Вхід | Реєстрація

В Україні запроваджено податок на нерухоме майно

В Україні з 1 січня поточного року діє норма Податкового кодексу щодо запровадження податку на нерухоме майно,  відмінне від земельної ділянки, платниками якого є фізичні, юридичні особи та нерезиденти – власники житлової нерухомості. Тож на сьогодні вся країна, точніше її “нерухома частина”, наново заміряється і перераховується.

Сплачувати доведеться власникам квартир житловою площею від 120 до 240 м²  і будинків житловою площею від 250 до 500 м².

Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м², та будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м², ставка податку встановлена в розмірі 11,47 грн. за кожний квадратний метр.

Для квартир, житлова площа яких більше 240 м², та будинків, житлова площа яких більще 500 м², ставка податку встановлена в розмірі 30,96 грн. за кожен «зайвий» квадратний метр.

У разі, якщо нерухомістю володіють одразу декілька власників, всі вони є платниками податку за свою частину.
Слід зазначити і те, що якщо у власника є два і більше об’єктів нерухомого майна, то незважаючи на те, що разом їх житлова площа може і не перевищувати 120 м² для квартир або 240 м² для будинків – за другий об’єкт нерухомості (чи то за квартиру, чи то за будинок) власнику доведеться сплатити.

Якщо право власності протягом календарного року переходить від одного власника до іншого, то попередній власник сплачує податок на нерухоме майно за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Новий же власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Тобто, якщо особа продасть квартиру, наприклад, 23 червня 2012 року, то попередній власник повинен буде сплатити податок на нерухомість за січень-травень 2013 року, а новий вже за червень-грудень 2013 року.

Орган ДПС до 1 липня фізичним особам надішле податкові  повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку. Фізична особа має сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення такого податкового повідомлення-рішення за місцем розташування об’єкта оподаткування.


Автор: Відділ майнових податків та моніторингу з питань оподаткування фізичних осіб Кременчуцької ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2013, 17:35 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації