Вхід | Реєстрація

Щоб 15 квітня не принесло сюрпризів

11 лютого Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Правил дорожнього руху.

Вони передбачають ряд нововведень.Зокрема, у постанові враховані положення Конвенції про дорожній рух і стандарти, що діють у цій сфері в державах-членах Європейського Союзу. Передусім, посилення вимог до застосування технічних засобів регулювання дорожнього руху, упровадження європейських зразків дорожніх знаків і дорожньої розмітки, а також введення нових термінів: газон, островок безпеки, денні ходові вогні, маневрування, регулювальник, удосконалене покриття.
Нововведення набувають чинності з 15 квітня цього року. Що ж змінилося?

Дорожні знаки мають бути добре видні водієві. Інакше, недотримання їх вимог — не причина для штрафу.

У організації дорожнього руху були недоліки. Перед дорожніми знаками встановлювалися рекламні щити, що загороджують водієві видимість. У новій редакції всі ці нюанси враховані. У документі зазначено, що дорожні знаки мають бути розміщені так, щоб їх легко міг помітити водій удень і в темний час доби. Помітними вони мають бути з відстані не менше 100 метрів у напрямку руху.

На деяких автодорогах дорожні знаки дублюватимуться. Наприклад, якщо дорога має більше однієї смуги для руху в одному напрямку, установлений збоку знак буде продубльований на розділовій смузі або над проїжджою частиною, або на протилежній стороні дороги (якщо для руху в зустрічному напрямку є не більше двох смуг). Схожі вимоги будуть і до дорожньої розмітки: якщо на дорозі її ледве помітно, оштрафувати водія за її ігнорування міліція не зможе.

За новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. Тепер ніякої плутанини і протиріч бути не повинно.

Окрім іншого, буде введено кілька нових дорожніх знаків. Наприклад, знак, який попереджає про в’їзд на територію щільної забудови (він установлюватиметься на ділянках доріг, що проходять через населені пункти, де швидкість не повинна перевищувати 60 км/годину), знак туристичного орієнтування, що містить інформацію про розташування культурних об’єктів, таблички, що наочно демонструють вид і характер небезпеки, яка може підстерігати попереду.

До білої і жовтої дорожньої розмітки додасться розмітка синього (місця парковки на проїжджій частині) і помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

Установлять знаки з вказівкою причини аварійності на дорозі. Побачивши застережливий знак про аварійно-небезпечну ділянку дороги, водій заздалегідь сконцентрує увагу на управлінні.

На дорогах державного і міжнародного значення на всіх знаках, що інформують водіїв про відстань і напрямок до необхідного населеного пункту, з’являться номери автотрас. Зараз же номери маршрутів установлені окремо.

Працівники ДАІ повинні будуть інформувати водіїв про зміну схеми руху, також установлять новий знак, який підкаже про нововведення на знайомих маршрутах.

Поліпшити орієнтацію водіїв у місті допоможуть й інші нові знаки: «Аеропорт», «З/Д вокзал», «Автовокзал» і так далі.

Ще одна нова вимога передбачає рух із включеними ходовими вогнями.

З метою зниження ризику виникнення дорожньо-транспортних подій на заміських дорогах Правила дорожнього руху доповнені вимогою, згідно з якою в період з 1 жовтня до 1 травня транспортні засоби зобов’язані рухатися за межами населеного пункту у світлий час доби з включеними ходовими вогнями, у разі їх відсутності — ближнім світлом фар.

З квітня заборонять будь-кому встановлювати на дорогах будь-які сторонні предмети, наприклад, дорожні конуса на парковочних місцях для «особливих клієнтів». Це право матимуть працівники ДАІ при оформленні матеріалів ДТП, перекритті руху, а дорожні служби — при виконанні дорожніх робіт або інші дозволені законом обмеження. Крім того, передбачено також посилення вимог до проїзду повз транспортні засоби з розпізнавальним знаком «Діти». Водіїв, які рухаються по суміжній смузі, зобов’яжуть знижувати швидкість, а у разі потреби — повністю зупиняти транспортний засіб, щоб уникнути наїзду на дітей, які виходять з автобуса.


Автор: Вадим Чумак, командир взводу з обслуговування стаціонарного поста № 2 роти ДПС ДАІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2013, 09:21 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації