Вхід | Реєстрація

У роки Голодомору в Кобеляцькому районі померли понад три тисячі людей

У роки Голодомору в Кобеляцькому районі померли понад три тисячі людей

Пам’ять жертв голодоморів і політичних репресій в Україні вшановують щороку в останню суботу листопада. Цього року в Україні на цю дату припали 80-ті роковини Голодомору 1932-33 років.

Молодь і люди похилого віку — усі в суботу ввечері схилили голови перед жертвами страшного Голодомору. Пам’ять про цю трагедію об’єднала багатьох українців.

На всій території України були приспущені державні прапори й обмежене проведення розважальних заходів.
О 16:00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання. Після неї почалась всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті». Українці запалювали свічки біля меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

Напередодні, у п’ятницю, багато кобелячан зібралось біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору на центральному цвинтарі, аби вшанувати їхню пам’ять. Серед присутніх були освітяни, лікарі, діти та представники влади.

Першим до мікрофону запросили голову Кобеляцької райдержадміністрації Анатолія Таранушича.

— Сьогодні і завтра по всій Україні відбуватимуться мітинги-реквієми. І це правильно. Адже головна мета таких зустрічей — зберегти в нашій пам’яті чисту правду про Голодомор 1932-33 років. Кожного дня мені, як голові райдержадміністрації, доводиться вирішувати багато питань. Та в переліку цих питань жодного разу не стояло питання хліба. А точніше, з його нестачею. І я переконаний, голоду на території нашого району більше не буде! — сказав Анатолій Таранушич.

Наступним узяв слово голова районної ради Юрій Тагадюк.

— Сьогодні називають різну кількість жертв Голодомору. Одні дослідники говорять про 7-8 мільйонів, інші — про 10 мільйонів людей. Конкретної цифри немає. І хто знає, чи буде вона коли-небудь встановлена. Документи, що збереглися в архівах висвітлюють трагічну картину смертності людей. У них йдеться, що на червень 1932 року найтяжчий стан був у семи районах Полтавської області. Серед цих районів і Кобеляцький. Завдяки опитуванню місцевих жителів у селі Гарбузівка, для прикладу, померли від голоду 362 людини. Тоді як у роки Великої Вітчизняної війни загинуло лише 47 односельців. Загалом, у Кобеляцькому районі передчасно пішли з життя понад три тисячі людей, — підсумував Юрій Іванович.

Міський голова Олександр Ісип у своєму виступі зазначив, що Голодомор — це тільки одна з чорних сторінок великої книги історії українського народу. І на жаль, таких чорних сторінок дуже багато.

— Усі ми розуміємо, що Голодомор — це спрямована акція упокорення українського народу. Українцям була присуджена страта голодом. Одна з найстрашніших страт у світі, — сказав міський очільник.
Потім пам’ять жертв Голодомору вшанували хвилиною мовчання. Після чого настоятель Свято-Миколаївського храму протоієрей Василій відправив панахиду по всім загиблим у ті роки. На завершення до пам’ятного знаку поставили свічки й горщики з зерном та поклали квіти. А дівчата в українських костюмах роздали кожному з присутніх по шматочку хліба.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2012, 16:21 | Кобеляки | Культура та освіта
1. водій / 1 грудня 2012, 23:55
мені при швидкому перегляді заголовків показалось:

"Уроки голодомору в Кобеляцькому районі померли понад три тисячі людей"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації