Вхід | Реєстрація

Канікули. Будьте уважні та спостережливі!

Канікули. Будьте уважні та спостережливі!

У повному розпалі канікули — прекрасна пора для дітей, які ходять до школи. Можна скільки завгодно спати, не поспішати до школи, не потрібно вчити уроки і взагалі багато вільного часу і ти відданий сам собі. У цей час батькам потрібно бути особливо уважними.

У цій статті звертаюсь до батьків, бо з практики роботи з дітьми знаю, що канікули є найбільш небезпечним відрізком часу в житті дитини. Саме в цей час  виникають різноманітні не зовсім бажані ситуації, які негативно впливають на життя дитини.

Головне, чим можна охарактеризувати негативний вплив канікул, — зниження контролю за дитиною з боку батьків, учителів, а також зниження самоконтролю з боку самої дитини: самоорганізованості, самодисципліни, бо ніхто нічого не вимагає, не контролює. Паралельно цьому різко збільшується діапазон діяльності, контактів, знайомств, впливу мікроколективу, в якому опиняється дитина. А ще не менш важливий фактор — поява часу на «вирішення» тих проблем, які неможливо вирішувати в період навчання у школі. Раніше просто не вистачало часу і можливостей. Негативною особливістю канікул є також те, що є люди, які обов’язково багато в чому «розраховують» на можливість скористатись вище вказаними моментами в своїх корисних цілях. Від пропонування цигарок до свідомого затягування в куріння травки, вживання наркотиків, відвідування ігрових автоматів, різноманітних неформальних об’єднань і т. п.

Коли я говорю про зниження контролю за дитиною, то я маю на увазі щось середнє, адже є випадки, коли за дитиною взагалі не слідкують (вона віддана сама собі), а є навпаки — такий контроль, що дитина краще б ходила до школи (бо дитину «муштрують», щоб не забула як читати, писати чи наперед вчити те, що буде в наступному класі і т. д.). Так само потрібно розуміти і різновікові особливості дітей. Те, що важливо для початківця, зовсім не актуальне для підлітка, а те, що важливе для підлітка, зовсім не актуальне для старшокласника. Головне в любому випадку — мати контакт з дитиною. Чим він тісніший, тим більша ймовірність, що ваша дитина не попаде в якусь неприємну ситуацію. Чим кращий контакт, тим більш захищена дитина від різноманітних негативів, які були і будуть. Під час канікул дитина набагато частіше потребує підтримки і розуміння її бажань. Якщо ви цього не робите, то за вас це зробить хтось інший, але він може це зробити зовсім не так, як ви. Та ще і використає її довірливість на свою користь…

Головним у нашому житті є контакт з оточуючим світом, з собі подібними. Є контакт — є взаємодія, є взаємодія — є результат. Відсутній контакт — відсутній результат. У основі контакту з дитиною лежить взаєморозуміння, а якщо точніше — це рівнодіюча між бажаннями дитини і батьків. Уміння розуміти бажання іншого «Я» та вміння поступатись своїми інтересами перед другим «Я».

Так, як батьки часто ставлять своє «Я» вище «Я» дитини (хоча буває і навпаки), то, звичайно, буде певний «перекос» і рівноваги не буде. Рівновагу утворюють спільно двоє «Я», але ініціатива завжди має бути на стороні батьків. Тому, що у них більше життєвого досвіду, сил, відповідальності за життя (така їх доля), а в дітей — багато різноманітних «хитрощів», щоб домогтись свого. Дуже добре допомагає налагодити контакт з дитиною спільна праця. Немає значення, що робити — гребти сіно, полоти грядку, поливати рослини, ремонтувати велосипед, автомобіль і т. п. Саме в роботі ви побачите свою дитину з усіх боків. Канікули — хороший час привчити дитину до роботи. Навчити дитину працювати — один з найважливіших обов’язків батьків. Дитина, яка привчена до роботи, виживе в любих життєвих ситуаціях!

Людині, а тим більше дитині, важлива оцінка її іншими «Я». От тому діти часто потрапляють на гачок неприємностей, щоб отримати схвальну оцінку інших «Я». І хоча їх свідомість однозначно підказує, що вони роблять дурницю, але оцінка важливіша. Оцінка часто штовхає дітей на неправду, різноманітні хитрощі, недобрі вчинки і т. п. Тому дуже важливо тримати «пульт управління» в руках батьків. Під «пультом управління» я маю на увазі уважність, спостережливість та контроль, а інколи і перевірку того, що вам розповідають діти. Повірте, дитина не в силах протистояти компанії чи другові. І не тому, що вона безсовісна, безвідповідальна, а тому, що в неї недостатньо життєвого досвіду, щоб протистояти чомусь негативному.

Багато негативу беруть діти в таборах відпочинку, де велика різноманітність приїжджих і їх контингент різноманітний. Дитина, яка потрапляє у негативне оточення, може дуже серйозно постраждати (бувають випадки, що це призводить до психотравмуючої ситуації з важкими наслідками). Дитина, в силу своїх вікових особливостей, в таких ситуаціях себе розцінює як неповноцінну (ущербну) і про це може нікому не признатись, бо вважає себе поганою, неповноцінною чи щось в цьому плані.

У таборах часто діти страждають від старших (побиття, знущання, приниження, образи, страхи і т. п.), тому потрібно бути особливо уважним до поведінки дитини як в таборі, так і після повернення додому. Як правило, це помітно по вчинках, яких раніше не було, по тому, як дитина засинає, спить, який у неї апетит. Що потрібно робити, коли ви помітили якісь негаразди? Найперше — не хвилюватись самим, бо ваше хвилювання лише нашкодить. Що трапилось, те вже трапилось. Очевидно, так мало статись. Головне — як, з якими наслідками ви вийдете з ситуації, що трапилась. Безвихідних ситуацій не буває! Найчастіше батьки починають докоряти дитині. Не раджу вам з цього починати, бо дитина себе почуває негарно і хоче, щоб їй хтось допоміг, підтримав. Ваші дорікання її стан лише погіршать. Пам’ятайте, що людська психіка — дуже тонка річ. Щоб її зламати, потрібно зовсім мало зусиль, а щоб її повернути в належний стан, зусиль потрібно в десятки раз більше! Ваш спокій, любов і розуміння стану дитини все поставлять на місце. У дуже складних випадках (особливо насилля, немає значення, якого характеру) потрібно негайно звертатись до спеціаліста.

Особливу увагу потрібно звернути на дівчат 11-13 років. Їх вікова особливість — це гіперчутливість до протилежної статі.Це нормальне явище, але лише в нормальних умовах. Та якщо на кожному кроці «секс», алкоголь, куріння, старші хлопці (не на рік чи два, а на 8 -10 років) та плюс «оцінка», то це може привести до негативних наслідків. Тому вам потрібно знати найближче оточення дитини і допомогти їй в усьому розібратись.

На завершення хочу порадити батькам бути уважними та спостережливими. Пам’ятайте, що життя та здоров’я вашої дитини одне. І його потрібно берегти. Бажаю, щоб ви та ваші діти були здоровими і душею, і тілом! Якщо у когось виникли запитання з цієї теми, звертайтесь за телефоном: (095)566-57-69.


Автор: Іван Мостовий, практичний психолог


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації