Вхід | Реєстрація

«Труби стогодичні. Треба їх міняти!»

«Труби стогодичні. Треба їх міняти!»

14-го червня у Новосанжарській райдержадміністрації відбулося засідання комісії з надання практичної допомоги органам місцевого самоврядування. На порядку денному було кілька питань, але насправді головним було одне. Стосувалося воно заміни водогону по ряду вулиць селища.

Спочатку комісія розглядає кілька питань, ніяк не пов'язаних із водою та водогоном. Селищний голова Андрій Река говорить про необхідність реконструкції дитячого садка «Сонечко» та розширення його із 140 до 280 дітей. Новосанжарський мер зауважив, що проект у селищної ради є. Його тільки треба переробити. Щоправда, на це потрібні серйозні кошти — близько 100 тисяч гривень. Тому Андрій Река запропонував спочатку дочекатися, доки в області поставлять садок у плани фінансування в якомусь із кварталів, а потім вже замовляти дорогий проект.

Далі селищний голова звернувся до комісії з листом, у якому наголошував на необхідності заміни водогону по ряду вулиць селища. Далі йшов перелік цих вулиць.

— Та ви нам усі Санжари сюди вписали! — посміхнувся голова комісії, заступник голови РДА Володимир Тараненко.

— У нас майже на всі вулиці є проектна документація. Якщо нам виділять кошти з бюджету, ми готові робити водогони по цих вулицях, — пояснив селищний голова.

Так члени комісії плавно підійшли до головного питання. Слово надали депутату обласної ради начальнику управління з експлуатації газового господарства Григорію Перерві. І той роз’яснив ситуацію. Тиждень тому у Нових Санжарах побував депутат Верховної Ради кількох скликань Олексій Лелюк. У ході свого візиту він зустрівся з мешканцями кількох вулиць селища. Вони попрохали його допомогти із заміною водогону. Олексій Лелюк пообіцяв знайти кошти. За деякий час потрібна сума — 200 тисяч гривень — була виділена з благодійного фонду «Горобина».

— Нам були готові поставити два екскаватори, щоб вже до Дня Конституції можна було зробити людям цей водогін. Але на перешкоді стало те, що селищний голова відмовився підписувати дозвіл на проведення земляних робіт, — пояснив Григорій Перерва.

— До нас ніхто не звертався. Це — по-перше, — одразу ж безапеляційно відповів Андрій Река. — По-друге, у селищі є комунгосп, на балансі якого знаходиться діючий водогін. Якщо є такий благодійний фонд, який готовий виділити гроші — будь ласка. Ми усе приймемо! Тільки хай воно йде через комунгосп!

Григорій Перерва пояснив, що благодійний фонд може надавати кошти бюджетній організації, фізичним особам, але не госпрозрахунковій прибутковій організації, якою є комунгосп.

У суперечку втрутився Володимир Тараненко, який спробував переконати селищного голову.

— Ось ви звертаєтеся із листом, щоб виділили кошти з бюджету на ремонт водогону. Хоча розумієте, що цих коштів немає. А тут вам безкоштовно пропонують зробити — і ви відмовляєтеся!

Проте селищний голова стояв не своєму.

— Ми готові прийняти усе — кошти, матеріали чи людську силу. Я вам пояснив — приходьте до нас у селищну раду і будемо разом робити.

— До Олексія Володимировича звернулися із листом люди, які практично цілий рік живуть без нормальної води — немає напору, не вмикаються колонки. Той лист підписали 85 чоловік! — нагадав Григорій Перерва. — Як же це можна ненавидіти людей санжарських, щоб заважати зробити їм нормальну воду?!

Засідання комісії так і завершилося нічим. Хоча члени комісії і підтримували позицію Григорія Перерви, проте переконати Андрія Реку їм не вдалося. Після завершення засідання селищний голова спробував пояснити свою позицію журналісту «ЕХО».

— Ви розумієте, виконувати ці роботи повинна організація, яка має ліцензію. У Нових Санжарах така одна, це — селищний комунгосп. Крім цього, повинні бути сертифіковані труби. Не ті, які вони привезли хтозна-звідки, а спеціальні, по яких можна пускати воду. До того ж вони привезли трубу діаметром 60, а потрібно — 90.

Наостанок селищний голова пообіцяв, що у разі початку робіт без дозволу селищної ради, він буде змушений звернутися до районної прокуратури.

Тим не менше, невдовзі роботи по провулку Луговому були розпочаті. І до 19-го червня практично вже завершені. Про це журналіста повідомив сам Григорій Перерва. Він же запропонував проїхати на місце роботи.

— По провулку ми вже проклали близько 200 метрів водогону. Кладемо його поверх старого. Той лежить на глибині близько 2 метрів, ми кладемо на 1,50-1,80. Усіх бажаючих ми підключимо до нового водогону. Ті, хто не захоче, лишаться на старому. Кладемо дводюймову трубу. Її має вистачити. Сьогодні ми завершуємо роботи і вже завтра люди отримають воду, яка прийде по нових трубах.

За словами Григорія Перерви, його здивувала позиція селищного голови, яку той зайняв у цій ситуації.
— Ми ж робимо для людей. Тому провини якоїсь за наші дії я не відчуваю. Ми доробимо тут і продовжимо замінювати водогін на інших вулицях селища.

Найбільший об’єм робіт доведеться виконати по провулку Береговому та Ветеринарному, вулиці Береговій. Там водогін потрібно буде прокласти на відстань 1300 метрів.

— Ми привеземо з Полтави фрезу і зріжемо асфальт на ширині 70 сантиметрів. Прокладемо труби нового водогону, зрізаний асфальт покладемо на місце, ще й згори заасфальтуємо, — розповідає про подальший хід робіт Григорій Перерва.

Ми якраз проїжджаємо однією з вулиць, де незабаром будуть проходити роботи. Біля одного з будинків по Береговій стоять двоє жінок і чоловік. Про щось говорять. Григорій Перерва зупиняється біля них.

— А ми до вас збиралися вже йти! — повідомляє одна з жінок. — Побачили, що ви по Ярмарковому вже зробили, хотіли дізнатися — коли почнете у нас?

Григорій Перерва розповідає їм про плани стосовно прокладання нового водогону.

— Ви тільки якби так, щоб асфальт не дуже повредити! — прохає інша жіночка. — І щоб старий водогін поки що не відключали, бо, може, не всі одразу до нового підключаться.

Григорій Степанович обіцяє вивчити розташування під асфальтом газопроводів, щоб знати, чи можна класти водогін понад краєм, чи доведеться йти посередині дороги. Перед початком робіт він обіцяє порадитись із жителями вулиці. Для цього за кілька днів пропонує зібрати сходку.

Жителі вулиці наперед дякують Григорію Перерві. Він заперечує — допомогти людям зміг не він, а Олексій Лелюк. Люди кивають головами на знак згоди. Насамкінець, відповідаючи на питання журналіста, пояснюють:

— Після того, як вони з’єднали на Ярмарковому, напор у нас хороший. Тільки труби стогодичні. Треба їх міняти.

Для людей зараз, у розпал літньої спеки, дуже важливо знати: буде у них завтра вода чи ні? Тому для них немає особливого значення, хто саме їм ту воду проведе. І хто б не провів — вони будуть йому дуже вдячні. Незалежно від політичної приналежності доброчинця. Аби тільки вода була. І звинувачувати людей у тому, що їх позиція неправильна, якось язик не повертається. Адже один з чиновників після завершення засідання комісії сказав дуже просту, але загалом правильну річ:

— Вибори пройдуть, агітація закінчиться. А водогін залишиться — для людей! Назад же його ніхто не вириє. Тому глупо було б зараз не скористатися цією можливістю.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 червня 2012, 14:49 | Нові Cанжари | Суспільство


1. светка / 22 червня 2012, 22:29
Все це наче й добре, але Река правий в одному хто зна які труби закопають і якої тоді якості по них вода бігтиме!
2. водій / 23 червня 2012, 11:27
поясніть мені відставшому, якого перця самому не взяти трубу, не зажолонити її в землю, щоб була своя вода? чи то народ реально первістний, котрий ще шерстю обросший, чи я не знаю про якусь обставину котра заважає це зробити? тим більше що зробити це можна на двох, на трьох із сосідами.


І тоді знаєте шо буде? А тоді мигом кудись зникнуть усі фінансові проблеми, і оті "начлаьники" срочно поміняют труби, і бігатимуть каждого проситимуть підключитися до їхньої труби, щоб жувальники їхні годувати - бля буду!!!
3. ФуФу / 23 червня 2012, 21:27
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
"Река правий в одному хто зна які труби закопають і якої тоді якості по них вода бігтиме"
Вода бігтиме однакової якості. Хай Река, якщо не може, то сам замінювати водогін, а як ні, то затягне язика в ЖОПУ і мовчки дивиться як це роблять інші!
4. дед / 24 червня 2012, 20:46
А що раньше про людей не думали,а тепер швидко треба закопати, а що потом буде одному богу відомо.
5. Новосанжарка / 27 червня 2012, 08:25
Дорогі коментатори! Вчитайтесь у суть статті: поведінка у Реки хамська і самовпевнена, двохлічна - якби Яценюк прислав бульдозери, він би попереду з лопатою бігав. А Лелюк хоч шось дає. Мені всерівно, який він олігарх - тисячі таких олігархів навіть уваги не звертають на народ. У моєї тітки тепер є вода, і це головніше за будь-які Рекини амбіції. Він і у ВР, коли оберуть, буде піаритись, під себе гребти. Між іншим, до тітки приходив депутат селищної ради і пропонував здати по тисячі гривень з двору, щоб була у них вода, а Лелюк провів безплатно. Не скажу, шо він найкращий, але шо за Реку кращий у виконанні обіцянок - це точно. Та Лелю.к і тоді помагав району, коли був "просто депутатом", як Яценюк. Жаль, шо автор статті не згадав ще того, як Река клав у селищі лежачі поліцейські - без "бумажки", без будь-яких стандартів, не казав ДАІшникам "прийдіть до мене і ми узгодимо". Навпаки, вирішував усе сам, бо сам так надумав... Правда, ситий голодному не повірить, а той, хто з водожю - не повірить, як це місяцями без води, навіть якшо й колодязя у дворі немає. Гарно казати "не продаватесь за копійки", коли мені навіть нічим посуд помити. А ми все за якісь високі матерії воюємо... Не знаю, чи буду голосувати за Лелюка, але знаю тепер одне: він людина слова, пообіцяв - зробив. Яка мені разниця, за які гроші? Якшо він їх і вкрав, то міг собі в карман покласти, а не давати на водогін мешканцям кількох вулиць. Река точно так би вчинив! Поросто Реці, на мій погляд, треба було не про свій імідж думати, а про людей, і скористатися можливістю збудувати той водогін за чужі кошти. І не ображати опонентів. Тоді не було б і претензій до нього, і цієї статті, а ми б ще йому і спасибі сказали б як мерові.
6. Сам / 1 липня 2012, 20:06
Дивує такі висказування, чому ви тоді вибрали вдруге такого мера.І знову вибирете і будете говорити що він кращий.Це людське ліцимірство, аби мені сьогодні було добре,а потім що буде.Тепер ми розказуемо, який мер, він же поліцейські ложив ще при першій своїй каденції, і всі мовчали.
7. ясен / 25 серпня 2012, 00:07
пані новосанжарка - ви скоріше -Лелюківка.РЕКА вже 6 років щоденно працюе для селища а Лелюк піариться за наші гроші.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації