Вхід | Реєстрація

Прикладна математика

Без особистої участі голів і членів комісій організація фальсифікацій неможлива.

«Абсолютно неважливо, хто і як буде у партії голосувати, але ось що надзвичайно важливо — хто і як буде рахувати голоси», — саме так звучить легендарна фраза Йосипа Сталіна, яка описує суть будь-яких виборів. Заява лідера українських комуністів Петра Симоненка про те, що основним механізмом фальсифікації буде підкуп дільничних комісій, не стала сенсацією. Адже без особистої участі голів і членів комісій організація фальсифікацій неможлива.

Боротьба за контроль над комісіями — головна на початковому етапі кампанії. За новим виборчим законом у їх формуванні мають право брати участь усі партії, які висунули кандидатів за партійними списками і мажоритарними округами. І політичні сили кинулися заробляти на продажу своїх квот у виборчкомах.

Технологія двійників в Україні популярна з 2002 року. Тоді на вибори виходили не тільки клони-кандидати, але й клони-партії. Наприклад, Комуністична партія України, Комуністична партія (оновлена), Комуністична партія робітників і селян та Комуністична партія (трудящих). У Вінницькій області 17 серпня нинішнього року затримали юриста, який вербував двійників і відбирав у них паспорти. За даними громадянської мережі «Опора», клони балотуються в 30 округах, а технологія застосована проти 43 кандидатів. У решті областей реєстрація клонів пройшла відмінно. Так, у Алчевського міського голови Володимира Чуба два конкуренти: робочий Артем Чуб і пенсіонер Віктор Чуб (округ № 110). Двійники також з'явилися у нардепа з фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергія Терьохіна — черкаський підприємець Андрій Терьохін (округ № 221), у колишнього міністра транспорту і зв'язку та екс-керівника митниці Віктора Бондаря — пенсіонер Віктор Бондар (округ № 191), у депутата Київради Дмитра Андрієвського — кухар Віктор Андрієвський (округ № 222).

Найбільш складні способи фальсифікацій — багаторівневі, що потребують залучення великої кількості людей, приміщень, транспорту, зв'язку, технічних засобів. Найяскравіший приклад застосування такого роду технологій — використання у 2004 році транзитного сервера для організації каскадного підрахунку. У такий спосіб особлива роль відводиться спеціальним закритим ділянкам і «запасним ділянкам», оголошення результатів виборів на яких затримується до з'ясування загальної картини недобору, а потім на них проводяться фальсифікації, що дозволяють надолужити згаяне. Судячи з усього, на поточних виборах у резерві виявляться зарубіжні виборчкоми, які після рішення Конституційного суду від 9 квітня не відносяться ні до одного округу.

Підготовка спостерігачів, грамотний юридичний супровід, включення до складу виборчих комісій лідерів громадської думки, обчислення способу фальсифікації на ділянці, складання карти фальсифікацій та виїзд «у гарячі точки» мобільних груп спостерігачів і юристів — це основні способи боротьби з порушеннями. Московський політконсультант, співавтор книги «Методи фальсифікації виборів», Денис Парамонов у якості профілактики рекомендує перед днем ??голосування насичувати інформаційне поле реальними подробицями про попередження та виявлення порушень, даючи фальсифікаторам знати, що громадськості відомі їхні методи і відповідальні за це люди. Безумовно, свою роль у боротьбі з фальсифікаторами зіграє і установка веб-камер на кожній дільниці. І хоча вони не здатні зафіксувати факти перекладання чи неправильного заповнення протоколів, проте роблять важким, наприклад, вкидання. Записи також можуть допомогти виявити провокаторів і організаторів фальсифікацій на дільницях.

Тому в нинішньому році особливо популярними стануть технології, які використовуються після закриття виборчих дільниць. Усі вони зводяться до псування бюлетнів і протоколів, неправильного підрахунку та підробки виборчої документації членами комісій. Велика кількість заяв про голосування на дому (200-300 на ділянку), постійна присутність біля ділянки невідомих людей зі стосами паперів або одних і тих же машин, хуліганство і провокації, раптове відключення світла на дільницях, переміщення по ділянках людей з ящиками, вигнання з ділянок небажаних свідків, відрив машини з бюлетенями від спостерігачів, видача листків для голосування без печатки та/або підписів, поява в бланках кандидатів-двійників — усе це симптоми підготовки фальсифікацій.

 

Громадяни радять саджати фальсифікаторів за грати

Опитування, прорведене Центром Разумкова «Що забезпечить чесність виборів в Україні?»


45% - кримінальна відповідальність за фальсифікацію,
29% - міжнародні спостерігачі
26% - громадські організації


Автор: За матеріалами інтернет-видань


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2012, 16:45 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації