Вхід | Реєстрація

Податок на нерухомість

Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року №2755-VI запроваджено новий місцевий податок, а саме податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Законом №4834 встановлено, що стаття 265 “Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки”  Податкового кодексу набирає чинності з 1 січня 2013 року.

Платитимуть податок на нерухоме майно фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають у власності житлову нерухомість. Але Податковим кодексом України передбачено пільги щодо сплати цього податку. Зокрема, площа квартири до 120 кв.м. не оподатковується. Будинок з житловою площею до 250 кв.м. також оподаткуванню не підлягає. Слід зазначити, що вказана пільга застосовується один раз на рік та лише до одного об’єкта нерухомого майна.

На прикладі це виглядає так: громадянина який має квартиру площею 80 кв.м. оподаткування не торкнеться. Якщо ж у його власності перебуває дві квартири, то за одну з них, незалежно від її плащі,  податок доведеться сплатити.
Сплачувати податок необхідно за ставками, які затверджені рішенням VIII сесії Кременчуцької міської ради VI скликання від 5 липня 2011 року. Вони залежать від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року і у 2013 році становлять 11 гривень 47 копійок за 1 кв.м. для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м. та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м.  Власники великих квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв.м. та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв.м.  сплачуватимуть податок за ставкою 30 гривень 97 копійок за 1 кв.м.

Слід зауважити, що ті громадяни, яким доведеться сплачувати податок на нерухоме майно до 1 липня цього року отримають податкове повідомлення–рішення з нарахованою та визначеною до сплати (потягом 60 днів з дня вручення їм повідомлення) суми податку.

Юридичні особи зобов’язані самостійно розрахувати суму податку на нерухомість, заповнити декларацію та подати її до 1 лютого звітного року. Сплатити річну суму податку юридичним особам доведеться до: 30 квітня, 30 липня, 30 жовтня, 30 січня.


Автор: Управління оподаткування фізичних осіб Кременчуцької ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 січня 2013, 11:22 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації