Вхід | Реєстрація

Сплачуєш відсотки за іпотекою? Поверни частину сплаченого до бюджету податку

Проблема забезпечення громадян житлом є надзвичайно гострою для України. Великий обсяг потенційного попиту на житло та низький рівень платоспроможності населення зумовлюють низькі витрати, передусім інвестиційного характеру і на заощадження.

Тож впровадження іпотечного кредитування житлового будівництва в нашій державі наразі є актуальним. Громадяни, які вирішили свої житлові проблеми за рахунок іпотеки можуть повернути з бюджету частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб, що утримується з їхньої заробітної плати, скориставшись податковою знижкою.

Відповідно до норм Податкового кодексу «податкова знижка» - це право платника зменшити оподатковуваний дохід за звітний рік у вигляді заробітної плати на суму документально підтверджених витрат. Зокрема, платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим йому в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Право на податкову знижку за одним іпотечним кредитом надається протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому об’єкт житлової іпотеки придбавається, переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

Для того, щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо частини суми процентів за іпотечним кредитом, платник податку має подати до державної податкової інспекції податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Документи, які подаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи, щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо частини суми процентів за іпотечним кредитом:

• довідка про розмір нарахованої у 2012 році заробітної плати та утриманого з неї податку на доходи фізичних осіб;

• копія кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

копії відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

копія паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит;

• копія реєстраційної картки платника податків (ідентифікаційного номеру);

• реквізити рахунку, відкритого на ім’я платника податку, на який будуть перераховуватися суми, що підлягають поверненню з бюджету.

 

Алгоритм розрахунку податкової знижки суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом

ПЗ = П - ((Б-В)×С)
ПЗ – податкова знижка
П – річна сума податку, утримана із заробітної плати
Б – база оподаткування = заробітна плата – єдиний соціальний внесок – податкова соціальна пільга
В – витрати на сплату процентів за користування іпотечним житловим кредитом
С – ставка податку на доходи фізичних осіб 15%


Автор: Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Кременчуцької ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2013, 18:26 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації