Вхід | Реєстрація

До 1-го січня звірте газові лічильники

Минулого четверга на раду ветеранів запросили керівника районного газового господарства Петра Маника. Він розповів присутнім про ціни на газ та ціновий механізм.

Одразу ж він запевнив присутніх, що підстав для підвищення ціни на газ сьогодні немає. Таких намірів немає і в керуючих нашою державою. За словами Петра Маника, зараз усі зусилля спрямовані на те, аби ціна на газ для населення не підвищувалась. Ціновий механізм на сьогодні залишився таким, як і раніше.

— Цей механізм існує вже шість років. Хоча багато людей його запам’ятати не можуть і до сьогодні, — сказав Петро Васильович.

Він розповів, що на сьогодні існує чотири цінові категорії за обсягами споживання: до 2,5 тисячі кубів, від 2,5 до 6, від 6 до 12 і вище 12 тисячі кубів на рік. І незалежно від того, по якій ціні кобелячани платили за газ протягом 2012 року, служба обліку газового господарства в кінці року проводить перерахунок з фактичного споживання.

— Якщо ви платили по 72 копійки, але не вклалися в 2,5 тисячі кубів газу від 1 січня поточного року до 1 січня наступного року, значить споживач переходить в іншу цінову категорію. І, навпаки, якщо вам була встановлена ціна по 2011 року 1 гривня 9 копійок, але ви вклалися в 2,5 тисячі кубів газу у 2012 році, то вам буде перераховано по 72 копійки за поточний рік. І ця різниця буде зарахована, як авансовий платіж на майбутні місяці. Тобто півроку ви фактично за газ уже платити не будете. Та в цьому є деякі нюанси. Чомусь усі, хто економлять, намагаються розрахувати до останньої цифри і вкластися до 31 грудня в норму 2,5 тисячі кубів. Та з минулого року ввели розрахунковий період не останній день грудня, а перше число наступного року о 9 годині ранку. І перерахунки проводяться в автоматизованому комп’ютерному порядку. 1 січня комп’ютерна програма додає середньодобову норму споживання кожному абоненту. І тому, хто був упевнений, що він вкладеться в норму 2,5 тисячі кубів, програма 1 січня наступного року додає добову норму споживання газу. Тому не варто економити так, аби показники, для прикладу, були рівно 2,5 тисячі кубів, — запевнив Петро Васильович.

Також керівник газового господарства розповів, що зараз досить активно проводиться робота по заміні газових приладів. Особливою популярністю користуються імпортні, адже вони більш економні. Та таку заміну потрібно проводити правильно. Як повідомив Маник, навіть для того, аби переставити газову плиту на інше місце, необхідно внести зміни до проекту, аби це не суперечило будівельним нормам.
— Також фізична особа або підприємство, яке проводило заміну газового приладу, повинне узаконити свою роботу. Людина повинна бути ліцензованою і мати дозвіл на виконання газових робіт, — повідомив Петро Васильович.

Щодо актів обстеження димових і вентиляційних каналів, то він розповів, що «Полтавагаз» і його структурні підрозділи не надають послуги з обстеження димових і вентиляційних каналів. Та це, за словами Маника, робити потрібно. Адже за їхньої несправності трапляється досить багато нещасних випадків.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 грудня 2012, 19:20 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації