Вхід | Реєстрація

Вшанували пам’ять Івана Сірка

Вшанували пам’ять Івана Сірка

5 липня 2012 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення на державному рівні 14 жовтня 2012 року 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам’яті кошового отамана Івана Сірка».

Лагідного серпневого ранку над дніпровськими заплавами у с. Капулівка, що поблизу міста Нікополя Дніпропетровської області, де височить пам'ятник кошовому отаману Запоріжської Січі Івану Сірку, зібралося численне козацтво України, щоб вшанувати пам’ять славного борця за свободу народу, вірного сина отчого краю. Слава про цього непоборного лицаря за віру і правду свого народу, яка здобута у 65 боях з ворогом, живе і донині у серцях вдячних потомків. Помер І.Сірко у 1680 році.

Минулої суботи, у день пам'яті кошового отамана, біля його могили-кургану зібралися козаки з багатьох регіонів України.

Урочистості розпочалися з молебня, який провели священники православної церкви та привітань керівників Нікопольського краю. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героя України, народного артиста України, повного кавалера орденів І.Сірка — Богдана Ступки.

У заходах, присвячених памяті кошового отамана І.Сірка, взяли участь 40 представників козацьких формувань Полтавщини. Кобелячани були представлені: головним отаманом Миколою Жуком, його берегинею Галиною, керівником штабу Віктором Буряченком, козаками Олександром Тихоненком і Володимиром Мигальом, священниками Дмитром Кулічковським і Дмитром Шевченком, а також представники жуківської застави.

Не обійшлося без нагород. Ордени І.Сірка були вручені очільнику Козацького гвардійського корпусу Полтавщини Миколі Ревеці і начальнику обласного штабу КГКП Миколі Гаражі, козакам: В. Бредуну (смт. Нові Санжари), М. Селенку (смт. Білики). Нагороди «За вірність Україні та Українському козацтву» отримали: воїн-афганець В. Мигаль (с. Бутенки), священники Д. Кулічковський (с. Марківка) та Д. Шевченко (с. Світлогірське).

14 жовтня цього року в с. Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області відбудуться урочистості з нагоди святкування 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам’яті кошового отамана Івана Сірка, на яку запрошені козаки Кобеляччини.


Автор: Олександр Тихоненко, прес-секретар Кобеляцького підрозділу МАК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 серпня 2012, 18:55 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації