Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі фермери налаштовані оптимістично

Кобеляцькі фермери налаштовані оптимістично

Більшість вітчизняних аграріїв вважають минулий маркетинговий рік не надто вдалим. Безумовно, найбільш невдалим він виявився для сільгоспвиробників, які займаються овочівництвом. Вони другий рік поспіль страждають від такого неприємного, хоча й закономірного явища, як криза перевиробництва. Ті аграрії, бізнес яких пов’язаний із виробництвом зернових і технічних культур, теж не в захваті від 2012-13 року. У них перевиробництва якраз і не було. Навпаки, вони постраждали від неврожаю. Не порадувала селян навіть неочікувано висока якість отриманої пшениці. У дуже багатьох вона відповідала третьому, а то й другому класу. Як відомо, така якість є для України нетиповою. Пшеницю другого класу, як правило, отримують у такій державі, як Казахстан. Та разом із казахською якістю, українські фермери отримали і казахську врожайність. Замість очікуваних і вже звичних трьох з половиною-чотирьох тон зерна з гектара, озима дала максимум по дві тони. І тут вже не врятували навіть вищі ціни на подібне зерно. Один із кобеляцьких фермерів з цього приводу висловився наступним чином: «Навіщо мені дві тони продовольчого зерна, яке я продам по півтори тисячі? Краще я отримаю шість тон фуражу і продам його по тисячі за тону. Це ж елементарна арифметика.»

У цьому році озима пшениця у Полтавській області перезимувала дуже добре. У більшості аграріїв посіви знаходяться якщо не в ідеальному, то у дуже доброму стані. Пшениці не дошкуляли морози, у грунті достатньо вологи — і це вселяє у фермерів оптимізм. Та й березень цього річ цілком нормальний. Його погодні умови дають можливість вчасно  і якісно провести підживлення як селітрою, так і різними комплексними добривами. І якщо збудуться прогнози синоптиків про затяжну і прохолодну весну, то оптимістичні настрої фермерів лише міцнітимуть. Хоча одна лише пшениця їх бюджети не наповнить. Є ж ще й кукурудза та соняшник, які в минулому році не вродили через літню посуху. А от її, посуху, синоптики обіцяють і в цьому році.


Автор: Степан ЛУГОВИЙ
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 березня 2013, 11:34 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації