременчука від фашистських загарбників, у присутності делегацій з Російської Федерації, в парку Миру була проведена урочиста церемонія об’єднання української та російської землі на кургані Меморіалу Слави.

На круглому столі виступила учасниця Великої Вітчизняної війни Бакіна Лідія Микитівна, яка тепло подякувала присутнім за ту величезну роботу, яку проводять вони по героїко-патріотичному вихованню молоді та збереженню пам’яті про війну.

Учасники круглого столу вирішили продовжувати пошукову роботу в рамках проекту «Пам’ять про війну єднає!», підготувати план заходів по гідній зустрічі 70-ої річниці визволення Кременчука від фашистських загарбників, сприяти проведенню екскурсій до шкільних музеїв Автозаводського району, та запросити нащадків воїнів, що загинули під час визволення Кременчука, на мітинг у Великій Кохнівці, який відбудеться 8 травня.

Після обговорення всіх питань відбулося урочисте відкриття оновленого музею бойової слави гімназії, пошуковий загін якої досліджує бойовий шлях 308-го Гвардійського Кременчуцького мінометного полку. Музей, який існував раніше, був повністю реконструйований і оформлений у сучасному стилі. За словами Ілони Бобер, в музеї зберігається 340 експонатів, в тому числі 54 оригінальні експонати часів війни. В ремонті та оформлені музею велику допомогу гімназії надали спонсори та батьки учнів.

Учасники зібрання оглянули Музей Бойової слави гімназії №5 ім. Т.Г.Шевченка та сфотографувалися на пам'ять. Цікаво, що в ролі екскурсоводів в музеї виступили учні старших класів – учасники пошукового загону гімназії, серед яких була і онука голови Автозаводської районної ради.

 


Автор: Віктор Крук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації