Вхід | Реєстрація

«Миші - у борошні, павутина - на вікнах!»

На щотижневій нараді у голови Новосанжарської райдержадміністрації говорили про підготовку до нового навчального сезону та собор болгар у Малій Перещепині.

Про підготовку шкіл та дитсадків до нового навчального року говорила заступник начальника відділу освіти Тамара Кусайко. Вона розповіла, що 13-14-го серпня представники влади та відділу освіти провели об’їзди шкіл, оглянули їх приміщення та територію. Тамара Миколаївна зазначила, що в основному школи до нового навчального року готові. У більшості проведені ремонти, у десяти закладах закупили нові парти для першокласників.

За словами Тамари Кусайко, у цьому році закриття шкіл у районі не планується. 1-го вересня на перший дзвінок підуть 3076 школярів, з них 300 — першокласники. На сьогодні заборгованості з заробітної плати перед освітянами району немає. Але до кінця року на зарплату не вистачає 1 мільйон 449 тисяч гривень.

У школах Новосанжарського району нараховується 292 комп’ютери. Тобто, у середньому 1 комп’ютер на 11 учнів. Є потреба у комп’ютерах для шкіл І-ІІ ступеня, адже з наступного року інформатику будуть вивчати вже з 2-го класу.

У районі близько 600 школярів потребують підвезення. З 1-го вересня возити їх до школи стане легше, адже район отримає 3 нових шкільних автобуси. Два з них — за державною програмою «Шкільний автобус» та один за кошти з обласного бюджету.

Свій виступ Тамара Кусайко супроводжувала демонстрацією слайдів із різних навчальних закладів району. Здавалося, що запитань до неї у членів президії бути не може. Але вони були.

— Тут, на знімках, немає Шедіївської школи, — зауважив заступник голови райдержадміністрації Володимир Борт, — а там було на що подивитися. Ми приїхали туди пізніше, ніж нас очікували. Зайшли у школу — і що ми побачили? Стоїть два розкритих мішки з борошном, у яких уже завелися миші! На вікнах — павутина і дохлі мухи! Вони вже при нас бігали і ганчірками протирали все. Так школа готова до 1-го вересня!

За словами Володимира Борта, після такого побаченого потрібно ставити серйозне питання щодо відповідності директора школи займаній посаді.

У продовженні наради перший заступник голови РДА Володимир Тараненко, який того дня головував, поділився враженнями від Сорочинського ярмарку і собору болгар у Малій Перещепині.

— Презентація нашого району у Сорочинцях була однією з кращих! Це відзначив і губернатор, і гості ярмарку, — похвалився Володимир Федорович, — у нас було стільки усього, що після закінчення представники з восьми районів усе це доїдали і допивали!

Згадав Володимир Тараненко і контакт із представником якоїсь іноземної делегації.

— Приходить негр і вказує пальцем на вареник. Ну, йому налили самогонки. Він випив, вареником закусив. Сльоза потекла. Показує: «Клас!»

— На того негра і списали усі 10 літрів самогонки! — додав, сміючись, інший заступник голови РДА Іван Солодовник.

Насамкінець представники президії розповіли тим, хто не зміг побувати у Малій Перещепині, про собор болгар. Володимир Тараненко зауважив, що всі гості залишились задоволеними прийомом. І з Малої Перещепини болгари роз’їхались по всьому світу, щоб розповісти про гостинність мешканців Новосанжарщини.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації