Вхід | Реєстрація

Кременчуцька влада хоче виселити 14 сіл задля будівництва Біланівського ГЗК

13 лютого 2013 року відбудеться сесія Кременчуцької районної ради, на якій можновладці планують затвердити «Схему планування території Кременчуцького району». Наслідок прийняття цього проекту – будівництво Біланівського ГЗК, який займе площу 18 тисяч гектарів. На цій площі знаходиться 14 сіл, які планують виселети. План переселення можновладці з селянами не обговорюють.

18 квітня 2012 року відбулися громадські слухання жителів Бондарівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, щодо розвитку Біланівського ГЗК. З цього приводу було ухвалено резолюцію: «Громада Бондарівської сільської ради не дає свого погодження щодо місця розташування об'єктів Біланівського ГЗК на землях Бондарівської сільської ради». Дана резолюція отримала одноголосну підтримку: 371 голос «за», «утрималися» – 0, «проти» – 0. Каталізатором проведення громадських слухань став відвертий тиск на органи місцевого самоврядування, на окремих членів громади керівництва  «Біланівського ГЗК» щодо намірів негайно відвести землі під перший етап будівництва комбінату – зняти верхній шар грунту і розпочати роботи в кар`єрі на 95-ти гектарах земельних паїв громадян і понад 58-ми гектарах земель запасу та загального користування. На що Біланівський ГЗК не отримав згоди громади. Більше того дані наміри відбуваються за відсутності «Проекту» будівництва Біланівського ГЗК та оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС).

На замовлення Кременчуцької РДА, головою якого є Нагорний Ю. О., Український державний науково-дослідний інститут проектування «Дніпромісто» та  «Харківський ПромбудНДІпроект» розробили «Схему планування території Кременчуцького району» http://www.adm-pl.gov.ua/kremenchuk/publication/print/14097.htm. Дану роботу оплатив Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат, Головною ідеєю представленої «Схеми» - розширити гірничорудну імперію нардепа Жеваго за рахунок полтавських чорноземів. Тобто на 18 тис. га, а це п`ята частина Кременчуцького району. «Схему планування території Кременчуцького району» кременчуцькі районні посадовці готують винести для затвердження її на сесії районної ради у лютому 2013 р. При цьому без врахування думки громадськості.

Однак, згідно пункту 4.9. Наказу № 290 Мінрегіонбуду, який чітко регламентує порядок розроблення містобудівної документації – замовник, а це Кременчуцька РДА, «…забезпечує проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів у проекті містобудівної документації на місцевому рівні в порядку затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011». Цей наказ передбачає і обов`язки проектантів - п. 4.10: «розробник містобудівної документації на місцевому рівні: бере участь у розгляді пропозицій громадськості до проекту генерального плану, плану зонування території в процесі проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів». Вочевидь і районні чиновники і проектанти не вважають за потрібне дотримуватися чинного українського законодавства.

Наступним кроком сесії Кременчуцької районної ради планується розглянути питання щодо «Схеми розвитку гірничо-рудного промислового району по освоєнню залізорудних копалин Кременчуцької магнітної аномалії в Полтавській області».

«Загальновідомо, що у Кременчуцькому регіоні зосереджено переважна частка промислового потенціалу Полтавщини, зокрема – підприємства Кременчуцького північного промислового вузла, став-випарник Кременчуцького нафтопереробного заводу. За межами міста Кременчука діє ВАТ Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, поруч будуються «Єрестівський гірничо-збагачувальний комбінат» та завод «Ворскла-сталь», які перебувають у сфері бізнесових інтересів Народного депутата України Костянтина Жеваго.  Ця бізнесова група, компанія «Феррекспо», активно спонукає селян дати згоду на місці їх домівок будувати ще і «Біланівський ГЗК». Схоже, що Костянтин Жеваго отримав мандат Народного депутата України для лобіювання власних корисливих інтересів, а не інтересів громади, яка доручила йому відстоювати права та свободи людини.

На думку кременчуцьких науковців це будівництво призведе до загибелі річки Псел, та може спричинити незворотні зміни ландшафтів, грунтів та водних запасів регіону – зневоднення підземних річок, утворення карстів, зсувів, збільшення кількості хвостосховищ в регіоні, а відповідно і підвищення вмісту дрібнодисперсного пилу у повітрі.», - заявляє депутат Кременчуцької районної ради, член ВО «Свобода» Ганна Капустян.


Автор: Прес-служба Полтавської обласної організації ВО «Свобода»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2013, 09:26 | Кременчук | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації