Вхід | Реєстрація

У Кобеляках перемагають «Батьківщина» і Кулик

У Кобеляках перемагають «Батьківщина» і Кулик

От і закінчився день 28 жовтня 2012 року, відбулось голосування по виборах до Верховної Ради України.
День голосування у Кобеляцькому районі, як і вся виборча компанія, минув спокійно. Навіть дещо нудно. Майже, як у Європі — без скандалів, масових фальсифікацій та іншого негативу. За весь день по всіх дільницях вдалося «нашкребти» один єдиний конфлікт. Він стався у райцентрі, на виборчій дільниці, що знаходиться у Будинку дитячої творчості. Там спостерігачі запідозрили неладне у діях кількох своїх колег. Ті офіційно представляли нікому не відомі громадські організації: «Берегиня», «Континент» і «Молодь. Влада. Громада». А неофіційно — Партію регіонів. Прискіпливі спостерігачі помітили, що три жінки уважно роздивляються прибувших на дільницю виборців і роблять якісь помітки в зошитах. А потім комусь телефонують, виходять за межі дільниці, привозять якихось людей. Виникла підозра, що ці громадські спостерігачі контролюють прибуття громадян. Навіщо? Можливо, для того, щоб перевірити відпрацьовують чи ті взяті перед виборами гроші? Колеги зробили цим трьом спостерігачам зауваження. Ті — не відреагували. Тоді й був складений акт про порушення на виборчій дільниці. Хоча сам факт підкупу зафіксований не був. От і весь скандал, якщо його можна таким назвати.

 

«Обстановка — здорова»

Виборчі дільниці у Кобеляцькому районі відкрились, як і потрібно — о 8-ій годині ранку. І спочатку на них навіть зафіксували невеличкі черги, в основному з пенсіонерів. Ті, як звикли це робити десятиліттями, відклали всі домашні справи, навіть похід на ринок, і пішли голосувати. А потім практично на всіх дільницях запанувало затишшя. Уже й полудень минув, а явка виборців усе не перевищувала 30 відсотків. Члени комісій навіть почали тихенько панікувати — чи прийдуть голосувати хоча б половина виборців району.
Єдине виключення — спеціальна виборча дільниця у районній лікарні. Там станом на 13-у годину вже проголосували 100 відсотків виборців. Це — «аж» 27 чоловік. Побачивши кореспондента «ЕХО», члени комісії навіть зраділи, адже до цього моменту відверто нудьгували. І охоче погодились позувати для групового фото, відзначивши: «У нас усе майже по-сімейному. Обстановка — здорова».

Урешті-решт, незважаючи на дощ та загальну апатію, жителі району на виборчі дільниці таки поприходили і забезпечили більш ніж 50-відсоткову явку. Хоча вибори б відбулись і при явці у 30 відсотків.

 

«Я за Кулика! А я — за Лелюка! А разом ми — за День автомобіліста!»

Потрібно відзначити, що здоровою обстановка була не лише серед членів виборчих комісій. І серед самих виборців уже не було того високого градусу протистояння, який фіксувався під час кількох попередніх виборів. Тоді, якщо пам’ятаєте, ледве не сім’ї ділилися по принципу: «Я — за Ющенка!», «А я — за Януковича». Цього разу виборці робили свою справу досить спокійно, охоче розповідали про свої уподобання. Більшість говорили, що роблять свій вибір свідомо і вже давно визначились із тим, за кого голосувати. Хоча не обходилось і без екстриму. Так один виборець розповів, що написав у бюлетені «Козли вони всі!». Інша жіночка, сміючись, повідала: «Мене дуже просили проголосувати за своїх представників чотири партії. Я чотири галочки у бюлетені і поставила. Щоб нікого не образити. А те, що бюлетень визнають недійсним? А яка різниця? Усе одно в моєму житті нічого не зміниться».

У магазині, який знаходився неподалік від однієї виборчої дільниці, вдалось поспілкуватись із двома чоловіками. Обоє вже проголосували. Обоє тримають у руках по пляшці пива. Судячи з усього, вже далеко не по першій. Один запитує журналіста: «Ну, що там, Кулик виграє? Усі Кобеляки за нього. Я теж за Кулика». Інший заперечує: «А я — ні. Я — за Лелюка! Хоч ображайся, хоч ні». Потім чоловіки дружно проголошують: «А взагалі, ми — за День автомобіліста!» і синхронно сьорбають із пляшок. Ще один, більш радикально налаштований виборець, заявив: «Я — за Юлю! Хочу, щоб вона вийшла і почала цих саджати. А я полюбуюсь».

 

У штабах шампанського не пили і попіл на голови на сипали

Так само спокійно було і в партійних штабах фаворитів виборчих перегонів. Щоправда, нам вдалося побувати лише у трьох із них: у штабі «Удару», «Об’єднаної опозиції «Батьківщина» та «Партії регіонів». Де знаходиться офіс комуністів, дізнатись так і не вдалось, а приміщення, над яким напередодні майорів прапор «Свободи», виявилось зачиненим.

Мета візиту в партійні офіси була єдина — запитати їх прогнози результатів волевиявлення і дізнатись про реакцію вже після голосування. Ще за кілька тижнів до виборів вдалося прочитати результати кількох соціологічних досліджень. Одне нібито проводилось обласниками Партії регіонів, друге — «Батьківщиною». А стосувались обидва опитування виборів серед кандидатів-мажоритарників. У «регіональному» із величезною перевагою лідирував Лелюк, в опозиційному, із відривом у 2-3 відсотки, йшов  Андрій Река. А ось Леонід Митько, з яким довелось поспілкуватись уже в день виборів, мав дещо інші дані. Чоловік сказав: «Моє дослідження не претендує на статус офіційного. У мене немає соціологічних карт та інших обов’язкових атрибутів. Але я чесно спитав 70 чоловік. І кажу: «У Кобеляках, із величезним відривом, лідирує Олександр Кулик».

Робити якісь прогнози штабісти дружно відмовились. Представник «Удару» Ганна Кабак сказала: «Ми маємо обережний оптимізм. Він ґрунтується на даних всеукраїнських соціологічних опитувань». Голова штабу «Батьківщина» Ніна Ясинська зазначила: «Сподіваємось на перемогу. Але коментувати нічого не буду, боюсь зурочити». Регіонал Юрій Тагадюк зазначив: «Наш районний штаб свого опитування не проводив. А довіряти даним якогось дядька з вулиці — це несерйозно».

Отримати якісь коментарі в ніч підрахунку голосів теж не вдалося. Усі штабісти були дуже заклопотані збором протоколів. Шампанського ніхто не пив, але й попелом голови не посипали. Станом на 24-ту годину було відомо, що в Кобеляцькому районі звично перемагає «Батьківщина», а серед мажоритарників — Олександр Кулик.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 листопада 2012, 16:45 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації