Вхід | Реєстрація

Река виграв Санжари. Але програв Київ

Река виграв Санжари. Але програв Київ

Селищний голова Андрій Река у Новосанжарському районі обійшов свого головного конкурента на 8,5 %. Але для загального виграшу по округу цієї локальної перемоги не вистачило.

Коли Андрій Река приймав рішення іти у Верховну Раду, він, напевне, сподівався, що головною його підтримкою будуть виборці з Новосанжарського району. Адже тут його знають, шанують і поважають. Практично кожен мешканець району буває у райцентрі і більшість чує: «Це Река тут порядок навів!». Саме на репутацію Андрія Реки як мера містечка з найкращим благоустроєм і робилася найбільша ставка. Прізвище мера було на слуху і в області, і навіть в Україні. Ну, а як пишаються Рекою земляки з району — зайве і говорити. Тому у штабі кандидата, напевне, були переконані, що принаймні на Новосанжарщині, не кажучи вже про Нові Санжари, у Реки буде солідний відрив від головного конкурента — голови «Держкомрезерву» Олексія Лелюка. І навіть те, що на Лелюка, безумовно, працюватиме весь адмінресурс, не видавалося великою перешкодою. Але під час виборчої кампанії акценти неочікувано дещо змістилися. Під самим носом у Реки, на його найбільшому електоральному полі — Нових Санжарах, його головний конкурент почав переманювати на свій бік симпатії виборців. При цьому робив це простим і передбачуваним способом. У всіх Нових Санжарах великі проблеми із старим водогоном, який уже наскрізь прогнив. От провладний кандидат і почав (суто по душевній доброті, зрозуміло — авт.) замінювати старі труби на нові на різних вулицях селища. Люди до такої ідеї поставилися з ентузіазмом. І віртуальний рейтинг Лелюка у Нових Санжарах суттєво зріс.

Потім провладний кандидат пообіцяв місцевим афганцям дістати справжній БМП. І дістав! Усіма правдами чи, може, неправдами, але дістав. Чи потрібна, чи ні Новим Санжарам військова машина жителі селища, напевне, ще не визначилися. Але Лелюка заповажали: «Мужик сказав — мужик зробив!».
Ну і до всього, перед самісінькими виборами у селищі відкрили після реконструкції кінотеатр. Звичайно ж, завдяки старанням представників діючої влади, яку представляє зокрема і Олексій Лелюк. І як голова Держкомрезерву, і як член «Партії регіонів».

Тому перед самими виборами можна було припустити, що Олексій Лелюк якщо і не обійде Реку по Нових Санжарах, то свій солідний відсоток голосів візьме.

Зрештою, так і сталося.

Так, Река без шансів виграв у Лелюка на дільницях Нових Санжар, набравши у чотири-п’ять разів більше, ніж головний його конкурент. Але все ж таки новосанжарці віддали за регіонала не багато, не мало — 642 голоси. Так, Андрій Река на тих самих дільницях узяв аж 2523 голоси. Але головне у цій ситуації те, що навіть у селищі Река не мав величезної переваги. Не кажучи вже про район.

Адже на противагу новосанжарським дільницям, на яких перевага Реки була солідною, у «чистокриничанських» селах серйозний відсоток отримав Лелюк. Так, у Драбинівці, Крутій Балці та Нехворощі Олексій Лелюк у сумі набрав 1651 голос. Тоді як Река лише 456.

Так, селищний голова переміг на більшості дільниць району — 26-ти. Але на 22-х виграв Лелюк. Іще на одній, у Старих Санжарах, першим був Олексій Кулик. Скандальний журналіст, у межах району, як, зрештою, і по усьому округу, вніс свій вклад у «невиграш» Реки. Адже зібрав на Новосанжарщині 2441 голос (13,34 %). І хоча у цьому районі Кулик не зміг обійти двох своїх конкурентів, як це йому вдалося зробити на Кобеляччині, але вирішальну роль він таки відіграв.

Олексій Лелюк на дільницях Новосанжарщини набрав 6727 голосів (36,76 %). І хоч це не дозволило йому виграти у конкурента в межах району, але до загальної суми по округу він додав немало.

Андрій Река у Новосанжарському районі переміг, набравши 8265 голосів (45,17 %). Але отримана перевага у 8,5 % була недостатньою. Адже по інших районах у Лелюка так само була підтримка адмінресурсу. А от у Реки такої переваги там вже не було. Адже він все ж таки мер Нових Санжар, а не Кобеляк, Карлівки чи Чутового.

Можливо, у Реки було б більше шансів на перемогу, якби явка виборців була вищою. Принаймні, у цьому запевнив один із новосанжарських підприємців, наступного дня після виборів коментуючи непотрапляння селищного голови до Верховної Ради.

— Я вчора бачив у Санжарах багатьох людей, які просто не ходили голосувати. При цьому, я знаю, що якби вони пішли — то підтримували б Реку. По району яка явка? 64 %? А якби іще 20-25 прийшли — результати були б зовсім іншими!

У Новосанжарському районі, дійсно, не проголосували більше третини виборців — лише 18296 з 28473, внесених до списків. Понад десять тисяч мешканців району не змогли чи не схотіли скористатися правом на волевиявлення. Їх голоси, напевне, добряче б допомогли селищному голові. Але те, що вони голосували б саме за нього, лише припущення. А припущення на результати виборів не впливають.

Андрій Река, хоч і переміг на Новосанжарщині, але таки програв боротьбу своєму головному конкуренту. І народним депутатом, як обіцяв у одному з інтерв’ю, не став. А от Олексій Лелюк у стіни Верховної Ради потрапить. Уже вчетверте. І не в останню чергу завдяки голосам виборців з Новосанжарського району.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 листопада 2012, 17:40 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації