Вхід | Реєстрація

Власники телят можуть заробити по 750 гривень

Власники телят можуть заробити по 750 гривень

Саме таку суму складає державна дотація власникам молодняка великої рогатої худоби. Щоправда, селяни поки що чомусь не поспішають отримати державні гроші.

Минулого тижня про те, як селянам швидко отримати дотацію на телят, розповідали на селекторній нараді у Новосанжарській райдержадміністрації.

Вів нараду заступник губернатора Володимир Замикула. Почав він її із зведення про надої молока. Просто як у старі-добрі радянські часи. Потім Володимир Васильович перейшов до найбільш актуального питання — виплати дотації на молодняк ВРХ.

— Теля народилося, воно повинно бути проідентифіковане, щоб людина потім могла на нього гроші отримати, — пояснив Володимир Замикула.

Потім заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Філоненко розповів про механізм призначення та отримання громадянами дотації. Насамкінець присутнім сільським головам довели план. Знову ж таки, як у радянські часи. Так от, на 1 липня по Полтавській області мають бути проідентифіковані 5 тисяч голів телят. Озвучили і цифри, які припадають на кожний район. Наприклад, Зіньків — 230, Кобеляки — 270, Нові Санжари — 290 голів. Доведення плану одразу викликало у залі шепіт між сільськими головами.

— Та люди не захочуть! Та скільки та ідентифікація обійдеться? І дотації тієї не захочеться!

— Та шоб паспорт на корову зробити треба 70 гривень заплатити!

Сумніви сільських голів поспішив розвіяти начальник управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій. Він запевнив, що вартість ідентифікації була суттєво знижена, і наразі складає усього 19 гривень 80 копійок.
Наприкінці селекторної наради присутнім сільським головам наголосили, що виплата дотації — одна з найкращих можливостей збільшити поголів’я корів на селі.

Як зробити так, щоб тримати корову на селі стало вигідніше, вже після завершення селектору пояснював перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко.

— Подивіться, як зробили у Козельщинському районі. Там створили кооператив, поставили холодильну установку. І беруть у людей молоко по ціні від 2 до 3 гривень. При цьому, враховують жирність. Є такі, у кого жирність доходить до 5,5, то вони і отримують за своє молоко по 3 гривні 40 копійок за літр!

Повертаючись до питання дотації, Володимир Тараненко намагався переконати сільських голів, що знайти потрібну кількість телят по селах не є великою проблемою.

— Невже по 10 телят на сільську раду немає?! Вони є! Просто ви не хочете попрацювати з людьми. А сьогодні, щоб зберегти поголів’я, держава готова виплатити власникам реальні гроші. У чому ж проблема?

— Люди не хочуть, — піднявся зі свого місця шедіївський сільський голова Юрій Мовчан.

— Люди бояться! — додав його колега Віталій Мазан, малоперещепинський сільський голова. — Бояться, що зараз те теля зареєструють, а завтра на нього налог прийдеться платити! Або ті гроші потім назад затребують!

— Та ніхто їх назад не затребує. А людей заспокойте і роз’ясніть їм усі питання. Те, що вони витратять на реєстрацію ті 19,80 чи навіть 20-30 гривень, а отримають потім 250. Це ж 40 банок молока! — підрахував Володимир Тараненко.

Переконати сільських голів остаточно заступнику голови РДА не вдалося. Проте, процес у районі пішов. У цьому нас запевнили в управлінні ветеринарної медицини у Новосанжарському районі. Начальник управління Зоя Ащеулова повідомила, що з 1-го травня по 15 червня у районі було про ідентифіковано 345 голів ВРХ. З них 60 — молодняку, який потрапляє під виплату дотації.

— Зараз ми ще пришвидшили свою роботу, — пояснила Зоя Анатоліївна, — і лише за сьогоднішній день ідентифікували 20 голів молодняка.

Далі Зоя Ащеулова продемонструвала журналістові пам’ятку, яку розіслали усім сільським головам. У пам’ятці чітко, по кроках, розписано, як людині зібрати документи і у стислі строки отримати дотацію.

Отже, крок 1. Якщо у вашому господарстві народилося теля, ви звертаєтесь до сільської ради. Там роблять запис у господарській книзі. Він посвідчує, що це дійсно ваше теля.

Крок 2. Ви звертаєтесь до ветеринарного лікаря. Нагадуємо, що у Новосанжарському районі ветеринарні дільниці є у Нових Санжарах, Великому Кобелячку, Малому Кобелячку, Нехворощі, Малій Перещепині, Старих Санжарах, Драбинівці та Маячці. Спеціаліст ветмедицини прикріплює вашому теляті бирку на вухо. Йому ж ви передаєте документи на виготовлення паспорта на вашу майбутню корову (чи бичка). Для його виготовлення потрібні лише копії паспорта та ідентифікаційного коду власника. Ветеринари запевняють, що процедура виготовлення документів зараз займає не більше 3 днів і коштуватиме власнику не більше 30 гривень.

Крок 3. Відкриваєте рахунок у банку, якщо такого немає. Саме туди має прийти дотація на молодняк. Готівкою її не виплачують.

Крок 4. Робите ксерокопію свого паспорта та документів, що посвідчують реєстрацію теляти, і відносите до сільської ради. Звідтіля документи відправлять на призначення дотації.

Дотація виплачується на молодняк віком від 3 до 11 місяців. Якщо вашій теличці від 3 до 5 місяців, ви маєте право отримати 250 гривень; якщо від 6 до 8 місяців — 500 гривень; якщо від 9 до 11 місяців — 750 гривень.

Такий механізм виплати дотацій повинен стимулювати селян не продавати своїх теличок та бичків у ранньому віці. Адже за 3-місячну теличку можна отримати 250 гривень дотації, потім догодувати її до 6 місяців і отримати ще 250. І вже за 9-місячну отримати ще 250, що у сумі складе ті ж максимальні 750 гривень.

— Ми чекаємо, щоб люди зверталися до нас за ідентифікацією молодняка, — зазначила насамкінець Зоя Ащеулова, — у нас вистачає фахівців, вистачає бирок, вистачає можливостей, щоб прийняти всіх і виготовити документи у найкоротші строки.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 червня 2012, 14:20 | Нові Cанжари | Фінанси
1. галя / 22 серпня 2013, 18:17
якщо теля куплене
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації