Вхід | Реєстрація

За електровудку — кримінальна відповідальність

За електровудку — кримінальна відповідальність

Минулого тижня пройшло засідання постійної комісії районної ради з питань екології та раціонального природокористування. Найактуальнішим питанням, обговорення якого зайняло аж півтори години, було питання нересту.

Перш ніж розпочати засідання голова комісії Микола Сердюк зачитав список усіх присутніх та запрошених.

— Ми запрошували прокурора екологічної прокуратури з Кременчука і прокурора Кобеляцького району. Та їх немає, — зауважив Юрій Тагадюк. — Їхніх представників також. Думаю, подальший розвиток подій покаже, чому їх не було.

Першим про хід реалізації заходів з протидії незаконному вилову риби в нерестовий період на території району доповідав Микола Гергенкоп. Насамперед, він звернув увагу на відсутність взаємодії служби охорони з «Полтавадержрибохороною».

— На виконання рекомендацій комісії адміністрація парку повинна була узгодити план спільних заходів і діяти згідно нього, — каже Микола Вікторович, — та минуло вже майже два місяці з початку нересту, а співпраці немає. Причиною цьому стала стаття в засобах масової інформації про відсутність повноважень у даної контролюючої структури здійснювати стягнення з громадян штрафу у розмірі 34 гривні. Ця проблема не нова. Вона виникла у зв’язку зі змінами в законодавстві, зокрема в Кодексі про адміністративні правопорушення. Адміністрація РЛП «Нижньоворсклянський» направила лист до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням надати роз’яснення з даного питання. Згідно якого, виявивши факт вчинення правопорушення, посадові особи органів рибохорони зобов’язані викликати посадових осіб служби РЛП. Саме вони мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення і передавати справу до суду.

Наступним на це питання доповідав старший інспектор служби державної охорони РЛП «Нижньоворсклянський» Євген Яременко. Він повідомив, що працівниками служби охорони з 1 квітня по 25 травня проведено 55 рейдів з перевірки дотримання природоохоронного законодавства в період весняно-літньої нерестової заборони. З них 50 рейдів з працівниками міліції. Та за словами Яременка не з усіма правоохоронними структурами є співпраця та порозуміння.

— Станом на 26 травня службою охорони парку не тільки не проведено жодного спільного рейду з працівниками ГУ «Полтавадержрибохорона», але й взагалі, наші служби практично не перетинались з природоохоронної роботи на акваторії Дніпродзержинського водосховища та Ворскли, — відзначив Євген Яременко. — Можливо, це пояснюється тим, що більшість порушників тим чи іншим чином мають спільний зв'язок з працівниками рибохорони. Це знаходить підтвердження в тому, що з боку території другої дільниці «Полтавадержрибохорони» в районі Тахтаївського ГК постійно з’являються браконьєри з електровудками, які безперешкодно рухаються акваторією Дніпродзержинського водосховища та намагаються здійснити свою протиправну діяльність в межах території РЛП «Нижньоворсклянський». Також більшість порушників, затриманих працівниками служби державної охорони парку, надають пояснення, що їхнє рибальство в період нересту погоджено з працівниками рибохорони.

Зі слів Яременка, співробітниками третьої дільниці рибохорони свідомо ведеться неоголошена інформаційна війна, яка проявляється в тому, що рибалок, котрі здійснюють рибальство дозволеними і недозволеними знаряддями вилову риби запевняють в тому, що РЛП «Нижньоворсклянський» існує незаконно. Відповідно, у служби держохорони парку на цій території немає ніяких повноважень.

— Разом з тим, — продовжує Яременко, — інформують бракон’єрів про те, що «такси» на відшкодування збитків на території природо-заповідного фонду на сьогодні у десять разів нижчі, ніж на водних об’єктах загального користування. І це, в свою чергу, робить наші території більш привабливими для браконьєрства.

Свою очку зору висловив і старший інспектор ГУ «Полтавадержрибохорона» Олександр Грищенко.

— Я вообще не понимаю, почему я тут стою. Кроме грязи я ничего от них не услышал, — каже інспектор. — У меня тоже есть информация на ваших людей, но я же ее не озвучиваю.

— Так озвучте! — закричали в залі.

— Руководство знает — спросите у них, — відрізав інспектор після чого прозвітувався про виконану роботу служби протягом двох місяців.

Юрій Тагадюк поцікавився, чому до цього часу немає плану спільних дій з РЛП «Нижньоворсклянський». Та інспектор відповів, що він лише доповідає про результати нересту і не уповноважений розробляти плани.

— Як це? Ви ж приїхали замість керівництва, от і відповідайте, — каже Юрій Тагадюк.

Далі у голови Кобеляцького районного суду Наталії Рожкової поцікавились, куди діваються вилучені у браконьєрів знаряддя вилову та сама риба? Вона повідомила, що згідно адміністративних матеріалів рибу залишають правопорушнику. Потім відшкодовується її вартість.

— Рибінспектору немає куди подіти вилучену рибу, — каже Наталія Мирославівна.

Присутні поцікавились, яка міра покарання за користування електровудкою. Голова районного суду повідомила, що це заборонене знаряддя за користування яким наступає кримінальна відповідальність.

— А розмір штрафу?

— Штраф 1700 гривень, — відповіла головуюча судом.

Далі члени комісії приступили до розгляду інших питань, проте не таких обговорюваних за часом, як перше.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 червня 2012, 15:38 | Кобеляки | Політика


1. клеопатра / 2 червня 2012, 16:20
Наскільки я пам'ятаю попереднього директора Попельнюха чихвостили у хвіст та гриву за неспівпрацю з рибінспекцією. Оказалось він правий був, що з тими "природоохоронцями" співпрацювати не хотів. А за що ж з'їли його тоді?! Прибрать прибрали, а ситуація не змінилась, навпаки. Не підтримую рибінспекцію, але й дехто з парковських кришує електриків та й сам цим займається.
2. koriolan / 3 червня 2012, 09:33
Признаюсь, пробежался по статье диагонально. Но понял, что щука безнаказанности с зубами природоохранителей вольготно набирает жирок.
Подобным "рыбаков" предлагаю наказывать их же орудиями лова, связав попарно с зажравшимися рыбоинспекторами.
3. клеопатра / 3 червня 2012, 10:13
Так де ж наказані електровудильщики? Повідомлялося ж колись, що піймали когось на території парку з електровудками? Знову відкупились!
4. потенційний бра / 3 червня 2012, 10:31
1. клеопатра пише:
«Попельнюха ... прибрали»

Ну а зачем нашим охотникам в законе всякі там горласті доценти кафедри екології та охорони довкілля ПНПУ, кандидати біологічних наук коли в них є ціла свора ручних фермерків які за невеликий кусочок місця під сонцем спокійно собі робитимуть вид що вони щось там тіпа охраняють))))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації