Вхід | Реєстрація

Випускникам ліцею видадуть права?

До редакції надійшов лист від фермера Сергія Петренка у якому йшлося про долю випускників аграрного ліцею.

Цитуємо:

«Ось і закінчилися жнива. Цього року вони ранні. Зараз іде підготовка до збору пізніх технічних культур. А випускники Кобеляцького аграрного ліцею сидять з дипломами в руках і чекають чи то милості від Бога, чи то від дирекції. Так склалося, що механізатори широкого профілю такими не являються, навіть на папері. 25 травня на випускному вечорі діти не отримали посвідчень на керування трактором та вантажним автомобілем. Мрією багатьох випускників було отримати право керувати батьковим легковиком або мотоциклом. Та на ці види транспорту не було виділено жодної години. Та й самого транспорту, мабуть, немає. Зараз відкриваються нові і нові академії та університети, які готують нам бакалаврів та магістрів. Але ринок праці потребує інженерів, механіків, працівників СТО, зварювальників та робітників різних професій для народного господарства. Держава для цього виділяє безкоштовні факультети та стипендію студентам. Доля аграрного ліцею повинна вирішуватися таким чином, щоб зацікавити юнаків одержати не одну спеціальність, а дійсно, широкий вибір. За три роки можна освоїти спеціальність токаря, зварювальника, електрика та слюсаря СТО. Підручники 1957 року не потрібно викидати, але рівень навчання треба обирати, дивлячись на завтрашній день. Сільське господарство дуже потребує молодих кадрів. Коли у наш ліцей підуть діти, які успішно вчилися у школі, отримають кваліфіковану освіту, тоді вони зможуть працювати на сучасній техніці. А прислів’я «приймаємо дубів, а випускаємо липу» відійде в історію. Зараз випускнику ліцею треба в місячний термін працевлаштуватися. Бо восени починається призов до армії. А де ж взяти стаж водія та ким працювати?»

За коментарем ми звернулися до директора Кобеляцького аграрного ліцею Бориса Чички. Він розповів, що проблема з водійськими посвідченнями, дійсно, мала місце.

— Що стосується трактористів, то свідоцтва з нашого навчального закладу про те, що діти пройшли курс навчання і здали теоретичний екзамен ми видали. Та у зв’язку з незавершеною реорганізацією інспекції технагляду, зараз посвідчень тимчасово не видають. Сьогодні вони надають довідки про те, що учень здав екзамен і має право керувати транспортним засобом. Також є домовленість з ДАІ, що на підставі цієї довідки учні мають право працювати. Та незабаром посвідчення трактористів їм, все ж таки, видадуть. Що стосується водіїв категорій В і С, то минулого року було прийняте рішення на рівні Департаменту ДАІ про акредитацію навчальних закладів, які випускають водіїв. Ми зібрали всі відповідні документи і представили їх у Департамент ще в листопаді 2011 року. Та акредитацію пройшли лише у кінці січня 2012 року.

Відповідно, навчання мало розпочатися з цього часу. Та ми групу набрали і заняття відбувалися. Теоретичний курс дітям вичитаний, зараз завершуємо практичний. І згідно програми, ми повинні завершити навчання аж 15 серпня. І тільки з цього числа працівники МРЕВ будуть приймати екзамен у випускників нашого начального закладу. Напередодні випускного вечора ми зібрали батьків усіх випускних груп і довели до відома цю інформацію, — підсумував Борис Борисович.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2012, 18:18 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації