Вхід | Реєстрація

Як потрапити на вибори

Через півтора місяці відбудуться вибори до Верховної Ради України. Про права виборців та особливості цьогорічного виборчого процесу нам розповіла начальник відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Новосанжарської райдержадміністрації Світлана Дрига.

— Які нововведення у виборчому процесі передбачає новий Закон про вибори?

— Система виборів буде пропорційно-мажоритарною, виборцям буде представлено два бюлетені: у першому буде вказаний список політичних партій, у другому — перелік кандидатів у народні депутати.

— Як проголосувати не за місцем прописки?

— Візьмемо для прикладу громадян, які у день виборів перебуватимуть у Нових Санжарах, але тутешньої прописки не мають. Щоб проголосувати за місцем тимчасового перебування, виборець повинен звернутися до нас до 23 жовтня, щоб написати заяву. Ми перевіримо його наявність у Державному реєстрі виборців. Якщо громадянин є в цьому списку і має мотивацію, тобто важливу причину, щоб голосувати не за місцем прописки (перебуває у відрядженні чи на лікуванні), йому видається посвідчення, яке потрібно буде пред’явити на виборчій дільниці. Усі члени дільничних виборчих комісій також мають написати заяви про зміну місця голосування для включення їх до списку виборців на тій дільниці, де вони перебуватимуть під час виборів. Але слід зазначити, що при цьому постійна виборча адреса громадянина залишається незмінною.

— А чи не проголосують такі виборці двічі — за місцем перебування і там, де прописані?

— Списки виборців є в електронній базі, їх формують засобами автоматизованої системи реєстру, де всіх виборців відносять до майже 33 виборчих дільниць. У Реєстрі функціонує підсистема виявлення «двійників», завдяки якій один і той же виборець не може бути включений до списків на різних дільницях.

— Як можна перевірити свої дані в реєстрі?

— Зараз це можна зробити лише звернувшись до нас. А після 8 жовтня бажаючі зможуть перевіряти свої персональні дані у реєстрі за власною виборчою адресою, саме до того часу всі виборчі дільниці отримають попередні списки виборців.

— Що робити людям, які за станом здоров’я не зможуть прийти на виборчу дільницю? Як їм проголосувати вдома?

— Приблизно за п’ятнадцять днів кожен громадянин отримає іменне запрошення на вибори, де буде повідомлено про його включення до попереднього списку виборців виборчої дільниці, час і місце голосування, адресу дільничної виборчої комісії, її розпорядок роботи та номер телефону.
Громадянам, які у списку виборців мають відмітку про нездатність пересуватися самостійно (НСП), у запрошеннях буде вказано, що їм надається можливість проголосувати вдома. Ті виборці, які за станом здоров’я тимчасово нездатні пересуватися, але відмітки (НСП) не мають, повинні надіслати поштою або передати іншими особами дільничній комісії до 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування відповідну заяву і довідку з медичної установи про стан здоров’я.

— Що робити, коли у запрошенні на вибори виявляться неточності?

— Якщо ви не отримали запрошення або виявили в ньому неточності, в такому разі необхідно звернутися до виборчої дільничної комісії або до нас, у відділ ведення Державного реєстру виборців (2 поверх РДА), особисто чи за телефоном 3-25-67. При собі обов’язково мати паспорт.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2012, 10:34 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації